Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ βλάπτει σοβαρά την υγεία, δίχως υπερβολή. Συνήθως ο όρος της «κομματικοποίησης» συσχετίζεται με τον όρο της «πολιτικοποίησης», όμως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες. Το μόνο κοινό στοιχείο μεταξύ αυτών των δύο λέξεων είναι η ενασχόληση με τα κοινά και ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο βίο της χώρας. Βέβαια, πριν εξηγηθεί γιατί η κομματικοποίηση βλάπτει εσάς και τους γύρω σας, ένα πράμα σαν το τσιγάρο, θα αναπτυχθούν αυτοί οι δύο όροι.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ;
Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ είναι αυτό που περιγράφει η ίδια η λέξη. Δηλαδή την προσήλωση σε ένα κόμμα. Ο κομματικοποιημένος άνθρωπος φορά παρωπίδες, σαν άλογο κούρσας, έχει ακουστικό που ακούει μία συχνότητα και φανατίζεται με την ιδέα του ενός χρώματος. Η κομματικοποίηση δεν επιτρέπει στο άτομο να κρίνει, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ο ρατσισμός και ο φανατισμός απέναντι σε άλλες ιδεολογίες, όπως και ο χουλιγκανισμός. Εν ολίγοις, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «φερέφωνο» ενός συγκεκριμένου χρώματος.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ;
Η πολιτικοποίηση είναι το άκρως αντίθετο της κομματικοποίησης. Ο πολιτικοποιημένος άνθρωπος ενδιαφέρεται για τα πράγματα της χώρας του και ασχολείται με την πολιτική, όμως δίχως να φανατίζεται και να εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα. Εννοείται πως είναι κατασταλαγμένος σε μια ιδεολογία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι φανατικός και κοινώς κομματόσκυλο. Ακόμα κι αν διαφωνεί με μια ιδεολογία, θα παραθέσει τα επιχειρήματά του και θα δεχτεί την αντίθετη άποψη.
ΑΛΛΑ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;
Είναι σα να ρωτά κάποιος αν το κάπνισμα σκοτώνει ή αν ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός συνάδει με θρησκευτικές εμμονές. Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα θα «πλακωθούν» οι αριστεροί με τους δεξιούς και φυσικά για το ποιος έχει το καλύτερο βύσμα για μια θέση. Ό,τι δημοκρατία υπήρχε και εξελίχθηκε, τουλάχιστον προς το καλό, χάθηκε.
Αξιοκρατία δεν υπάρχει καθώς, όπως στο δημόσιο τομέα, θα επιλεγεί αυτός που είναι «χρωματισμένος», τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ο κομματικοποιημένος άνθρωπος λοιπόν χαρακτηρίζεται από αδιαλλαξία, αναξιοκρατία, βία και παντελώς τυφλή προσήλωση. Επιπροσθέτως, εξαιτίας αυτού του φαινομένου, όποιο πραγματικό πολιτικό ενδιαφέρον είχαν κάποιοι, το έχασαν. Με λίγα λόγια, χάνεται η καλή πολιτικοποίηση και διαστρεβλώνεται η έννοιά της.
Αλλά ένα πράμα που δεν κατάλαβα ποτέ είναι το εξής. Γιατί ο Έλληνας πολίτης «τα χάνει» στην κάλπη. Το 2021 αγγίξαμε, στο περίπου, τις 1000 πορείες και φανταστείτε πως το Μάρτιο του ίδιου έτους στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 120 διαδηλώσεις σε μόλις 40 μέρες! Δε χρειάζεται να πούμε ποιος είναι κομματικοποιημένος και ποιος όχι στις διαδηλώσεις, φτάνει να δούμε τα πλακάτ και να ακούσουμε τα συνθήματα.
Ακόμη και στις διαδηλώσεις που συμμετέχουν πολιτικοποιημένοι άνθρωποι, μπορούν άθελά τους να χρωματιστούν και να τα χάσουν στην κάλπη. Με λίγα λόγια είναι σα να διαδηλώνεις για το σύστημα υγείας, να κατηγορείς τα κόμματα της Βουλής και μετά να ρίξεις την ψήφο σε αυτούς που κυβερνάνε από τη μέρα ύπαρξή σου. Ενώ ξέρεις τι ζημιά έκαναν, ενώ γνωρίζεις το τι θα γίνει, πας και ψηφίζεις αυτούς που ρημάζουν το μέλλον της χώρας και το δικό σου. Δυστυχώς και εκείνη τη στιγμή κομματικοποιήσε. Δεν αναζήτησες το τι πρεσβεύουν πιο μικρά κόμματα, που όντως μπορεί να φέρουν την αλλαγή. Όμως μπορεί και να μην τη φέρουν. Αυτό που ξέρω, είναι πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ;
Για να αλλάξεις τον κόσμο ή ακόμη καλύτερα τη χώρα σου, πρέπει να ξεκινήσεις από μικρά πράματα που αφορούν τον εαυτό σου. Ξεκινώντας από το να στρώσεις το κρεβάτι σου το πρωί. Αν δεν είσαι ικανός να ξεκινήσεις από αυτό, τότε δε θα μπορέσεις ποτέ να ξεφύγεις από τη χειραγώγηση και να προσφέρεις στον εαυτό σου και μετά στους γύρω σου κάτι καλύτερο.
Επίσης, εάν έχεις μια ιδεολογία δεν πρέπει να την αφήσεις να σβήσει ή να επιτρέψεις σε κάποιον να σε φανατίσει με αλλοπρόσαλλες κομματικές ιδέες. Γιατί δε θα γίνεις μόνο κομματόσκυλο, ελπίζοντας πως θα κερδίσεις κάτι, αλλά συνάμα θα ξεγελαστείς. Διότι ο κομματικοποιημένος είναι αναλώσιμος. Σήμερα είσαι εσύ και αύριο είναι αυτός. Όμως στο τέλος της μέρας, ο πολιτικοποιημένος είναι αυτός που θα μείνει. Αυτός είναι που θα φέρει και την αλλαγή.
Σκάναρε και ακολούθησε το άρθρο:
Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος