Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

INFERNO: Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ AΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Οι πανδημίες και οι θανατηφόροι ιοί συγκλόνισαν τόσο τον κόσμο, όσο και τους..δημιουργούς ταινιών. Λόγω του νέου κορωνοϊού που έχει πλήξει τον πλανήτη, αρκετές ταινίες τέτοιου χαρακτήρα προβάλλονται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Δεν είναι όμως λίγοι κι αυτοί που αναζητούν τέτοιου είδους ταινίες, για να δουν εάν πρόκειται για κάποια «προφητεία» που θα ταλανίσει το παρόν και το μέλλον.

Μία από αυτές είναι η αμερικάνικη ταινία  «ΙΝFERNO» του 2016, σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ με πρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς, Φελίσιτι Τζόουνς και φυσικά τους Ομάρ Σι, Ιρφάν Καν, Σίντσε Μπάμπετ Κνούτσεν.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ντάν Μπράουν, αυτή η ταινία αποτελεί βασική επιλογή των σινεφίλ. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 46 γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2013 από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη.

Η πλοκή

Ο Ρόμπερτ Λάνγκτον (Τομ Χάνκς) σε ρόλο καθηγητή, στη Φλωρεντία, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει μια συνωμοσία, που απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Με εμπλοκή και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακαλύπτουν ότι η αλήθεια βρίσκεται στα μυστικά σχέδια ενός δισεκατομμυριούχου, ο οποίος πίστευε πως μια θανατηφόρα πανδημία θα έσωζε τον πλανήτη από τα κακά του υπερπληθυσμού.

Μαζί λοιπόν με την γιατρό Σιένα Μπρουκς (Φελίσιτι Τζόουνς) επιδίδονται σε ένα ανθρωποκυνηγητό, ύστερα από μια επίθεση στο πρόσωπο του Λάνγκτον. Καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτούς που τους κυνηγούν, το έργο του Δάντη «Θεία Κωμωδία», τους καθοδηγεί να αναζητήσουν τα κρυμμένα μηνύματα στα έργα τέχνης της πόλης. Μαζί θα φτάσουν ως την Κωνσταντινούπολη, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα.

Θα μπορούσε η υπόθεση της ταινίας να συμπίπτει με τον Covid-19;

Η ταινία προκαλεί ενδιαφέρον από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Ο Μπέρτραντ Ζόμπριστ, επιστήμονας και υποστηρικτής του κινήματος του μετανθρωπισμού, μιλάει στο ακροατήριο του. «Πολλά είδη ζώων εξαφανίζονται, παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι εξακολουθούν να βλάπτουν το περιβάλλον». «Καταστρέφουμε τους πόρους με τους οποίους διατηρείται η ζωή». Καθώς συνεχίζει τον λόγο του, αλλάζει ελαφρώς τόνο φωνής, «ίσως ο πόνος μας σώσει». Θα αναρωτηθεί κάποιος «Τι εννοεί και γιατί να σωθούμε από κάτι τέτοιο;». Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος συνεχίζει και μετά από λίγο αναφέρει ότι «υπάρχει ένα κουμπί που αν το πατήσεις, οι άνθρωποι θα πεθάνουν. Αν δε το πατήσεις, η ανθρώπινη φυλή θα εξαφανιστεί σε 100 χρόνια».

Σκηνές συνωστισμού αλλά και πολέμου προβάλλονται στις οθόνες που ο ομιλητής βρίσκεται από μπροστά. Σε συνδυασμό με τα λεγόμενα του, το μυαλό ήδη αρχίζει και επηρεάζεται. Πιο πολύ όμως θα επηρεαστεί με τα εξής λόγια: «Η ανθρωπότητα είναι αρρώστια. Η κόλαση είναι η θεραπεία». Σε αυτό το σημείο κάποιος τηλεθεατής μπορεί να σκεφτεί τον νέο κορωνοϊό. Στη συνέχεια όμως μπορεί και να παρομοιάσει τη κατάσταση. «Ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται. Σε 40 χρόνια θα έχει αυξηθεί τόσο, που ο κόσμος θα πρέπει να πολεμήσει για να επιβιώσει λόγω της έλλειψης πόρων. Έτσι έρχονται οι πανδημίες. Αν δεν παρθούν κάποια μέτρα, θα αφανιστεί ο άνθρωπος».

Οι απανταχού της Γης συνωμοσιολόγοι, διασπείρουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο νέος κορωνοϊός είναι βιολογικό όπλο. Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουμε βιώσει δύο επιδημίες κορωνοϊών, του Sars και του Mers (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής). Έτσι ενισχύονται και οι υποψίες τους. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Covid-19 «δραπέτευσε» από εργαστήριο (οι απόψεις διίστανται για το εάν προέρχεται από εργαστήρι της Κίνας ή της Αμερικής, με απώτερο να «ρίξει» την οικονομία της άλλης χώρας) ή τροποποιήθηκε γενετικώς ώστε να είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και θανατηφόρος. Σκοπός φυσικά είναι ο αφανισμός του μισού πληθυσμού του πλανήτη (όπως άλλωστε λένε και για τους πολέμους).

Άρα θα μπορούσε κάποιος να παρομοιάσει τη ταινία με τον νέο θανατηφόρο ιό; Η απάντηση των συνωμοσιολόγων είναι «ναι». Των υπολοίπων «ίσως». Ξεκινάει με κάποιον που κάνει λόγο για έναν νέο ιό. Όχι για οικονομικούς σκοπούς, αλλά για να σωθεί ο πλανήτης. Να μη χρειαστεί η ανθρώπινη φυλή να πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα και να εξαντληθούν οι φυσικοί πόροι, να μη πάθει άλλη ζημιά η μητέρα φύση.

Άλλωστε με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οι πνεύμονες του πλανήτη όχι μόνο καθαρίζουν, αλλά αναγεννιούνται. Τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας έχουν ως αντίκτυπο μια βελτίωση στην κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, όπως προκύπτει από πειράματα και μελέτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Έχει ήδη διαπιστώσει ότι η μείωση της χρήσης των οχημάτων σε ποσοστό περίπου 30-50% από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού λόγω των περιορισμών έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση έως και 40% των εκπομπών μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα, των οξειδίων του αζώτου και των μικροσωματιδίων.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του ΕΑΑ παρακολουθεί συνεχώς τα δεδομένα που σχετίζονται άμεσα με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων (αερολυμάτων) στην ατμόσφαιρα, τα οποία μπορεί να έχουν ανθρωπογενή προέλευση (ρύπανση) ή φυσική προέλευση (π.χ. γύρης ή μεταφορά σκόνης), καθώς και την υγρασία. Τα πρώτα αποτελέσματα της ορατότητας της περιόδου 1/3/20 – 10/4/2020 και η σύγκριση τους με τις μέσες τιμές στο παρελθόν (για τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου) δείχνουν μια σημαντική αύξηση της διαύγειας και της καθαρότητας της ατμόσφαιρας. Για παράδειγμα, έχει αυξηθεί περίπου κατά 3,5 φορές η συχνότητα εμφάνισης ορατότητας άνω των δέκα χιλιομέτρων σε σχέση με τον αναμενόμενο, της περιόδου, μέσο όρο.

Στο Θερμαϊκό της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκαν δελφίνια λόγω του ότι ο άνθρωπος μένει ανενεργός. Το πρωί της 7 Απρίλη δύο όμορφα δελφίνια ξεπηδούσαν από τα νερά. Πλησίασαν την ακτή και παρέμειναν αρκετή ώρα σε αυτήν.  Ακόμη και τα νερά της Βενετίας καθάρισαν και μπορεί κάποιος να διακρίνει τι υπάρχει από κάτω!

Συμπέρασμα

Αυτό ήθελε να πετύχει και ο επιστήμονας Μπέρτραντ Ζόμπριστ. Να πάρει η Γη ανάσα. Για αυτό κατασκεύασε κι έναν ιό. Να επανενταχθεί η φύση στο σπίτι της και να προσφέρει στους ανθρώπους τους καλύτερους της πόρους. Πώς η σημερινή πανδημία θα σώσει χιλιάδες ανθρώπους από μια άλλη θανατηφόρα λαίλαπα; Μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο περιβαλλοντικών πόρων του πανεπιστημίου του Stanford, Μάρσαλ Μπάρκι, δυο μήνες μείωσης της μόλυνσης πιθανότατα έσωσαν τις ζωές 4.000 παιδιών κάτω των 5 ετών και 73.000 ενηλίκων πάνω από 70 στην Κίνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο, G-FEED.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο σκοπός του ιού που κατασκεύασε ο Ζόμπριστ είναι να αφανίσει άμεσα το 1/3 του πληθυσμού. Μπορεί να ήθελε να σώσει τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, αλλά διέφυγε στη πιο δύσκολη και ανήθικη λύση. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να δημιουργήσει (φυσικά δεν παραπέμπει στις γεννήσεις), πόσο μάλλον να αφαιρέσει μία ζωή. Πρέπει να υπάρχει ένας ηθικός φραγμός. Ακόμη κι αν οι θεωρίες συνωμοσίας ισχύουν, ποιος είναι αυτός ή αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον;

Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι το όπλο έναντι του κορωνοϊού και της βλάβης του σπιτιού μας, της Γης. Μπορεί αυτός ο νέος ιός να απειλεί τις ανθρώπινες ζωές, αλλά υπάρχει λύση να προστατευθούν. Διότι έτσι-όπως προαναφέρθηκε-ο πλανήτης αναγεννιέται. Συνάμα σώζει και ζωές.

Τώρα το τι έγινε στο τέλος της ταινίας δεν είναι εφικτό να γραφθεί. Τα spoilers είναι ότι χειρότερο και όποιος το κάνει θα πρέπει να τιμωρείται.. Στο Netflix μπορείτε να παρακολουθήσετε την «Κόλαση», διότι αυτή είναι η σημασία της λέξης «Inferno». Όπως είπε και ο Ζόμπριτ, «η ανθρωπότητα είναι αρρώστια. Η κόλαση είναι η θεραπεία». Όχι όμως να μολυνθεί από τον ιό. Αλλά να μείνει σπίτι και να περιορίσει τις παρεμβάσεις στο οικοσύστημα που ζούμε. Αυτή είναι η κόλαση του ανθρώπου.

Bonus: Τρεις από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας του κορωνοϊόυ

  • Δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από την κινεζική κυβέρνηση ή σε κάποια αμερικανική στρατιωτική βάση ως βιολογικό όπλο.
  • Οι Αλβανοί δεν προσβάλλονται από τον ιό διότι έχουν εξαιρετικά ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στο DNA τους.
  • Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έχει μια μυστηριώδη, ισχυρή αύρα που μπορεί να κρατήσει μακριά τον θανατηφόρο ιό – τάδε έφη μια μελλοντολόγος στην κρατική βουλγαρική τηλεόραση.

 

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *