Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
έντομα

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΙΝΔΥΝΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Τα έντομα αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα αρθροπόδων και ολόκληρου του ζωικού βασιλείου, με περισσότερα από 1.000.000 καταγεγραμμένα είδη.

Περιλαμβάνουν δεκάδες τάξεις, με τις πιο γνωστές από αυτές να είναι τα κολεόπτερα (σκαθάρια, πασχαλίτσες και άλλα), τα υμενόπτερα (μέλισσες, μυρμήγκια και σφήκες), τα λεπιδόπτερα (πεταλούδες), τα ορθόπτερα (ακρίδες, γρύλοι), τα δίπτερα (μύγες, κουνούπια), τα ημίπτερα (κοριοί, βρομούσες, τζιτζίκια κ.ά.), τα δικτυόπτερα (κατσαρίδες και μαντώδη). Υπάρχουν πολλές ακόμη ομάδες εντόμων, λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες.

Στους  περισσότερους από εμάς τα έντομα είναι ένα αποκρουστικό  θέαμα, ωστόσο τα έντομα είναι χρήσιμα στοιχεία ενός οικοσυστήματος, καθώς έχουν τη δυνατότητα να επιτελούν πολυάριθμες λειτουργίες.

Πολλά είναι τα έντομα που τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη , άλλα όπως τα μυρμήγκια που βοηθούν στον αερισμό του υπεδάφους διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αερισμό των φυτών και άλλα που έχουν ρόλο θηρευτή στο οικοσύστημα όπως το αλογάκι της Παναγίας.

Όπως είναι ευρέως γνωστό τα περισσότερα έντομα είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς άλλα περιέχουν δηλητήριο και άλλα μεταφέρουν ασθένειες όπως η σαλμονέλα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνα τα έντομα που είναι σχεδόν ακίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Ας πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι αυτά.

έντομα

Μια ακρίδα που κάθεται πάνω σε μία μαργαρίτα

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Τα μυρμήγκια είναι έντομα της οικογένειας Formicidae (Μυρμηγκίδες) και ανήκουν στη τάξη των Υμενόπτερων. Τα μυρμήγκια ζουν κατά ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες με μία ή μερικές βασίλισσες, τις νύμφες, πολλές άγονες εργάτριες και περιστασιακά τα αρσενικά.

Σήμερα έχουν ταξινομηθεί περίπου 12.500 είδη, εκ των οποίων τα 180 ζούνε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα πιο συχνά συναντάμε τα εξής είδη: Μαύρο μυρμήγκι (Lasius niger), Μυρμήγκι του Φαραώ (Pharaonis monomorium), Κόκκινο μυρμήγκι (Solenopsis invicta. Η μοναδική περίπτωση που τα μυρμήγκια μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία είναι όταν βρεθούν στο φαγητό.

έντομα

Τα λεγόμενα μυρμήγκια της φωτιάς

  ΜΥΓΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Η μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster) της οικογένειας των Drosophilidae. Βασικό χαρακτηριστικό της που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλα είδη είναι οι κόκκινοι οφθαλμοί της.

Η ιδανική θερμοκρασία κατά την οποία ζει και δραστηριοποιείται έντονα είναι οι 29ο C και ο κύκλος της ζωής του διαρκεί περίπου 30 ημέρες.

Προσβάλλει κυρίως φρούτα, χυμούς, μανιτάρια και το συναντάμε και στα σκουπίδια. Δεν επηρεάζει τον άνθρωπο σε σημαντικό βαθμό εκτός από το αντιαισθητικό θέαμα που προκαλούν εντός μιας οικίας ή επιχείρησης.

έντομα

Αυτή είναι η μύγα των φρούτων

ΑΡΑΧΝΕΣ

Η αράχνη ανήκει στα Αρθρόποδα και δεν είναι έντομο. Διαφέρουν από την άλλη ομάδα των Αρθρόποδων, τα Έντομα, στο ότι φέρουν οκτώ πόδια και όχι έξι, και το σώμα τους χωρίζεται σε δύο τμήματα και όχι σε τρία. Πολλές αράχνες πλέκουν ιστό, όπου παγιδεύουν έντομα, τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή τους.

Λίγα είδη είναι επικίνδυνα. Προτιμούν το ξηρό και ζεστό κλίμα, που συναντάται συχνότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι αράχνες που έχουμε σπίτι μας στην Ελλάδα δεν είναι δηλητηριώδης ούτε προκαλούν αλλεργίες, αποτελούν όμως ένα αντιαισθητικό θέαμα είτε για την ίδια την οικογένεια είτε για τους επισκέπτες.

έντομα

χαριτωμένη αράχνη σε zoom

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *