Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Άγιος Χριστόφορος

Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕ ΣΚΥΛΙΣΙΟ ΚΕΦΑΛΙ

Με μια επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, θα παρατηρήσουμε σίγουρα τις περίτεχνες εικόνες και τα ευρήματα πολλών χρόνων. Ανάμεσα τους όμως θα εντοπίσουμε και μια μορφή ενός Αγίου με αρκετά ασυνήθιστη όψη. Συγκεκριμένα, έχει κεφάλι σκύλου και δε θυμίζει σε τίποτα με τις υπόλοιπες εικονογραφήσεις. Πολλοί είναι οι μύθοι που περιτριγυρίζουν αυτή τη μυστηριώδης εμφάνιση. Ωστόσο υπάρχει και μια πιθανή εξήγηση…

 

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

Άγιος Χριστόφορος

Πληροφορίες για τον Άγιο

 

Παρόλο που αρκετοί έχουν αναρωτηθεί για το ποιο μπορεί να είναι πίσω από αυτή τη ξεχωριστή μορφή, έγινε πλέον γνωστό ότι απεικονίζεται ο Άγιος Χριστόφορος. Λέγεται ότι είναι προστάτης των χωραφιών, των οδοιπόρων, των αυτοκινητιστών, όπως επίσης του σώματος εφοδιασμού και μεταφορών του στρατού.

 

Μάλιστα είναι και πολιούχος άγιος του Αγρινίου. Παρόλα αυτά σε πρόσφατες απεικονίσεις εμφανίζεται με ανθρώπινη μορφή, γενειάδα στο πρόσωπο και εύσωμος. Παράλληλα κουβαλάει στους ώμους του τον μικρό Χριστό. Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε ότι ο Άγιος καταγόταν από ημιβάρβαρη φυλή και ονομαζόταν Ρεμπρόβος, που σημαίνει αδόκιμος, αποδοκιμασμένος, κολασμένος. Έζησε περίπου γύρω στο 249 – 251 μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαΐου.

 

Άγιος Χριστόφορος

 Οι μύθοι που υπάρχουν

  • Αρχικά ο Άγιος Χριστόφορος, σύμφωνα με την παλιά λαϊκή παράδοση που προκύπτει από το Συναξάρι του Μηναίου στην 9η Μαΐου, είχε ζωγραφιστεί με αυτόν τον τρόπο επειδή είχε δύσμορφη εξωτερική εμφάνιση και για αυτό τον αποκαλούσαν «κυνοπρόσωπο». Πιο αναλυτικά, είχε άγρια χαρακτηριστικά που προκαλούσαν τρόμο σε όποιον τον αντίκριζε.
  • Μια άλλη εκδοχή είναι ότι κάποιοι αμαθείς ζωγράφοι δυσκολευόντουσαν να απεικονίσουν με απόλυτη ακρίβεια το ανθρώπινό του κεφάλι του αγίου και έτσι κατέληξαν να σχεδιάζουν ένα κεφάλι που να μοιάζει με εκείνο ενός σκύλου.
  • Επιπλέον στον τόπο καταγωγής του υπήρχαν φυλές ανθρωποφάγων, όπου προφανώς δημιούργησαν αρκετές δεισιδαιμονίες για τον Άγιο Χριστόφορο. Εξού και η αποκρουστική περιγραφή της εμφάνισής του.

 

Βέβαια ο Άγιος Νικόδημος στη προσπάθειά του να εξηγήσει όλους αυτούς τους μύθους που αναφέραμε, ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι ο Άγιος σίγουρα είχε ανθρώπινη μορφή και δεν θύμιζε ζώο. Δυστυχώς όμως εξαιτίας κάποιων εξωτερικών χαρακτηριστικών που διέθετε, θεωρήθηκε τρομακτικός και συνεπώς απεικονίστηκε κατά αυτόν τον τρόπο. Δεν παύει προφανώς ο Άγιος Χριστόφορος να έχει προσφέρει με το έργο του και να μας δείχνει τον δρόμο του χριστιανισμού.

 

Άγιος Χριστόφορος

 

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *