Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ζάχαρη

Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Πως η ζάχαρη από είδος πολυτελείας, έγινε αυτό που ξέρουμε σήμερα

Η μεγάλη ανακάλυψη

H ζάχαρη, από την σανσκριτική λέξη ΣAPKAPA αρχίζει πραγματικά την ιστορία της τον 4ο αιώνα π.χ. με την ανακάλυψη από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού, ενός καλαμιού που δίνει “μέλι χωρίς μέλισσες”. Τον 7ο αιώνα μ.χ. οι Άραβες εισβάλλουν στη Μέση Ανατολή και ανακαλύπτουν ακόμη μια φορά το ζαχαροκάλαμο. Επεκτείνουν την καλλιέργειά του στη λεκάνη της Μεσογείου. Εργαστήρια παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο δημιουργούνται στη Ρόδο, στη Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Βόρεια Αφρική, στη Σικελία, στις Βαλεαρίδες νήσους, στη Νότια Ισπανία.

H ζάχαρη εμφανίζεται στην Κεντρική Ευρώπη τον 12ο αιώνα χάρις στους σταυροφόρους που τη μετέφεραν από τη Συρία. H εισαγωγή γινόταν από το λιμάνι της Βενετίας. H πώλησή της γινόταν σε πολύ υψηλή τιμή από τα φαρμακεία σαν πολύτιμο, εξωτικό προϊόν, σε μορφή κώνων ζάχαρης, σπασμένων συσσωματωμάτων ζάχαρης ή σε σκόνη. H ανακάλυψη του Νέου Κόσμου τροποποίησε πλήρως την γεωγραφία της ζάχαρης. Το ζαχαροκάλαμο καλλιεργήθηκε σε τροπικά κλίματα π.χ. στα νησιά της Καραϊβικής που ονομάστηκαν έτσι νησιά ζάχαρης.

H ζάχαρη εισαγόταν ακατέργαστη και γινόταν καθαρισμός της στις ραφινερίες που είχαν ανεγερθεί κυρίως κοντά στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια. H γαλλική επανάσταση και το ηπειρωτικό εμπάργκο που επέβαλε η Γαλλία στα αγγλικά πλοία εμπόδιζαν την εισαγωγή της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Προκύπτουν αυστηροί περιορισμοί στην κατανάλωση. Είναι λοιπόν αναγκαίο, να βρεθεί ένα ευρωπαϊκό φυτό, από το οποίο να βγαίνει ζάχαρη όπως από το ζαχαροκάλαμο.ζάχαρηΟ ρόλος των σκλάβων της Καραϊβικής

Για να τα εξασφαλίσουν, οι Ισπανοί και Πορτογάλοι αποικιοκράτες επιδόθηκαν σε μαζικό υπερατλαντικό δουλεμπόριο. Όχι μόνο στρατολόγησαν και εκμεταλλεύτηκαν τους ντόπιους σκλάβους αλλά έκαναν απαγωγές ανθρώπων και από την Αφρική.

Οι τελευταίοι αν έφταναν ζωντανοί στον προορισμό τους ,υπέφεραν όχι μόνο από τις εξαντλητικές συνθήκες δουλείας στις φυτείες των ζαχαροκάλαμων στα νησιά της Καραϊβικής, αλλά και από τα βασανιστήρια των αποικιοκρατών.

Οι σκλάβοι ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού που το ζαχαροκάλαμο αν μείνει για πάνω από 48 ώρες αμάζευτο χαλάει, αναγκάζονταν να δουλέψουν ασταμάτητα για μέρες ολόκληρες. Γυρνούσαν τους μύλους με τα χέρια τραυματισμένα, γεμάτα πληγές. Ο μέσος όρος ζωής ενός σκλάβου ήταν τα 23 έτη.

Πέρα από τη συνήθη πρακτική του μαστιγώματος, οι τιμωρίες συμπεριελάμβαναν πολλές φορές και βασανιστήρια, ακρωτηριασμούς, φυλάκιση και πώληση σε άλλη φυτεία. Όταν κάποιος έπιανε το πονεμένο χέρι του για να το ανακουφίσει, ακρωτηριαζόταν από τους υπεύθυνους για παραδειγματισμό.

ζάχαρη

Η ζάχαρη στη ζωή μας

Η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη παντού γύρω μας, σε τρόφιμα, ποτά, χυμούς αλλά κυρίως γλυκά, από τα οποία αρκετές φορές δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Η υπερβολική κατανάλωση αποδεδειγμένα προκαλεί προβλήματα στην υγεία, με εμφανές την παχυσαρκία και όλα τα υπόλοιπα να υποβόσκουν περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν την εμφάνιση τους.

Η διακοπή της ζάχαρης

Η διακοπή της ζάχαρης δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δε θα πρέπει να γίνεται απότομα. Η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει σοκ στο οργανισμό. Μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες, όπως ένταση, ευερεθιστότητα, σύγχυση και κόπωση. Η κατανάλωση της ζάχαρης πρέπει να μειώνεται σταδιακά. Ένας οργανισμός που έχει συνηθίσει να καταναλώνει ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, είναι προτιμότερο να αρχίσει να καταναλώνει σταδιακά όλο και λιγότερη ποσότητα.

ζάχαρη

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *