Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΔΕΗ

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Πράσινη οικονομία. Το έχουμε ακούσει πολλές φόρες, χωρίς όμως να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει και πόσο μας επηρεάζει στην καθημερινότητά μας. Στο παρελθόν η οικονομική ανάπτυξη συνδεόταν συχνά με την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων σαν αυτοί να ήταν ανεξάντλητοι. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε ένα είδος «κρίσης πόρων», με επαπειλούμενες ελλείψεις και άνοδο των τιμών, βλ. ΔΕΗ.

Η ανάγκη για βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση καθίσταται ιδιαιτέρως επιτακτική. Λόγω της κοινωνικοοικονομικής επικρατούσας κατάστασης στην Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα, της συνεχούς αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και κατά συνέπεια των αναγκών κατανάλωσης και της ζήτησης αγαθών.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι πολίτες προσπαθούν να προσβλέπουν σε διαφορετικά οικονομικά μοντέλα τα οποία παράγουν πλούτο, δίχως να βλάπτουν το περιβάλλον. Όλα αυτά μαζί είναι ο κύκλος της πράσινης οικονομίας.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία;

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις την επόμενη περίοδο. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η απάντηση της Ε.Ε. σε αυτή την πρόκληση, θέτοντας τον στόχο να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050.

Στην πράξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων και με ενσωμάτωση της διάστασης της βιωσιμότητας σε όλες τις πολιτικές, αποτελεί τον οδικό χάρτη της Ευρώπης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο στόχος αυτός συνδυάζεται με την πρωτοβουλία για δίκαιη μετάβαση ώστε να μη μείνει πίσω κανένα μέρος της κοινωνίας. Για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας η Ε.Ε. έχει αναπτύξει το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ύψους τουλάχιστον €1 τρισ. για την επόμενη δεκαετία.

Με αυτό τον τρόπο, η Ευρώπη επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και συνεχίζει να πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνθήκες μάλιστα διευρυμένης αβεβαιότητας και οικονομικής ύφεσης, καθώς η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία καθίσταται πρώτη προτεραιότητα.

Η ΔΕΗ και τα Βαλκάνια

Aπό το 2022 θα αρχίσει να υλοποιείται το γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, με σκοπό την ανάπτυξη του ομίλου εκτός Ελλάδας με πρώτους σταθμούς τη Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Σερβία. Η ΔΕΗ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια ανάπτυξης στις ΑΠΕ τόσο της εσωτερικής αγοράς όσο και του εξωτερικού.

Η χαμηλή διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας στις γειτονικές μας χώρες αποτελούν για την εταιρεία είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι, χτίζοντας παραγωγικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η επιχείρηση αποκτά το όχημα για την πώληση πράσινης ενέργειας στις χώρες αυτές, αλλά και ένα ισχυρό όπλο για την ανάσχεση των εισαγωγών ρεύματος στην Ελλάδα.

Από τις επενδύσεις αυτές στα Βαλκάνια για εξαγορές υπό ανάπτυξη χαρτοφυλακίων θα διατεθούν 800 εκ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους αναλυτές η διοίκηση.

Για την ιστορία η Αλβανία θεωρείτε η πιο «πράσινη» χώρα τον Βαλκανίων. Γιατί αυτό; Οι γείτονες έχουν μηδενίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μιας και το 100% του ρεύματος που καταναλώνουν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η Ελλάδα τι κάνει;

Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλές επιδόσεις έναντι των ευρωπαϊκών σε σημαντικούς τομείς της κυκλικής οικονομίας, όπως η διαχείριση αποβλήτων. Η κυκλική οικονομία θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη της αγοράς, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την παραγωγή αξίας τόσο για το περιβάλλον όσο και την κοινωνία.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα στηρίζει την πράσινη συμφωνία, αναγνωρίζει τις σημαντικές ευκαιρίες που εμφανίζονται και τονίζει την ανάγκη στήριξης της μετάβασης. Οι ελληνικές βιομηχανίες μείωσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 29% μεταξύ 1990 και 2018, ποσοστό που υπερβαίνει τη συνολική μείωση των εκπομπών του βιομηχανικού κλάδου της Ε.Ε. (-22%) για το ίδιο διάστημα.

Από τα €32 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου €12 δισ. θα διατεθούν για την «πράσινη» ανάπτυξη. Η αποτελεσματική και χωρίς καθυστερήσεις, αξιοποίηση των πόρων αυτών είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης μετά την πανδημία.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι έχει διανυθεί κάποια διαδρομή, όμως αν κρίνουμε από τους αυξημένες τιμές σε λογαριασμούς ΔΕΗ και φυσικό αέριο, περιμένουμε ακόμα την πρόοδο.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *