Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ

Το τένις στην εποχή μας αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα. Στην Ελλάδα μάλιστα, μετά την εμφάνιση του Στέφανου Τσιτσιπά, της Μαρίας Σάκκαρη και του Νίκου Κύργιου στα μεγάλα σαλόνια του αθλήματος, όλο και περισσότερος κόσμος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις της αντισφαίρισης. Πώς όμως εφευρέθηκε το τένις;

Πώς ξεκίνησε το τένις;

Υπάρχουν πολλές φήμες για την γέννηση του συγκεκριμένου αθλήματος. Κάποιοι λένε ότι η αντισφαίριση, όπως και άλλα παιχνίδια με μπάλα, έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Μακρινός πρόγονος είναι το παιχνίδι «σφαιριστική» (5ος αιώνας π.Χ.), το οποίο παιζόταν με μία μεγάλη ελαφριά μπάλα και τα χτυπήματα γίνονταν με τις γροθιές ή τους ώμους. Με την πάροδο των χρόνων οι παίκτες άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα τετράγωνο κομμάτι ξύλου. Το στερέωναν με θηλιά στον πήχη του χεριού και προσπαθούσαν με αυτό να χτυπήσουν τη μπάλα στον αέρα. Ακόμη, λένε ότι τα χρόνια του Μεσαίωνα σε  μοναστήρια, μοναχοί έπαιζαν ένα άθλημα που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού τένις.

Κάποιοι άλλοι πάλι λένε ότι το τένις έχει τις ρίζες του σ’ ένα παιχνίδι, που πρωτοξεκίνησε να παίζεται από Γάλλους ευγενείς το 13ο αιώνα και ονομαζόταν «Le Jeu du Paume». Το Le «Jeu du Paume» ή αλλιώς «το παιχνίδι της παλάμης» ξεκίνησε να παίζεται στις μεγάλες σάλες των παλατιών της Γαλλίας, αρχικά με μια μπάλα που την χτυπούσαν με την παλάμη, ενώ σύντομα γι’ αυτό τον σκοπό χρησιμοποιήθηκαν οι πρώτες ρακέτες.

Τέλος, άλλοι λένε ότι η προέλευση του σύγχρονου τένις ξεκινά το 1856 όταν οι Alex Ryder και Joao Batista Pereira έπαιζαν ένα παιχνίδι, που το ονόμασαν pelota.

Καθιέρωση της αντισφαίρισης

Οι Pereira, Dr. Frederick Haynes και Dr. A. Wellesley Tomkins δημιούργησαν την πρώτη λέσχη τένις το 1874 (Leamington Tennis Club) και καθόρισαν τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού. Αμέσως, το παιχνίδι αυτό διαδόθηκε στην Αγγλία και, από το 1881, σ’ όλη την Ευρώπη.

Το πρώτο τουρνουά αντισφαίρισης καταγράφεται στο Γουίμπλεντον, στο Λονδίνο το 1877. Το 1881 δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. ο σύλλογος United States National Lawn Tennis Association με σκοπό να τυποποιήσει τους κανόνες και να διοργανώσει τουρνουά αντισφαίρισης και στην Αμερική. Ακόμη, λίγα χρόνια αργότερα το 1887, ο United States National Lawn Tennis Association διοργάνωσε το πρώτο γυναικείο τουρνουά αντισφαίρισης στις Η.Π.Α.

Εκτός από τις εγχώριες διοργανώσεις υπάρχουν σαφώς και παγκόσμια πρωταθλήματα. Το Davis Cup, το παγκόσμιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης αντρών (μεταξύ χωρών) ξεκίνησε το 1900. Επιπλέον, 63 χρόνια αργότερα διοργανώθηκε αντίστοιχο πρωτάθλημα και για τις γυναίκες, το λεγόμενο Fed Cup.

Το 1926 ο C.C. Pyle δημιούργησε το πρώτο επαγγελματικό τουρνουά αντισφαίρισης, με Αμερικανούς και Γάλλους τενίστες που έπαιζαν παιχνίδια επίδειξης μπροστά σε κοινό. Εκείνη την περίοδο αν κάποιος τενίστας γίνονταν επαγγελματίας δεν μπορούσε να συμμετέχει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Το 1968 κατόπιν εμπορικών πιέσεων ο περιορισμός αυτός καταργήθηκε και δημιουργήθηκε η ανοιχτή εποχή (open era) στο τένις. Έτσι, μπορούσε οποιοσδήποτε αθλητής να αγωνιστεί σε όποιο τουρνουά ήθελε. Στην ανοιχτή εποχή με την καθιέρωση παγκόσμιου πρωταθλήματος αντισφαίρισης, η αντισφαίριση διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και έχασε την εικόνα που είχε ως άθλημα της υψηλής κοινωνίας.

Οι καλύτεροι του αθλήματος

Τα Grand Slams λίγο ή πολύ καθορίζουν ποιοι είναι οι καλύτεροι του χώρου. Grand Slams είναι κάθε ένα από τα τέσσερα πιο σημαντικά τουρνουά στο τένις, που λαμβάνουν χώρα μία φορά τον χρόνο. Αυτά είναι: Australian Open τον Ιανουάριο, French Open τέλη Μαΐου, Wimbledon τέλη Ιουνίου και Us Open τον Αύγουστο. Οι τενίστες με τα περισσότερα είναι οι Roger Federer, Rafael Nadal και Novak Djokovic με 20.  Ακολουθεί ο Pete Sampras με 14, ενώ την πεντάδα κλείνει ο Bjorn Borg με 11. Από εκεί και πέρα ο άνθρωπος με τις περισσότερες νίκες με συμμετοχή ακόμη και σε μικρότερης δυναμικής τουρνουά είναι ο Jimmy Connors με 109 τίτλους, με 8 από αυτούς να είναι και Grand Slams.

Τέλος, αυτή την στιγμή στο top-5 του κόσμου βρίσκονται οι: #1  Djokovic, #2 Medvedev, #3 Zverev, #4 Stefanos Tsitsipas, #5 Nadal.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια κορυφαία highlights:

 

Μπάμπης Χαραλαμπίδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *