Η θέση του Ιησού είναι ίσως η βασικότερη για τους χριστιανούς. Ωστόσο, υπάρχουν θρησκείες που αμφισβητούν τη θεϊκή του ύπαρξη, καθώς η ιστορική του είναι καθολικά αναγνωρισμένη. Ας μελετήσουμε λοιπόν τη θέση του Μεσσία από την οπτική των υπόλοιπων θρησκειών.
Το Ισλάμ θεωρεί τον Ιησού προφήτη, όχι γιο του Θεού, όπως θεωρεί τον Μωυσή και άλλους προηγούμενους του Μωάμεθ προφήτες που έστειλε ο Αλλάχ ή που τους έδωσε την κυριότητα για να κάνουν το έργο του. Καμία διάκριση δεν επιτρέπεται μεταξύ των προφητών, συμπεριλαμβανομένου και του Μωάμεθ. Αναφέρεται πως ο Ιησούς είναι σαν τον Αδάμ μπροστά στον Θεό –αυτός τον έπλασε, κι έπειτα είπε «Να γίνει», και έγινε.
Ο Ιησούς συνήθως αναφέρεται ως «γιος της Μαρίας» (σε αντίθεση με το «γιος του Θεού» στον Χριστιανισμό), ή άλλοτε ως «απόστολος», «Μεσσίας», «προφήτης», «ενάρετος», «πνεύμα του Θεού» ή «λόγος του Θεού», ενώ υπάρχει πλήρης άρνηση της θεϊκής του φύσης όπως και της ύπαρξης της αγίας τριάδας «καθώς ένας μόνο είναι ο Θεός». Το όνομά του στα Αραβικά είναι «Ίσα».
Το Κοράνι αρνείται την ίδια την πιθανότητα ο Θεός να έχει γιο, και όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, όπως οι Εβραίοι για τον Έσδρα και οι Χριστιανοί για τον Ιησού, είναι «βλάσφημοι», «άπιστοι» και «αχάριστοι» που λάτρεψαν περισσότερο τους ραβίνους και τον Μεσσία παρά τον Θεό. «Μοιάζουν με τους αρχαίους άπιστους.
Ο Θεός ας τους καταστρέψει. Πόσα ψέματα λένε!». Όποιος εξισώνει τον Θεό με άλλες θεότητες θα τιμωρηθεί. «Ο Μεσσίας δεν ταπεινώνει τον εαυτό του με το να αποκαλείται δούλος του Θεού».
Το μεγαλύτερο μέρος του ινδικού πληθυσμού, το 99,69%, είναι πιστός. Πιο διαδεδομένος είναι ο Ινδουισμός, με το 80,45% των ανθρώπων να τον ομολογούν. Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των πιστών έχει διατηρηθεί, από το 99,69% έχει φτάσει στο 99,69%.
Σύμφωνα με τη γνώμη που έγινε περισσότερο αποδεκτή στους ακαδημαϊκούς κύκλους, με βάση την κριτική ανάγνωση των κειμένων για αυτόν, Ιησούς της Ναζαρέτ ήταν ένας Εβραίος ιεροκήρυκας που έζησε στις αρχές του πρώτου αιώνα στις περιοχές της Γαλιλαίας και της Ιουδαίας και σταυρώθηκε στην Ιερουσαλήμ γύρω στο έτος 30, υπό την κυριαρχία του Πόντιου .
Για πολλούς Βουδιστές, ο Ιησούς ήταν ένα φωτισμένο ον, ένας μεγάλος δάσκαλος. Νιώθω τον Ιησού πιο κοντά για την ανθρωπιά του. Δεν τον βλέπω σαν θεό. Οι διδασκαλίες του Βουδισμού, του οποίου ιδρυτής ήταν ο Σιντάρτα Γκαουτάμα (ο Βούδας), διαδόθηκαν στην Ινδία 500 χρόνια πριν από τη γέννηση του Ιησού.
Ο Βούδας είπε: «Γίνετε λάμπες για τον εαυτό σας». Ο Ιησούς είπε σχεδόν το ίδιο πράγμα: «Εσείς είστε το φως του κόσμου». Ο Βούδας δήλωσε ότι όλη η ύλη σε αυτόν τον κόσμο ήταν παροδική. Ο Ιησούς είπε: «Ο ουρανός και η γη θα περάσουν, αλλά τα λόγια μου δεν θα περάσουν».
Σκάναρε και δες περισσότερα
Μαριάννα Τσάμη, Δημοσιογράφος