Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ ΠΡΟΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΕΠΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΝ 2

Ο Ιάμβλιχος γεννήθηκε κατά το μέσον του Γ’ αιώνα, περίπου 20 χρόνια μετά τον Πορφύριο. Δίδαξε για πολλά χρόνια φιλοσοφία στην Απάμεια της Συρίας και πέθανε περίπου το 326 μ.χ. Περιγράφεται ως θρησκευτικής νοοτροπίας στοχαστής, με μεγάλη διορατικότητα, καθώς επίσης και με μαντικές ικανότητες. Ο νεοπλατωνισμός της Συρίας και της Περγάμου, με κύριο εκπρόσωπο τον Ιάμβλιχο δεν είναι τόσο γνωστός στο φιλομαθές ελληνικό κοινό. Η σύνδεση μάλιστα του Ιάμβλιχου με τη θεουργία και τη μαγεία προκάλεσε πολλές παρερμηνείες.

Ο Ιάμβλιχος καταλήγει στο συμπέρασμα  ότι η φρόνηση πρέπει να επιλέγεται για αυτό που είναι και όχι χάρη άλλων πραγμάτων. Ας φανταστούμε ένα άνθρωπο, μας λέει ο Σύριος, που έχει τα πάντα αλλά υποφέρει από μία ασθένεια του νου. Η ζωή του παύει να είναι κάποιο δώρο που μπορεί να επιλέξει, διότι κανένα από τα αγαθά δεν μπορεί να έχει χρηστική αξία, καθώς δεν μπορεί να κρίνει την αξία τους.

Η επιστήμη δεν προσφέρει στους ανθρώπους μονάχα ευτυχία αλλά και ευπραγία – στο κάθε τους απόκτημα και πράξη- και διότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από τα πράγματα που αποκτούνται χωρίς φρόνηση και σοφία.

Ιάμβλιχος, Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν, 2

Εκδ. Ζήτρος

Σκάναρε και ακολούθησε το νήμα της έρευνας:

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.