Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ…. ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ…

Κάθε σχολική αρχή… και δύσκολη…

Σε λίγες ημέρες αρχίζουν τα σχολεία. Μαθητές διαφόρων ηλικιών θα αγωνιστούν με συνοδοιπόρους τους /τις εκπαιδευτικούς να κατακτήσουν γνώσεις και να ανοίξουν νέους δρόμους. Η νέα σχολική χρονιά με τις τόσες δυσκολίες (μάσκες, αποστάσεις, φόβος, έλλειψη ευκαιριών  για ανταλλαγή συναισθημάτων, και άλλα ) δημιουργεί και άλλα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η επικοινωνία όλων των ενδιαφερόμενων μελών έχει να αντιμετωπίσει και άλλα εμπόδια.

Επικοινωνία είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων μέσω της οποίας αναπτύσσονται σχέσεις. Ικανοποιεί εσωτερικές μας ανάγκες, τη φυσική και κοινωνική μας συμβίωση. Η επικοινωνιακή διαδικασία δεν εξελίσσεται πάντα ομαλά. Συχνά προκύπτουν διάφορα εμπόδια, που μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή όπως:

  • Ο πομπός, όταν στέλνει μήνυμα πρέπει να είναι κατανοητό και να επιτρέπει την αποκωδικοποίηση από το δέκτη. Συχνά, οι με διαφορετικό τρόπο συναισθηματικά ή εννοιολογικά λέξεις, μεταξύ πομπού και δέκτη, δεν επιτρέπουν την επικοινωνία και δημιουργούν σύγχυση.
  • Οι θόρυβοι, εσωτερικοί ή εξωτερικοί.
  • Η ψυχολογική κατάσταση του πομπού και του δέκτη.
  • Το διαφορετικό πλαίσιο αναφοράς αντιλήψεων ή αξιών μεταξύ πομπού-δέκτη.
  • Ο χώρος και ο χρόνος.
  • Η ανατροφοδότηση του μηνύματος από τον δέκτη στον πομπό.
  • Η βαρύτητα που έχει για τα εμπλεκόμενα μέρη η επικοινωνία.
  • Ο παραγόμενος και μη παραγόμενος λόγος.
  • Το περιεχόμενο της σχέσης μεταξύ πομπού-δέκτη.
  • Η δυνατότητα πρόσ-ληψης, αντί-ληψης, από-δοσης, κατανόησης και αποκωδικοποίησης των μηνυμάτων τόσο του πομπού, όσο και του δέκτη.

Τα χαρακτηριστικά των μαθητών επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες: το φύλο και την ηλικία,  τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες,  τις αξίες και τις αρχές, τις προσδοκίες και τους στόχους,  τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την προσωπικότητα του εκπαιδευτικού. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες καθορίζουν και επηρεάζουν το μαθησιακό κλίμα και διαμορφώνουν το προφίλ της ομάδας των μαθητών. Η δυναμική της ομάδας, δηλαδή η πορεία προς την επίτευξη των στόχων της, εξαρτάται από τον τρόπο επικοινωνίας των μελών της ομάδας, από τις σχέσεις που θα αναπτύξουν.

Επίσης, η αλληλεπίδραση, η λήψη αποφάσεων, οι πηγές ενέργειας, οι συγκρούσεις των μελών, οι ευκαιρίες, η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη, τα εμπόδια στη μάθηση καθώς και ο χρόνος, επηρεάζουν τη δυναμική της  ομάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση η ανίχνευση, η διάγνωση και η διαπραγμάτευση των αναγκών των μαθητών, από τους εκπαιδευτικούς.

Τέλος, θέτοντας όρια στη συμπεριφορά του ο/η εκπαιδευτικός, αλλά και στη συμπεριφορά των μαθητών της ομάδας  και δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης, επιτρέπει και διευκολύνει τους μαθητές να συμμετέχουν με ενεργητικές διαδικασίες στην επίτευξη του σκοπού και των στόχων της μάθησης.

Ο/η  εκπαιδευτικός δε πρέπει να ξεχνά, ότι οι ομάδες εξελίσσονται και μαζί με την ομάδα εξελίσσονται και οι ίδιοι.

Μικροί συνοδοιπόροι της ζωής καλή χρονιά!

 

Βαγγέλης Λαδόπουλος

Εκπαιδευτικός, π. Σχολικός Σύμβουλος, Συγγραφέας,

 

 

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *