Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
βιβλίο

ΤΑ ΙΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα έγινε τόπος πολλών μεταναστών από ποικίλες χώρες του κόσμου, με διαφορετική κουλτούρα και το κυριότερο με διαφορετική θρησκευτικότητα. Με αυτόν τον τρόπο μάθαμε λίγο καλύτερα τις υπόλοιπες θρησκείες!

Ισλάμ ή Μωαμεθανισμός   

Για τους Μουσουλμάνους, το Κοράνι είναι ο λόγος του Αλλάχ, η καταγραφή της αποκάλυψής Του στην ανθρωπότητα όπως μεταδόθηκε στον Προφήτη Μωάμεθ από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Το Κοράνι αποτελείται από 114 κεφάλαια (σούρες) με συνολικά 6.236 στίχους (αγιάτ). Κάθε κεφάλαιο αποτελείται από 3 έως 286 στίχους. Οι πρώτες σούρες είναι οι ποιο σύντομες και χαρακτηρίζονται από ρυθμικό ποιητικό λόγο. Ο ακριβής αριθμός των στίχων του Κορανίου αποτελεί θέμα συζήτησης, καθώς υφίστανται διαφορετικές μέθοδοι αρίθμησης. Για παράδειγμα, η σέκτα που ιδρύθηκε από τον χαλιδη Ρασάντ ισχυρίζεται ότι ο ακριβής αριθμός των στίχων είναι 6.346.

Οι μουσουλμάνοι συνήθως αναφέρονται στις σούρες όχι με τον αριθμός τους, αλλά με την επικεφαλίδα τους. Η διάταξη τους δεν είναι χρονολογική. Μέχρι το θάνατο του Μωάμεθ 632 μ.Χ. δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια γραπτή εκδοχή των αποκαλύψεων που ο Μωάμεθ ισχυρίζεται πως δέχτηκε από το Θεό/Αλλάχ. Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση ο διάδοχος του Μωάμεθ, Αμπού Μπακρ 632 – 634 μ.Χ. έκανε μια απόπειρα περισυλλογής και συστηματοποίησης των αποκαλύψεων αυτών. Όμως επειδή κυκλοφορούσαν διάφορες εκδοχές των αποκαλύψεων αυτών, ο τρίτος Χαλίφης ο Οθμάν 644 – 656 διαμόρφωσε το κείμενο του Κορανίου το οποίο αναγνωρίστηκε ως αυθεντικό και δόθηκε η εντολή να καταστραφεί κάθε άλλη γραφή ή παραλλαγή.

βιβλίο

Ινδουισμός

Τα σημαντικότερα γράφτηκαν μεταξύ 6ου και 5ου αιώνα π.χ. Όμως είχαν αρχίσει να γράφονται από τον 8ο αιώνα π.χ. Είναι τα παλαιότερα ινδικά πεζογραφικά κείμενα, εξαιρουμένης της Yajur-Veda. Υπάρχουν περισσότερες από 200 Ουπανισάντ στο σύνολό τους αν και η παράδοση μιλά για 108(αριθμός ιερός), πάντως οι αρχαιότερες και πιο σπουδαίες είναι όσες γράφτηκαν πριν τον 6ο αιώνα και κυμαίνονται από 10 έως 14. Κατά λέξη Ουπανισάντ σημαίνει “κάθομαι κοντά σε κάποιον” και κατ’ επέκταση, ότι “μαθαίνω καθισμένος στα πόδια ενός δασκάλου”.

βιβλίο

Βουδισμός

Αβαντάνας: Ιερό βιβλίο του Βουδισμού, στο οποίο εξαίρεται ο ρόλος των Μποντισάττβες. Οι Μποντισάττβες είναι λαμπρά όντα, τα οποία προχωρούν να γίνουν φωτισμένοι δηλαδή Βούδες. Ενώ όμως έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν στην Νιρβάνα, τον Παράδεισο τρόπο τινά των Βουδιστών, εξακολουθούν με τη θέλησή τους να παραμένουν στον φθαρτό αυτό κόσμο από συμπόνια προς τα άλλα όντα να τα βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην σωτηρία τους. Η λέξη αβαντάνα σημαίνει την πράξη που είναι άξια σεβασμού και θαυμασμού, η οποία μπορεί να είναι είτε η αυτοθυσία ενός ατόμου για το καλό των συνανθρώπων του είτε η οικοδόμηση ενός ιερού του Βούδα.

βιβλίο

Κομφουκιανισμός

Κινγκ ή Χινγκ: Όρος που στην κινέζικη γλώσσα σημαίνει το βιβλίο και που χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει μια συλλογή από 5 βιβλία (Wu – King), που για τους Κινέζους αποτελούν κάτι αντίστοιχο με την χριστιανική «Βίβλο». Τα βιβλία αυτής της συλλογής είναι τα ακόλουθα: Ι – Κινγκ (I – King)  ή Γι – Κινγκ (Yi – King) που σημαίνει «Βιβλίο των μεταβολών» και ασχολείται με την  Κοσμολογία και την Μαντική, Σου – Κινγκ (Schu – King) δηλαδή «Βιβλίο πηγών» και έχει να κάνει με την Ιστορία, Σι – Κινγκ (Schi – King) «Βιβλίο των ωδών» και ασχολείται με την Ποίηση, Λι – Κι (Li – Ki) «Βιβλίο της εθιμοτυπίας» που στους ανατολικούς λαούς παίζει σπουδαίο ρόλο και ειδικά όσον αφορά το Τυπικό των ιεροτελεστιών και το Τσουν – Τσίου (Tsch’un – ts’iu) δηλαδή «Άνοιξη και Φθινόπωρο» που ασχολείται με την Ηθική. Τα έργα αυτά η παράδοση τα έχει αποδώσει σε ένα από τους μεγαλύτερους δασκάλους της Κίνας τον Κουνγκ Φου Τσε, γνωστό στη Δύση ως Κομφούκιο, θεωρούνται όμως μεταγενέστερα, με μεγάλη όμως πιθανότητα να διασώζουν στο περιεχόμενό τους παλαιότερο υλικό.

βιβλίο

 

Σκάναρε και δες περισσότερα

Ηρακλής Τάσσης, Δημοσιογράφος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *