Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Οι παλλακίδες, οι πόρνες, οι ομοφυλόφιλοι έρωτες και η παιδεραστία στην Αρχαία Ελλάδα…

Οι παλλακίδες ήταν μη νόμιμες σύζυγοι, συζούσαν με τους άντρες τους είτε σαν ζευγάρι, είτε παράλληλα με τις νόμιμες συζύγους (κυρίως σε περιπτώσεις αδυναμίας τεκνοποίησης των δεύτερων) δεν είχαν όμως τη δυνατότητα να γίνουν νόμιμες σύζυγοι διότι δεν ήταν Αθηναίες πολίτισσες αλλά μέτοικοι.

Ο ρόλος της νόμιμης συζύγου ήταν να είναι μία σεμνή και ευυπόληπτη σύζυγος, αποκλεισμένη από τη δημόσια ζωή και περιορισμένη στο χώρο του σπιτιού.

Η πορνεία στην αρχαία Ελλάδα

Οι πόρνες είχαν πολλές καταβολές, ήταν δουλοπάροικοι, αιχμάλωτοι πολέμου, μέτοικοι και σε σπάνιες περιπτώσεις ήταν Αθηναίες εταίρες, δηλαδή πόρνες πολυτελείας. Η ανώτερη πορνεία που ασκούσαν οι εταίρες δεν ήταν η ταχεία ικανοποίηση της σωματικής ανάγκης που ζητούσε κάποιος σε ένα πορνείο, αλλά ένας ψυχαγωγικός ερωτισμός που έχαιρε κοινωνικής εκτίμησης και συνεχούς φήμης.

Υπήρχε και αντρική πορνεία αλλά δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όσο η γυναικεία.

Οι εταίρες ήταν πόρνες ιδιαίτερης καλλονής, υψηλού επιπέδου (και αντίστοιχα υψηλής αμοιβής) συχνά Ιωνικής ή Αιολικής προέλευσης. Μυημένες σε γνώσεις μουσικής και χορού, με καλούς τρόπους και συνήθως προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια του τυπικού ελληνικού προτύπου της ανδρικής ψυχαγωγίας, του συμποσίου, χορεύοντας, τραγουδώντας, παίζοντας αυλό συμμετέχοντας σε συζητήσεις και παρέχοντας ερωτικές υπηρεσίες κυρίως κατά τη διάρκεια του κώμου.

Ο κώμος

Όταν χαλάρωνε το γεύμα οι παρευρισκόμενοι παρασύρονταν σε ερωτικές εντάσεις και σεξουαλικές περιπτύξεις , οι χώροι όπου φιλοξενούσαν τα συμπόσια ήταν ειδικά διαμορφωμένοι για τέτοιες δραστηριότητες. Η Ελιτ απολάμβανε την παρέα των φιλοσόφων και των εταίρων.

Η παιδεραστία και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην αρχαία Ελλάδα

Κατά την αρχαιότητα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σχεδόν σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο, η παιδεραστία αποτελούσε έναν κοινωνικό θεσμό καθιερωμένο και καταξιωμένο, σε αντίθεση προφανώς με το σήμερα, που είναι εγκληματική πράξη και κατακριτέα από όλο το κοινωνικό σύνολο.

Απαραίτητα χαρακτηριστικά του νεαρού εραστή ήταν να είναι έφηβος ηλικίας μεταξύ 13 και 19 έτη. Ενώ ο ώριμος άνδρα αποδίδεται συνήθως ως γενειοφόρος και γεμάτος γνώσεις και πλούτο. Τέτοιες σχέσεις αναπτύσσονταν και από μεγαλύτερες πλούσιες γυναίκες σε νεαρά όμορφα κορίτσια.

Γενικά, υπήρχε ένα πιο απελευθερωμένο κλίμα σε θέματα που στην σύγχρονη Ελλάδα τα κινήματα παλεύουν για να σταματήσουν να είναι ταμπού και να υπάρχει ορατότητα.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *