Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ιπποκράτης

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Συνώνυμο της ιατρικής επιστήμης,ο Ιπποκράτης, αυτός που μελέτησε σε βάθος το ανθρώπινο σώμα ώστε να είναι ο μόνος γιατρός στα παγκόσμια χρονικά που να μπορεί να θεραπεύει κάθε πάθηση και αυτός που απήλλαξε την θεραπεία από τον εμπειρικό και ιερατικό τρόπο,ώστε δίκαια να θεωρείται ο πατέρας αυτής αν και υπήρξανε προγενέστεροι ιατροί από αυτόν.

Γεννημένος το 460 π.Χ στην Κω, απόγονος του Ασκληπιού από την πλευρά του πατέρα του και του Ηρακλή, από την πλευρά της μητέρας του, βάσει παράδοσης, τοποθετήθηκε στους Ασκληπιάδες η παράδοση των οποίων στην ιατρική, χάνεται στον χρόνο. Πρώτος δάσκαλος του, ο πατέρας του στο περίφημο Ασκληπιείο της Κω, ακολούθησαν σπουδές στην κορυφαία σχολή της εποχής,αυτής της Κνίδου, ενδιάμεσα δε μαθήτευσε στον Ηρόδικο από την Σηλυμβρία. Πέραν των καθαρά ιατρικών σπουδών, διδάχθηκε φιλοσοφία από τον σοφιστή Γοργία και από τον Δημόκριτο.

Ιπποκράτης

Για να αποκτήσει σφαιρικότερη αντίληψη της ιατρικής, ταξίδεψε πολύ. Επισκέφθηκε την Πέργαμο, την Σκυθία, τα βορειοαφρικανικά παράλια, την Μακεδονία, έμεινε για πολλά χρόνια στην Λάρισα, ενώ βοήθησε πολύ την Αθήνα στον φοβερό λοιμό που είχε θύμα τον Περικλή, με αποτέλεσμα οι Αθηναίοι να τον ονομάσουν επίτιμο πολίτη τους. Με την λήξη του πολέμου, επέστρεψε στην Κω όπου και δίδαξε στο Ασκληπιείο (τον περίφημο Πλάτανο του Ιπποκράτους) για 12 χρόνια, διαδεχόμενος τον πατέρα του. Έπειτα,επέστρεψε στην Λάρισα όπου και πέθανε σε ηλικία, περίπου 90 ετών.

Το ήθος του, αδιαμφισβήτητο αφού έχαιρε της εκτίμησης Πλάτωνα, Αριστοτέλη και Γαληνού. Πως αλλιώς αφού δεν απέρριπτε την εμπειρική ιατρική,αφού όμως η τελευταία, αποδεικνυότανε με ενδελεχή μελέτη. Δυστυχώς,στάθηκε αδύνατο να ερευνήσει διεξοδικά το σύνολο της αιματολογίας, της ορθοπεδικής και της ανατομίας, λόγω του σεβασμού στους νεκρούς που απαγόρευε την νεκροψία/ νεκροτομή.

Παρόλα αυτά η Ιπποκρατική συλλογή (διεθνώς Corpus Hip- pocraticum) που αποτελείται από περισσότερα από 70 συγγράμματα τα οποία συμπληρώθηκαν σε μεταγενέστερους χρόνους από νεότερους γιατρούς, συνιστούνε την απόλυτη βάση της ιατρική επιστήμης . Μαζί με τα έργα του Νόμος και Όρκος, ο μεγάλος αυτός Έλληνας, θα μνημονεύεται αιώνια.

Ιπποκράτης

*Από το 7ο Mankind, Μάρτιος 2022, Βασίλης Δεληβέρης, Ερευνητής

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *