Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

INSTAGRAM KAI INFLUENCERS: ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ ΚΑΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο ψηφιακής τεχνολογίας και έχει επιφέρει επανάσταση στον επαγγελματικό χώρο, στο σχολείο και στην οικογένεια κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Στη σημερινή εποχή παρατηρείται πως οι νέοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις νέες διαδικτυακές τάσεις, πόσο μάλλον από τους «influencers».  Ο όρος «influencer» προέρχεται από το ρήμα «influence», που σημαίνει «επηρεάζω» – άρα αυτό το άτομο ασκεί επιρροή γύρω του.

Σε απλά ελληνικά μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε ως «καθοδηγητές γνώμης», αφού σε κάθε ιστορία, φωτογραφία και βίντεο που εμφανίζεται στο instagram υπάρχει τρομερή απήχηση. Ας μη ξεχνάμε πως η δύναμη της εικόνας είναι ισχυρή. Εν παραδείγματι, πας να φας ένα μπέργκερ. Στη φωτογραφία το βλέπεις μεγάλο, το τσένταρ και το μπέικον λιώνουν, ενώ το φρέσκο μαρούλι και η τομάτα έχουν τόσο όμορφα χρώματα και είναι τέλεια κομμένα. Βλέπεις και μία κοπέλα έτοιμη να το κατασπαράξει. Δε θα σου ανοίξει η όρεξη; Πιθανότατα ναι. Αυτή λοιπόν είναι και η δύναμη της εικόνας. Να έχεις έντονη επιθυμία να αποκτήσεις κάτι. Και αυτό θέλουν να πετύχουν οι influencers, να προωθήσουν αυτό που διαθέτουν. Να σε κάνει να το θεωρήσεις ως αναγκαίο αγαθό.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι influencer. Οι διάσημοι, οι δημιουργοί ιστολογιών ή αλλιώς bloggers, οι επαγγελματίες και οι micro. Γιατί όμως μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να αποδειχθούν επικίνδυνοι για τις νεαρές ηλικίες; Ένα απλό παράδειγμα είναι η οικογένεια των Kardashian ή καλύτερα-να χρησιμοποιήσω την επαγωγική μέθοδο-η Kim Kardashian. Οι ακόλουθοι της αγγίζουν τα 185 εκατομμύρια. Gucci, Prada, Valentino, pool parties, είναι μερικά από τα οποία η εν λόγω influencer αναδεικνύει. Νέες κοπέλες κάνουν πλαστικές επεμβάσεις ή αγοράζουν τα ίδια προϊόντα προκειμένου να της μοιάσουν. Το υλικό της όμως δεν είναι τίποτε άλλο παρά μάρκετινγκ.

Το παραδοσιακό marketing στοχεύει στη δημιουργία ενός πιστού αγοραστικού κοινού από το μηδέν, ενώ το influencer marketing αξιοποιεί μία ήδη εδραιωμένη αγοραστική κοινότητα, αυτή που έχει χτίσει ένας influencer, με αποτέλεσμα η τελική καμπάνια να έχει καλύτερη απόδοση σε λιγότερο χρόνο. Άλλωστε έρευνες δείχνουν ότι άτομα 18-34 ετών εμπιστεύονται περισσότερο ένα προϊόν, όταν το έχει προτείνει ένας influencer που ακολουθούν.

Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Το Instagram επηρεάζει αρνητικά τη ψυχική υγεία των νέων, σύμφωνα με έκθεσης της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, που βασίσθηκε σε μία δειγματοληπτική έρευνα μεταξύ 1.479 νέων ηλικίας 14 έως 24 ετών, το έτος 2019. Η έρευνα ζήτησε από τους νέους να αξιολογήσουν τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για το ποιες έχουν τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική κατάστασή τους, προκαλώντας περισσότερο άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά, εκφοβισμό, προβλήματα σωματικής εικόνας κ.α. Και ποιο το συμπέρασμα; Οι νέοι ανέδειξαν το YouTube ως αυτό με τη θετικότερη επίπτωση στην ψυχική υγείας τους. Ακολουθεί δεύτερο το Twitter, τρίτο το Facebook, τέταρτο το Snapchat και τελευταίο το Instagram.

Πολλές φορές δημιουργείται η ανάγκη απόκτησης της ζωής που έχει ο αγαπημένος τους influencer. Ποιος άραγε δε θα ζήλευε αυτόν που παρουσιάζει τη ζωή του «τέλεια».. Και μάλιστα δεν είναι λίγοι και οι νέοι που αισθάνονται άσχημα για το σώμα και το πρόσωπο τους. Βλέπουν αψεγάδιαστο δέρμα στις φωτογραφίες, τέλειες γωνίες προσώπου, αλλά δε σκέπτονται ότι όλα αυτά μπορεί να είναι φτιαχτά. Κάποιοι influencers παραδέχτηκαν και ανάρτησαν στον προσωπικό τους λογαριασμό πως όχι μόνο το περισσότερο περιεχόμενο είναι συνεργασίες, αλλά και πολλές φωτογραφίες υπόκειντο επεξεργασία. Για να αναδειχθεί το τέλειο και να αυξηθούν τα κέρδη. Κάποιοι από αυτούς που το δήλωσαν με κάποιου είδους ανάρτηση είναι η Ολλανδή Ριάν Μέιγερ, η Ελληνίδα Ιωάννα Τούνη, η Danae Mercer που ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Rianne Meijer από το Άμστερνταμ και πολλοί άλλοι.

Όταν λοιπόν υπάρχουν τέτοια πρότυπα, που δε φοβούνται να δείξουν ή να πουν την αλήθεια, τότε και οι νέοι θα έχουν κριτική σκέψη. Επίσης δε θα υπάρξουν άλλες ψυχικές διαταραχές, σπατάλη σε μη χρήσιμα αντικείμενα (ανάλογα τι χρειάζεται ο καθένας) και πάνω από όλα θα επικρατεί ο ρεαλισμός. Διότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται ένας ουτοπικός κόσμος.   

 

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *