Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Όλη η Θεσσαλονίκη είναι κτισμένη πάνω από την αρχαία πόλη. Σπουδαία μνημεία, μοναδικής κληρονομιάς, αποτελούν «πόλο έλξης» για τον κάθε επισκέπτη και τουρίστα. Σε αυτά τα κτίσματα, μπορεί κανείς να θαυμάσει την αρχιτεκτονική, το ρυθμό, τις τοιχογραφίες, και τα εξαίρετα ψηφιδωτά!

Ο «Λευκός Πύργος» είναι έργο Οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα. Η σημερινή μορφή του «Πύργου» αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων αλλά και ως φυλακή θανατοποινιτων! Θεωρείται ως «σήμα κατατεθέν» της όμορφης πόλης του Βορρά της Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιείται ως μουσείο και είναι από τα πιο γνωστά κτίσματα της Ελλάδας (που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν). Η δομή του κτιρίου περιλαμβάνει 6 ορόφους με 34 μέτρα ύψος και η περίμετρός του φτάνει τα 70 μέτρα. Τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο έρχονται να γνωρίσουν από κοντά τον περιβόητο «Λευκό Πύργο» και να φωτογραφηθούν μαζί του κοντά στην όμορφη παραλία τού Θερμαϊκού.

Η «Ροτόντα» χτίστηκε γύρω στο 304 μ.Χ. και προοριζόταν είτε για μαυσωλείο τού Γαλερίου είτε ως ναός του Δία ή των Καβείρων. Όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκε αυτή η προσπάθεια του Γαλερίου διότι επήλθε ο θάνατός του και έτσι η «Ροτόντα» παρέμεινε άδεια. Αργότερα μετατράπηκε σε Χριστιανικό ναό του «Αγίου Γεωργίου» και συμπεριελήφθη στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Οι αγιογραφίες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα υπολογίζονται ότι δημιουργήθηκαν γύρω στον 5ο αιώνα στην τότε εποχή του Διοκλητιανού και του Μαξιμιλιανού. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο γνωστό σε όλους τους κατοίκους της Βoρείου Ελλάδος που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη ένα γνωστό μνημείο της Μακεδονίας είναι η «Αψίδα του Γαλέριου» η αποκαλούμενη από όλους και: «Καμάρα». Είναι από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Το κτίσμα χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα και προέρχεται από την εποχή της «Ρωμαϊκής Τετραρχίας». Αποτελεί ένα σκέλος μιας στεγασμένης στοάς που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Όταν ο Γαλέριος επέστρεψε νικητής μετά από τους πολέμους κατά των Περσών κατασκευάστηκε η «Καμάρα» προς τίμησίν του. Είναι ένα μνημείο στο κέντρο της πόλης πάνω από την Εγνατία και η απόσταση ανάμεσα στη «Ροτόντα» είναι μηδαμινή.

Με τη σειρά της έρχεται και η «Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά», που είναι από τα πιο όμορφα στολίδια της Θεσσαλονίκης. Δημιουργήθηκε μεταξύ 42 π.Χ. και 138 μ.Χ. Αρχαιολόγοι ύστερα από έρευνες και ανασκαφές ανακάλυψαν την αγορά το 1966. Οι περιοχές που ανοίγονται στο σημείο αυτό είναι η οδός «Φιλίππου» «Αγνώστου Στρατιώτου» «Ολύμπου» και «Μακεδονικής Αμύνης». Θεωρείται από πολλούς τουρίστες ως ένας χώρος «παραδεισένιος» που σε ταξιδεύει σε «περασμένες εποχές». Στην «Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά» υπήρχαν τα πιο μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια. Συνήθως στο κεντρικό προαύλιο της πόλης γίνονταν εμπορικές συναλλαγές. Συζητούσαν επίσης και θέματα πολιτικού περιεχομένου κυρίως από φιλόσοφους ή ειδικούς. Στην κεντρική πλατεία υπήρχαν: νομισματοκοπείο λουτρό ωδείο ένας μεγάλος χώρος θεαμάτων και μαγαζιά που εστεγάζονταν σε μεγάλες στοές που από αυτές η «Κρυπτή Στοά» έχει σωθεί. Για όλους τους Θεσσαλονικείς η «Ρωμαϊκή Αγορά» λειτουργεί ως ένας πολύτιμος και ανεκτίμητος θησαυρός!

Ο «Πύργος Πυροβολικού» ή «Πυροβολείο» χτίστηκε τις δεκαετίες τού 15ου με αρχές 16ου αιώνα. Είναι γνωστός με τις ονομασίες: «Πύργος Τριγωνίου» και: «Πύργος Αλύσεως». Για τον ίδιο πύργο οι Τούρκοι είχαν δώσει την ονομασία: «Τζιντζιρλί Κουλέ». Βρίσκεται στην περιοχή της «Άνω Πόλης» και είναι κτίσμα των περιβόητων «Κάστρων της Θεσσαλονίκης» όπου και καλύπτουν όλη την περιοχή. Η θέα από εκείνο το ύψωμα είναι μαγευτική καθώς μπορεί ο καθένας να αντικρίσει ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης!

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Ελίζα Ηλιάδου

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *