Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Από την Ελλάδα του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα περάσανε πολλά πολιτικά πρόσωπα, ένα από αυτά, ή μάλλον 3 από αυτά είναι και η οικογένεια Παπανδρέου. Από τον Γεώργιο Παπανδρέου τον πατέρα, στον αύμνηστο Ανδρέα και τέλος τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο τρίτος κάποτε έδωσε στη χώρα τόση τροφή, που οι διαστάσεις τηυς ξέφυγαν και εκτός των συνόρων. Θα δούμε το χρονικό που ξετυλίχθηκε με την περίφημη ατάκα ”Λεφτά υπάρχουν” και το πως για άλλη μια φορά κρύφτηκε η αλήθεια.

Η εκστρατεία

Κατά την προεκλογική του περιοδία το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε από σαράντα κύμματα και πολλές πόλεις της επαρχίας για να κερδίσει στις επερχόμενς εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, με αντίπαλο τότε τον Κ. Καραμανλή. Στις 10 του Σεπτέμβρη σε ομιλία του στην Κοζάνη, είπε μία έκφραση που έχει μείνει στην ιστορία, αλλά με λάθος τρόπο. Στην πραγματικότητα τα λόγια του ήταν τα παρακάτω: «Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις. Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, ώστε να αυγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. αλλά αυτά θέλουν σχέδιο…».

Η επόμενη μέρα

Το γεγονός ότι υπόθηκε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα του 2010, καθιστά ανήκουστη την άγνοια των συνθηκών στους κοινοβουλευτικούς κύκλους. Ο κ. Παπανδρέου γνώριζε πως η Ελλάδα θα έμπαινε στο διεθνές νομησματικό ταμείο και θα ήταν υπό την επιτήρηση της ευρωζώνης. Χλευάστηκε όσο τίποτα, εξόργισε τα πλήθη και εν τέλη το ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε κυβερνών κόμμα. Δεν έκανε και τίποτα ουσιώδες, απλά έσκαψε λίγο ακόμα το λάκο της Ελλάδας ώστε να χωρέσει ολόκληρη. Έγιναν κάποια βήματα ανέληξης της μικρής και μεσαίας τάξης αλλά μάταια. Ο Γιώργος δεν πείρε ποτέ το μάθημά του από τον Ανδρέα, τον πατέρα του.

Ωδή στον Ανδρέα

Δυστυχώς για τον ίδιο, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν γιος του μεγάλου σοσιαλιστή και πρώην προθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της Ελλάδας. Το έργο του τεράστιο. Κυβέρνησε την Ελλάδα από το 1981 μέχρι και το 1989 και από το 1993 μέχρι το 1996 όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, μετά από οξύ ισχαιμικό επισόδειο. Η καθυέρωση της ισότητας των δυο φύλων, η θέσπιση των επιδομάτων, η αναγνώρηση του εργατικού ατυχήματος, η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου και η κατάργηση της σχολικής ενδυμασίας είναι λίγα από τα κοινά που άλλαξε, εξέλιξε ή έφερε στην Ελλάδα.

Επίλογος Παπανδρέου

Οι Παπανδρέου κυβέρνησαν την Ελλάδα σε κάθε δεκαετία από το ΄60 και μετά. Μέχρι το ΄90 η πορεία ήταν ανοδική, ο τελευταίος όμως δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ίσως και να ήταν οι συνθήκες διαφορετικές ή οι προκάτοχοί του να είχαν καταστήσει ήδη τα λάθη τους αδιόρθωτα. Η ουσία είναι πως αν ρωτούσαμε τον κ. Παπανδρέου σήμερα, η απάντηση θα ήταν η ίδια, λεφτά υπάρχουν … αν νοικοκυρέψουμε τη χώρα.

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Δημήτρης Κώστογλου, φωτορεπόρτερ

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *