Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Ελούντα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ

Η Πλάκα στην Ελούντα. Ένα γραφικό χωριουδάκι σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Κρήτης. Ακριβώς απέναντί της δεσπόζει το φρούριο της Σπιναλόγκα. Δείχνει τόσο κοντά που σου δίνει την αίσθηση ότι, αν απλώσεις το χέρι σου, θα το αγγίξεις..!

Κατά το παρελθόν ήταν ένα φτωχό ψαροχώρι με λιγοστά σπίτια. Από το σημείο αυτό φόρτωνε το καραβάκι που προμήθευε με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τους χτυπημένους από τη λέπρα και απομονωμένους στη Σπιναλόγκα ασθενείς. Την περίοδο της Κατοχής είχε εκκενωθεί από τους κατοίκους της. Σήμερα, μετά την τεράστια επιτυχία που είχε η τηλεοπτική σειρά «Το Νησί», από το διάσημο μυθιστόρημα «The Island» της Victoria Hislop, μετά από αυτό ήταν στους τοπ προορισμούς για διακοπές.

Έχει μια εντυπωσιακή ακτογραμμή, σκιασμένες παραλίες, κρυστάλλινα νερά και  αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Το νησί έχει μια πλούσια ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, οχυρώθηκε και με την πάροδο των χρόνων είχε διαφορετικές χρήσεις.

Ελούντα

Κατά την εποχή της Αρχαίας Όλου, προστάτευε και φρουρούσε το λιμάνι της πόλης. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας, οι Βενετοί δημιούργησαν τηγάνια αλάτι γύρω από το νησί και συγκομίστηκαν το αλάτι. Λόγω της πειρατικής απειλής και των επεκτατικών φιλοδοξιών των Οθωμανών, βελτίωσαν τις αμυντικές εγκαταστάσεις κάνοντας τη Σπιναλόγκα ένα φρούριο νησί.

Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κρήτη, η Σπιναλόγκα κατοικήθηκε από τουρκικές οικογένειες λόγω της ασφάλειας που προσέφερε. Οι έμποροι και οι ναυτικοί χρησιμοποίησαν αυτήν την ασφάλεια για να ελέγχουν τις εμπορικές οδούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Σπιναλόγκα από τα μέσα του 20ου αιώνα λειτούργησε ως λεπροκομείο.. μέχρι που έκλεισε το 1957. Η Πλάκα έπαιξε σημαντικό ρόλο εκείνη την εποχή, διότι από εκεί διακινούνταν οι προμήθειες για τους λεπρούς με τις βάρκες. Αλλά και οι προμηθευτές ζούσαν από τα χρήματα με τα οποία τους πλήρωναν οι λεπροί, με ένα επίδομα που τους παρείχε το κράτος, για όσο του έμελλε να ζήσουν…

Το 1903 το νησί έγινε λεοπάριο μέχρι το 1957. Οι λεπροί δημιούργησαν μια δική τους κοινότητα στην εξορία τους. Συνέχισαν να εργάζονται, να εκπαιδεύονται και να ζουν με αξιοπρέπεια. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, παρέμειναν ανεπηρέαστοι καθώς οι Γερμανοί δεν τόλμησαν να εγκαταστήσουν μια φρουρά που έδωσε την ελευθερία στους άρρωστους.

Ελούντα

Πώς να πάτε στην Ελούντα;

Η Ελούντα απέχει μόλις 50 λεπτά με το αυτοκίνητο από το διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου  και 2 ώρες 50 λεπτά από το Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων. Μπορείτε να παραλάβετε το αυτοκίνητο απευθείας στο αεροδρόμιο των Χανίων ή στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Εναλλακτικά, εάν πρόκειται να φτάσετε με πλοίο, μπορεί να σας προσφερθεί ενοικίαση αυτοκινήτου στο λιμάνι της Σούδας ή στο λιμάνι του Ηρακλείου όταν αποβιβάζεστε.

Επίσης, μπορείτε να παραλάβετε το αυτοκίνητο ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο ή το διαμέρισμά σας.

Τα πλοία αναχωρούν καθημερινά για τη Σπιναλόγκα από την Πλάκα, την Ελούντα και τον Άγιο Νικόλαο. Μπορείτε να το συνδυάσετε με μια επίσκεψη στην κοσμοπολίτικη πόλη, τον Άγιο Νικόλαο και μια εκδρομή με πλοίο στη Σπιναλόγκα.

Ελούντα

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *