Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΚΑΒΑΛΑ: Η «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΚΑΒΑΛΑ ίσως να είναι η πιο όμορφη πόλη της Βορείου Ελλάδος. Δεν είναι εμβληματική μόνο η παρουσία της θάλασσας αλλά και η διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών. Για παράδειγμα, η Παναγία της Καβάλας με την απίστευτη θέα, έχει διατηρήσει το νεοκλασικό στυλ.

Η θέα της πόλης από την Παναγιά. Επίσης, θα διακρίνετε το λιμάνι της πόλης, που μπορείτε να πάτε και στη Θάσο. Το εισιτήριο κοστίζει μόλις έξι ευρώ και η διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά.

Τα κτίρια, τα πλακόστρωτα, τα μνημεία και τα γραφικά σοκάκια θυμίζουν αρκετά την Παλιά Πόλη της Καβάλας. Φυσικά, δε ξεχνάμε να αναφέρουμε πως εκεί υπάρχει το Ιμαρέτ, που χτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή. Επίσης, μπορεί κάποιος να αντικρίσει τα εξής:

  • Τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
  • Το Φάρο και ακριβώς από κάτω τα «βραχάκια»
  • Το τζαμί Χαλίλ Μπέη
  • Καμάρες-Παλιό Υδραγωγείο
  • Το Φρούριο
  • Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Χτίστηκε το 1957, ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόταν ο παλαιός τον 15ο αιώνα. Είχε καταστεί ετοιμόρροπος και επισφαλής.

Όμως πώς μπορείτε να πάτε εκεί; Δεν είναι αρκετά δύσκολο, καθώς το αμάξι είναι προαιρετικό. Μπορείτε να πάτε με τα πόδια ή να χρησιμοποιήσετε το τρενάκι του Δήμου Καβάλας. Είναι αρκετά ενδιαφέρουσα διαδρομή και μάλιστα ξεκινάει από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι της Πλατείας Ελευθερίας.

Απεικονίζεται το λιμάνι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από ένα στενό της Παναγίας, κοντά στο σπίτι του Μεχμέτ Αλή.

ΚΑΒΑΛΑ: ΟΙ ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Η Καβάλα έχει και μια περιοχή που είναι αρκετά όμορφη, συνοδευόμενη από κρυστάλλινα νερά. Δεν είναι άλλη από τους Αμμολόφους, σημείο συνάντησης όλων των Δραμινών και Καβαλιωτών. Εάν κατάγεστε από αυτούς τους δύο νομούς, τότε θα πετύχετε όλους τους γνωστούς που έχετε στον κοινωνικό κύκλο.

Εδώ είναι το μέρος που οι Βορειοελλαδίτες περνάνε το καλοκαίρι τους. Φυσικά υπάρχουν και πολλές οργανωμένες παραλίες για κάθε γούστο.

Με απόσταση 23 χιλιομέτρων από την Καβάλα και Δυτικά της Περάμου θα μπορέσετε να εντοπίσετε τις παραλίες της περιοχής. Το αρνητικό είναι πως δεν υπάρχει πρόσβαση για ΑμεΑ, όμως ευελπιστούμε πως κάποια στιγμή θα υπάρχει πρόσβαση για όλους. Διότι η δροσιά και η χαλάρωση δεν έχει περιορισμούς.

Τα πιο καθαρά νερά της Καβάλας. Εξάλλου φαίνεται και από τη φωτογραφία.

ΚΑΒΑΛΑ: ΟΙ ΚΑΜΑΡΕΣ

Αυτό είναι το δεύτερο σήμα κατατεθέν της πόλης, φυσικά μετά το Φρούριο. Το Παλαιό Υδραγωγείο, γνωστό και ως Καμάρες, είναι ρωμαϊκής προέλευσης, όμως η σημερινή δομή χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Βέβαια, επειδή η Τουρκοκρατία κράτησε αρκετά χρόνια και δεν αναφερόμαστε μόνο στη σύγχρονη ιστορία, θα σας πούμε το εξής.

Ο τοίχος του φράγματος αντικαταστάθηκε με το σημερινό τοξωτό υδραγωγείο κατά τη διάρκεια της επιδιόρθωσης και βελτίωσης των βυζαντινών οχυρώσεων του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

Επιπροσθέτως, σημειώθηκαν αναστηλώσεις και σε άλλα μνημεία της πόλης αλλά και της Κωνσταντινουπόλεως. Τέλος, να σημειωθεί πως η Πόλη απέχει από την Καβάλα γύρω στα 400 χιλιόμετρα και μπορείτε να πάτε με το λεωφορείο ή το αμάξι.

Ορισμένοι συγγραφείς χρονολογούν την κατασκευή μέχρι το 1522 της πολιορκίας της Ρόδου. Όμως η πιο πιθανή ημερομηνία είναι γύρω στο 1530.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

 

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπουγούνας

Λέξεις: Μαρία Γερμαντζίδου

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *