Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Περπατώντας στη Θεσσαλονίκη, από τους πιο κεντρικούς δρόμους μέχρι και τα πιο κρυφά σοκάκια, συναντάμε δεκάδες ΑΓΑΛΜΑΤΑ. Τα βλέπουμε καθημερινά και τις περισσότερες φορές τα προσπερνάμε, δίχως να γνωρίζουμε τι αντιπροσωπεύουν.

Τα ΑΓΑΛΜΑΤΑ βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης, για να μας θυμίζουν τα σημαντικά πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ιστορίας.

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί σύμβολο για την πόλη, καθώς βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία. Το άγαλμα είναι τοποθετημένο στην παραλία λίγο πιο κάτω από τον Λευκό Πύργο. Το μνημείο αναπαριστά τον Αλέξανδρο έφιππο πάνω στο άλογό του, Βουκεφάλα.

Το άγαλμα ανεγέρθηκε το 1973 και είναι έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα.
Το ύψος του αγάλματος είναι 6 μέτρα και έχει βάρος 4 τόνους. Γύρω του υπάρχουν δύο συστοιχίες από ασπίδες και σάρισες.
ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΛΟΥΟΜΕΝΗΣ

Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχει το άγαλμα μιας λουόμενης γυναίκας. Είναι τοποθετημένη σε ένα σιντριβάνι, ανάμεσα στο Βασιλικό θέατρο και τον Λευκό Πύργο. Η κοπέλα κάθεται γυμνή πάνω σε ένα βράχο. Με το ένα της χέρι ακουμπάει στο βράχο και με το άλλο πιάνει το ένα της πόδι.

Το γλυπτό δημιουργήθηκε από τον Νικόλα Παυλόπουλο.
 ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α΄

Σε μια πλευρά της πλατείας Δημοκρατίας βρίσκεται ο ανδριάντας του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’. Ο Κωνσταντίνος ήταν βασιλιάς τις περιόδους 1913-1917 και 1920-1922. Ο βασιλιάς εμφανίζεται ντυμένος με τη στρατιωτική στολή, όπως εισήλθε την ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912.

Το συγκεκριμένο άγαλμα έχει μετακινηθεί τρεις φορές, μέχρι να καταλήξει στη σημερινή του θέση.
ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Στο πάρκο που βρίσκεται ανάμεσα στο Λευκό Πύργο και τη Λέσχη Αξιωματικών, στέκει το άγαλμα ακόμη ενός μεγάλου ήρωα, του Παύλου Μελά. Ο Παύλος Μελάς θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές και ηρωικές φιγούρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο  με τον Μακεδονικό αγώνα. Ο Παύλος Μελάς αναπαρίσταται με την παραδοσιακή φορεσιά, ατενίζοντας περήφανα την ελευθερία.

Το μνημείο το φιλοτέχνησε η ίδια η εγγονή του Παύλου Μελά, η γλύπτρια Ναταλία Μελά.

Λέξεις: Γεωργία Γαϊδατζή 

Φωτογραφίες: Αρχείο του GRDiscovery

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *