Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την τάση να δημιουργούν ιστορίες, δηλαδή ΜΥΘΟΥΣ. Το περιεχόμενό τους αφορούσε την προέλευση του κόσμου καθώς και περιπέτειες ολύμπιων θεών, ηρώων και άλλων μυθολογικών πλασμάτων. Ορισμένοι από αυτούς τους ΜΥΘΟΥΣ είναι οι ακόλουθοι.

Οι Αλκυονίδες μέρες

Η Αλκυόνη είχε με τον σύζυγό της Κύηκα έναν τόσο ευτυχισμένο βίο που έφτασαν να συγχέουν εαυτόν με θεούς. Το ότι αυτοαποκαλούνταν Δίας και Ήρα εξόργισε το δωδεκάθεο που έκανε τον Δία να ρίξει κεραυνό στο καράβι του Κύηκα. Ο πνιγμός του προκάλεσε τόσο πόνο στην Αλκυόνη η οποία πήδηξε στη θάλασσα από μεγάλο ύψωμα. Ωστόσο, οι θεοί τους λυπήθηκαν και τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά, τις Αλκυόνες. Ως πουλιά πλέον ζούσαν δίπλα στη θάλασσα γεννώντας τα αυγά τους υπό άσχημες καιρικές συνθήκες. Η καταστροφή των αυγών από την φουρτουνιασμένη θάλασσα οδήγησε τον Δία να τους δίνει κάθε χειμώνα λίγες ημέρες ήλιου, ώστε η Αλκυόνη να κλωσήσει τα αυγά της. Οι μέρες αυτές είναι γνωστές ως Αλκυονίδες.

Οι τρεις Γραίες

Ο Περσέας στην προσπάθεια μιας αποστολής του να βρει τη Μέδουσα πέρασε από τις Γραίες, τρεις πονηρές θεϊκές οντότητες με τη μορφή γερασμένων γυναικών. Αυτές μοιράζονταν ένα μάτι και ένα δόντι και είχαν βάρδιες κατά τις οποίες η μία έπαιρνε το μάτι και φυλούσε τη σπηλιά τους. Ο Περσέας εκμεταλλεύτηκε την τύφλωση των Γραίων κατά την αλλαγή του ματιού, προκειμένου να του αποκαλύψουν πού βρίσκεται η Μέδουσα. Έτσι, το άρπαξε και τόνισε πως θα τους το επέστρεφε μόνο εάν του αποκάλυπταν που βρίσκεται η γοργόνα.

Ο Μινώταυρος

Ο μύθος του Μινώταυρου βασίζεται στο μίσος του βασιλιά Μίνωα προς τους Αθηναίους. Συγκεκριμένα, όταν ο γιος του, Ανδρόγεως, θανατώθηκε από έναν ταύρο στον Μαραθώνα ορκίστηκε εκδίκηση. Ο Μίνωας ανάγκασε την Αθήνα να στέλνει στην Κρήτη κάθε εννέα χρόνια επτά νεαρά αγόρια και επτά νεαρά κορίτσια προκειμένου να γίνονται τροφή στον Μινώταυρο. Μόνο ο Θησέας, γιος του βασιλιά της Αθήνας, κατόρθωσε να σκοτώσει τον Μινώταυρο, χάρη στην Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, που τον είχε ερωτευτεί (Μίτος της Αριάδνης).

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Εύη Κουρίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *