Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

JAMES WEBB: Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ

Λίγες μόλις μέρες μετά την λειτουργία του υπερσύγχρονου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, διαβάζουμε και βλέπουμε καθημερινά τα εκστατικά ρεπορτάζ των δημοσιογράφων του συστημικού Τύπου για τις εικόνες που παίρνει η NASA από αυτό. Οι περισσότεροι απ’ τους δημοσιογράφους αυτούς δεν καταλαβαίνουν γρι απ’ όσα λένε ή γράφουν, κι απλώς αναπαράγουν Δελτία Τύπου και μεταφράσεις δημοσιευμάτων παρόμοιων μεγαλοσυστημικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των ΗΠΑ. Πολλές φορές, μάλιστα, σε κακή απόδοση.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, κόστισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, και εκτοξεύθηκε στο τέλος του 2021.Είναι το ισχυρότερο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, και βρίσκεται σε μόνιμη τροχιά σε απόσταση 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Το Webb, μέχρι στιγμής, δεν έχει προσφέρει κάτι το επαναστατικό στις φυσικές επιστήμες. Οι εικόνες του απλά επιβεβαιώνουν τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί, ορισμένες εδώ και πολλά χρόνια.

Η NASA όμως έχει κάθε λόγο να «φουσκώνει» τα αποτελέσματα της δουλειάς του James Webb, όχι μόνο για να δικαιολογήσει τα τεράστια κονδύλια που χρησιμοποίησε μέχρι τώρα, αλλά και για να αντλήσει νέα. Γι’ αυτό και η πρώτη φωτογραφία δημοσιεύτηκε από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, με το βαθύ Σύμπαν να είναι «λιγουλάκι πειραγμένο»! Το φωτογραφικό προϊόν σύμφωνα με τους κανόνες του marketing που ακολουθεί η αμερικανική υπηρεσία. Διαστήματος παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό, χρωματισμένο βάσει των πιθανών χρωμάτων του ορατού φάσματος, διορθωμένο γραφιστικά όπου χρειαζόταν και καλλωπισμένο με φίλτρα ώστε να δείχνει πιο «Χολιγουντιανό». Αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται χρόνια τώρα από τη NASA και προσωπικά πιστεύω ότι πολλές φορές το παρακάνει, με τα αποτελέσματα να θυμίζουν backround παιχνιδιών του PlayStation.

James Webb

Οι λήψεις στο υπέρυθρο όπως τις καταγράφουν οι κάμερες MIRI και ΝIRcam του James Webb.

Έτσι, προς απογοήτευση των απανταχού θαυμαστών, η πραγματικότητα είναι μονοχρωματική από την υπέρυθρη κάμερα MIRI του διαστημικού τηλεσκοπίου και εμφανίζεται σε ψευδοχρώματα με λευκό-κίτρινο-πορτοκαλί-κόκκινο που αντιπροσωπεύουν την διαβάθμιση από το φωτεινότερο στο πιο αμυδρό. Επίσης, η φωτογραφία δεν περιέχει μόνο γαλαξίες όπως άστοχα ειπώθηκε από όλους τους Έλληνες αστρονόμους που βγήκαν στα ΜΜΕ της χώρας ή μίλησαν στο YouTube, αφού τα φωτεινά αντικείμενα με τα σκοτεινά κέντρα και τις έξι μακριές μυτερές αιχμές είναι αστέρια στον Γαλαξία μας (με πιο έντονο απ’ όλα το 2MASS 16235798+2826079στα δεξιά).

Εκτός των άστρων που διακρίνονται από τις αιχμές περίθλασης, τα υπόλοιπα αντικείμενα είναι χιλιάδες σμήνη γαλαξιών στα βάθη του Σύμπαντος (του SMACS 0723), με μερικούς γαλαξίες από όσους βλέπουμε να ανήκουν στο κοντινό Σύμπαν. Γιατί όπως είναι εύκολα κατανοητό η φωτογραφία δεν βλέπει μόνο σε βάθος… αλλά έως το βάθος των 4.6 δισεκατομμυρίων ετών.

Τέλος, όπως σημειώνει η NASA στον επίσημο ιστότοπο της, η εικόνα αυτή στο υπέρυθρο του φάσματος, συντέθηκε μετά από 32 ώρες και 72 εκθέσεις και είναι από τις βαθύτερες εικόνες του σύμπαντος που έχουν ληφθεί ποτέ, και όχι η βαθύτερη όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σχεδόν παντού…

James Webb

Η επεξεργασμένη φωτογραφία του τομέα SMACS 0723 που μας παρουσίασε η NASA.

James Webb

Το James Webb στο Διάστημα, σε γραφιστική αναπαράσταση.

 

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Χάρης Κουτσιαύτης, Ερευνητής

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *