Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
παιδί

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΓΟΝΕΙΣ, ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σχεδόν κάθε μέρα βλέπω γονείς να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με ανήλικα παιδιά. Καταλαβαίνω, φίλτατε γονέα, πως καμαρώνεις το σπλάχνο, το εγγόνι, το ανίψι, το βαφτιστήρι σου, αλλά σταμάτα να το εκθέτεις στο Διαδίκτυο. Τουλάχιστον θόλωσε τα μάτια του ή βάλε κάποιο emoji στο πρόσωπό του. «Και ποια είσαι εσύ που θα πεις το τι θα κάνω με το παιδί μου;», θα ρωτήσεις. Θα σου απαντήσω πως «ανήκω στη Gen Z και γνωρίζω καλύτερα το Διαδίκτυο από εσένα. Θα σου τεκμηριώσω αμέσως τα λεγόμενά μου».

Σύμφωνα με έρευνα του C.S. Mott Children’s Hospital National Poll on Children’s Health που δημοσιεύθηκε το 2014, διαπιστώθηκε ότι το 27% των γονέων έχει δημοσιεύσει ακατάλληλες φωτογραφίες των παιδιών του στα social media, ενώ το 57% των γονέων έχει δώσει ντροπιαστικές ή μη αποδεκτές προσωπικές πληροφορίες για τα παιδιά του. Επίσης το 50% του υλικού που έχουν συλλέξει οι αρχές του ηλεκτρονικού εγκλήματος και διακινείται στο Διαδίκτυο μεταξύ των παιδόφιλων, προσέρχεται από φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει οι ίδιοι οι γονείς στα social media.

Αφού βάλαμε την παράγραφο με την έρευνα, για να μη λέτε ότι γράφω αερολογίες, θα πάμε σε μια μικρή ανάλυση των κινδύνων που ενέχονται. Καλό το Tik Tok και τα likes σε φωτογραφίες, όμως δεν είναι τόσο αθώα.

Digital Kidnapping

Στα ελληνικά αναφερόμαστε στην ψηφιακή απαγωγή. Είναι τύπος κλοπής της ταυτότητας ενός ανήλικου. Με λίγα λόγια, παρουσιάζει τη φωτογραφία ως δική του. Ο πιο, σχετικά, αθώος λόγος είναι να μαζέψουν likes και σχόλια. Όμως ο πιο επικίνδυνος λόγος είναι η διακίνηση του υλικού σε site και λογαριασμούς με πορνογραφικό περιεχόμενο.

παιδί

Cyber Bullying

Αλλιώς κυβερνοεκφοβισμός ή διαδικτυακός εκφοβισμός. Κάποιος χρήστης μπορεί να χλευάσει, να κοροϊδέψει και να απειλήσει το παιδί. Εσείς μπορεί να σκέφτεστε ότι μία φωτογραφία είναι όμορφη, όμως άλλα παιδιά μπορεί να μην το δουν έτσι. Δεν είναι κρίμα να ντρέπεται να πάει στο σχολείο;

παιδί

Fake Προφίλ

Κι αν στους προτεινόμενους φίλους σας εμφανιζόταν ένας χρήστης με τη φωτογραφία του παιδιού σας, πώς θα αντιδρούσατε; Συνήθως αυτά τα ψεύτικα προφίλ κάνουν ανάρμοστες αναρτήσεις και σχόλια χρησιμοποιώντας το όνομα και τη φωτογραφία του παιδιού. Παρόλα αυτά, σε τέτοια περίπτωση μπορεί να κλείσει το προφίλ, αλλά με πολυάριθμες αναφορές. Είναι αρκετά χρονοβόρο και ψυχοφθόρο.

παιδί

Διαδικτυακό αποτύπωμα

Ό,τι ανεβαίνει στο Διαδίκτυο, παραμένει στη βάση δεδομένων. Εάν κάποιος έχει πολύ καλή γνώση Η/Υ, τότε εύκολα μπορεί να βρει τις διεγραμένες φωτογραφίες και κανείς δε ξέρει τι θα τις κάνει.

Υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι, όμως αν τους γράψω, το άρθρο θα βγει πάνω από 2.000 λέξεις. Σημασία δεν έχει πόσα επιχειρήματα θα σου παραθέσω, φίλτατε γονέα, αλλά το ότι ένα και μόνο αποτελεί κίνδυνο για το παιδί. Οπότε ξανά σκέψου πριν ξανά αναρτήσεις φωτογραφία του.

παιδί

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *