Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Καζακστάν

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: 3 + 1 ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Καζακστάν – Δημοκρατία του Καζακστάν είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και το μεγαλύτερο περίκλειστο κράτος του κόσμου με έκταση 2.724.900 τ.χλμ., αλλά μόλις 63η στον πληθυσμό με περίπου 7,0 άτομα ανά χλμ². Η UNESCO έχει τρία μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη χώρα, τα πετρογλυφικά του Ταμγκάλι, το μαυσωλείο του Χότζα Αχμέντ Γιασσάουι και τα αποθέματα Κοργκαλζίν και Ναουριζούμσκι. Όμως τι άλλο μπορεί να έχει αυτή η χώρα που μας προκαλεί εντύπωση;

 

Μακράν η πιο πολυπολιτισμική χώρα

 

Αριθμοί τις 130 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι Καζάκοι (58,9%) και ακολουθούν:

 

  • Ρώσοι (25,9%)
  • Ουκρανοί (2,9%)
  • Ουζμπέκοι (2,8%)
  • Ουιγούροι, Τατάροι και Γερμανοί (1,5% έκαστος)
  • Άλλες εθνοτικές ομάδες που αποτελούν το 4,3% του πληθυσμού

 

 

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου

 

Το Καζακστάν διαθέτει το 12% των παγκόσμιων πόρων ουρανίου! Πριν τρία έτη, το 2019, παρήγαγε το 43% του παγκόσμιου ουρανίου (U3O8). Το 2009 στέφθηκε ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, με σχεδόν 28% της παγκόσμιας παραγωγής.

 

 

Η μεγαλύτερη και παλαιότερη διαστημική εγκατάσταση εκτόξευσης

 

Όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται, ο πύραυλος που μετέφερε τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο διάστημα, Γιούρι Γκαγκάριν, εκτοξεύτηκε από ένα κρυφό διαστημοδρόμιο στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν. Από εκεί έχουν εκτοξευτεί περίπου 2.500 διαστημόπλοια και έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 130 κοσμοναύτες στα 50 χρόνια λειτουργίας του.

 

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες στα ΜΜΕ, όλες οι επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, όπως και για τους Αμερικανούς αστροναύτες που κατευθύνονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ξεκινούν από το Μπαϊκονούρ, εκτός από τις κινεζικές αποστολές, οι οποίες ξεκινούν από το Κέντρο Διαστημικής Εκτόξευσης Jiuquan. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της NASA, οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν για να ξεναγηθούν στις ιστορικές εγκαταστάσεις, και μπορούν ακόμη και να δουν εκτοξεύσεις πυραύλων.

 

Καζακστάν

Ναυτικό δίχως θάλασσα γίνεται;

 

Τι κι αν το Καζακστάν περιβάλλεται μόνο από χερσαία σύνορα; Δεν μπορεί να έχει Πολεμικό Ναυτικό; Οι ναυτικές δυνάμεις αυτής της χώρας επιχειρούν στην Κασπία Θάλασσα και αποτελούνται από 3.000 άτομα προσωπικό και 14 σκάφη περιπολίας. Οι κύριοι υδάτινοι πόροι του έθνους προέρχονται από παγετώνες, λίμνες και ταμιευτήρες.

 

Καζακστάν

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *