Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ είναι ένα από τα μείζονα θέματα των ημερών. Οι πάγοι λιώνουν, εδώ και χρόνια, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα  γίνονται όλο ένα και πιο έντονα. Η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου είναι η κυριότερη αιτία για τις αλλαγές του περιβάλλοντος. Σημαντικές επιπτώσεις υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα. Για παράδειγμα επηρεάζεται το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό επίπεδο.

Η κλιματική αλλαγή ενισχύει τις επιπτώσεις αλλά και κάθε άλλη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Βαρύ πλήγμα υφίσταται και η μεσόγειος θάλασσα. Στη Μεσόγειο, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν 20% πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό έχει ήδη πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλη τη λεκάνη.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 90% της θέρμανσης που συνέβη στη Γη, την περίοδο μεταξύ 1971-2010, συνέβη και στον στον ωκεανό. Η Μεσόγειος αγγίζει κάθε ρεκόρ ως η θάλασσα με την ταχύτερη θέρμανση. Ακόμη, το νερό φαίνεται να γίνεται όλο και πιο αλμυρό. Οι δεκαετίες κακής διαχείρισης της αλιείας επιβαρύνουν την κατάσταση και τα αποθέματα μοιάζουν να είναι πλέον μηδαμινά.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Στη Μεσόγειο έχουν μεταναστεύσει σχεδόν 1.000 ξενικά είδη που αποζητούν τα ολοένα και πιο θερμά νερά της Μεσογείου. Έχουν αντικαταστήσει ενδημικά είδη, ενώ τα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν καταστροφές σε θαλάσσια λιβάδια αγγειόσπερμων, όπως τα λιβάδια ποσειδωνίας και κοραλλιογενείς υφάλους της περιοχής. Η κλιματική κρίση μεταμορφώνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, γεγονός που έχει συνέπειες και στους οικονομικούς τομείς, όπως είναι η αλιεία και ο τουρισμός, παράλληλα επηρεάζει και τις συνήθειες μας στην κατανάλωση ψαρικών.

Οι αλλαγές στους οικοτόπους και τους πληθυσμούς των ψαριών είναι εμφανείς. Στα ισραηλινά ύδατα, τα εγχώρια μαλάκια έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 90%, ενώ ξενικά είδη, όπως η αγριόσαλπα, αποτελούν το 80% των αλιευμάτων στην Τουρκία. Επιπροσθέτως, συναντώνται συχνά πλέον, στα νερά της Λιγυρίας στη βόρεια Ιταλία είδη από νοτιότερες περιοχές, όπως τα μπαρακούντα (λούτσοι) και οι ροφοί.

Οι παράκτιες κοινότητες έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, μαθαίνοντας να μαγειρεύουν αγριόσαλπες, μέδουσες και άλλα νέα είδη που εμφανίστηκαν στις περιοχές τους, ως λιχουδιές ή εγκαθιστούν δίχτυα γύρω από τις παραλίες για να κρατήσουν μακριά τις μέδουσες. Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες και οι καταιγίδες μεταμορφώνουν επίσης τον βυθό της θάλασσας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των λιβαδιών ποσειδωνίας και των γοργόνειων κοραλλιών.

Οι μελέτες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του ΕΑΑ προβλέπουν για την Ελλάδα ένα «μέσο» σενάριο αύξηση της θερμοκρασίας περί τους 3,5 – 5,0º C μέχρι το τέλος του αιώνα. Με σημαντική μείωση της χειμερινής βροχόπτωσης έως και 30%, αύξηση των πυρκαγιών λόγω ξηρασίας, με δραματικές επιπτώσεις για τη πανίδα και τη χλωρίδα.

Ανησυχούν για την ποιότητα του αέρα, αλλά και για την υγεία του πληθυσμού, μιας και αναμένεται αύξηση των ασθενειών. Ανησυχούν επίσης για τη γεωργία και τις καλλιέργειες. Μάλιστα, αναφέρουν τη μείωση των αποθεμάτων του γλυκού νερού λόγω μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα,αφού υπάρχει η εισροή θαλασσινού νερού.

Το κλίμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για την τουριστική δραστηριότητα.  Δημιουργείται μια αβεβαιότητα γύρω από τη μορφή των μελλοντικών κλιματολογικών συνθηκών και αυτό καθιστά περίπλοκες τις οικονομικές προβλέψεις και τις οικονομικές διαδικασίες.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τον τουρισμό έχουν αντίστοιχες επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της κοινωνίας. Οι αρνητικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στον τουρισμό αφορούν όλους μας και για αυτό αποτελούν προϊόν μελέτης.

Οι περιοχές-προορισμοί που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συνολικά, είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Νότια Χαλκιδική, το Ανατολικό Αιγαίο, η Ζάκυνθος, η Ανατολική Πελοπόννησο, καθώς και η περιοχή του Αργοσαρωνικού.

Αυτοί οι προορισμοί είναι ήδη πολύ αναπτυγμένοι τουριστικά και θα έπρεπε να  επιβάλλεται η διαχείριση των τουριστικών ροών αλλά και η διαχείριση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η περαιτέρω συγκέντρωση τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα πρέπει να γίνουν προσπάθειες ανασυγκρότησης, της παραγωγικής λειτουργίας των προορισμών και της υφιστάμενης δόμησης.

Ένα από τα αρνητικά της όλης κατάστασης είναι ότι δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και με άμεση παγκόσμια δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να συνεχίσουν να ανεβαίνουν για δεκαετίες.

Χρειάζεται να αναλάβουμε επειγόντως δράση, προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται η ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα μιας θερμαινόμενης θάλασσας.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα:

Ζωή Μοσχοπούλου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *