Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ζωή στην ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ χαρακτηρίζεται ως πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική, αφού Έλληνες, Οθωμανοί και Εβραίοι ζούσαν για αιώνες μαζί. Στη διάρκεια αυτών των πέντε αιώνων (1430-1912) η πολιτισμική ταυτότητα της πόλης άλλαξε ριζικά.

Αν και υπάρχουν πολλά κτίρια που φανερώνουν τη δυτική επιρροή, κατά την οθωμανική περίοδο το αρχιτεκτονικό ύφος έτεινε προς την Ανατολή. Σκεπαστές αγορές, τζαμιά και θολωτά χαμάμ κοσμούσαν τους δρόμους της πόλης.  Σήμερα τα κτίρια και τα μνημεία αυτά αποτελούν ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Το Γιαχουντί Χαμάμ βρίσκεται στην περιοχή των Λουλουδάδικων. Ονομάστηκε έτσι επειδή βρισκόταν σε περιοχή με καταστήματα Εβραίων.

Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης ήταν χωρισμένη με έναν τρόπο που αντανακλούσε το σύστημα των «millet». Οι Εβραίοι έμεναν στο κέντρο της πόλης, κοντά στις αγορές, από τα παραλιακά τείχη ως το ύψος της Εγνατίας.

Το κτίριο που στέγασε την Τράπεζα Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1888 από την οικογένεια Αλλατίνι.

Οι Έλληνες χριστιανοί κατοικούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης και κατά μήκος της σημερινής Εγνατίας. Κατά κύριο λόγο συγκεντρωνόντουσαν σε συνοικίες που υπήρχαν εκκλησίες. Ωστόσο, κατοικούσαν και σε συνοικίες των οποίων οι εκκλησίες είχαν γίνει τζαμιά, όπως η Αγία Σοφία.

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας υπήρξε ο μητροπολιτικός ναός της πόλης μέχρι το 1523/24 οπότε και μετατράπηκε σε τζαμί.

 

Ο ναός της Αγίας Σοφίας έγινε εκ νέου τόπος ορθόδοξης χριστιανικής λατρείας μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1913.

Οι μουσουλμάνοι της πόλης ενώ κατοικούσαν και αυτοί σχεδόν στις ίδιες περιοχές με τους χριστιανούς, σιγά σιγά άρχισαν να εγκαταλείπουν το κάτω μέρος της πόλης. Επέλεξαν να εγκατασταθούν στα υψηλότερα μέρη της, στην Ακρόπολη και στη σημερινή Άνω Πόλη.

Μέχρι και σήμερα, περπατώντας στα σοκάκια της πόλης  είναι σαν να μεταφέρεσαι σε εκείνη την εποχή, σε μια πολυπολιτισμική πόλη με κατοίκους διαφόρων εθνικοτήτων. Σε μια πόλη που συνδυάζει τον δυτικό και τον ανατολικό πολιτισμό.

Τα Λαδάδικα από εκείνη την εποχή αποτελούσαν ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της πόλης.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Φωτογραφίες: Αρχείο του GRDiscovery

Λέξεις: Γεωργία Γαϊδατζή

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *