Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Πάτρα

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Το έθιμο των καρναβαλιών στην Ελλάδα υπόσχεται κάθε χρόνο χρώματα, χορό, τραγούδι και βέβαια άφθονο αλκοόλ να ρέει στα ποτήρια του κόσμου. Υπάρχουν αρκετές πόλεις που κυριαρχούν στην προτίμηση του κοινού, καθώς οι εκδηλώσεις που διαδραματίζονται προκαλούν το ενδιαφέρον. Έτσι, οι δρόμοι πλημμυρίζουν από χαρούμενες φιγούρες που διασκεδάζουν ακατάπαυστα στο ρυθμό της μουσικής, η οποία δεν σταματάει να παίζει για μέρες ολόκληρες. Παρακάτω θα δούμε τα 3 δημοφιλέστερα καρναβάλια εντός των συνόρων.

Ακούστε την ανάγνωση του κειμένου

Πάτρα

• Πάτρα

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για τη βασίλισσα του ελληνικού καρναβαλιού με αμέτρητα πάρτι στο δυναμικό της. Η θρυλική παρέλαση που πραγματοποιείται την Κυριακή των αποκριών απαρτίζεται από μεγαλειώδη άρματα μάχης και πολύχρωμες στολές. Η πρωτεύουσα της Αχαΐας θεωρείται ο νούμερο ένα προορισμός πανελλαδικά για περισσότερα από 180 χρόνια. Ασταμάτητες εκδηλώσεις διασκεδάζουν τους καρναβαλιστές με αποκορύφωμα το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου.


• Ξάνθη
Το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας βρίσκεται στη Θράκη και συγκεκριμένα στην όμορφη Ξάνθη. Στα στενά της παλιάς πόλης οικοδομείται ένα πανέμορφο εγχείρημα, το οποίο φτάνει στο αποκορύφωμά του την τελευταία Κυριακή των εκδηλώσεων, με το «Τζάρο» να ρίχνεται στην πυρά. Το έθιμο του «Τζάρου» αναβιώνει την παράδοση των κατοίκων της Ανατολικής Θράκης και αναπαριστά ένα ανθρώπινο ομοίωμα πάνω σε μια στοίβα από πουρνάρια, όπου στο τέλος τυλίγεται στις φλόγες.

• Ρέθυμνο
Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει κάθε χρόνο το καλύτερο καρναβάλι της Κρήτης. Στο γραφικό Ρέθυμνο η εμπειρία είναι μαγευτική, διότι όλο το νησί γίνεται μια παρέα και διασκεδάζει διαρκώς για 3 εβδομάδες. Χαρακτηριστικό του είναι το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, όπου έχει καταστήσει και το ρεκόρ Guinness! Σύμφωνα με το βιβλίο, η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Κάτοικοι από γύρω χωριά κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης και γίνονται ένα με τους καρναβαλιστές, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και βαμμένα πρόσωπα, δεμένοι με σκοινιά μεταξύ τους ενώ στη μέση τους έχουν κρεμασμένα κουδούνια.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Δημήτρης Κώστογλου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *