Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
πανικού

ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Οι κρίσεις πανικού είναι πιο συχνό φαινόμενο από ότι νομίζουν οι περισσότεροι…

 

Τουλάχιστον μια φόρα στα χρόνια της ύπαρξής μας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάθουμε κρίση πανικού. Την καταλαβαίνεις όταν έχει συμβεί στη ζωή σου ένα γεγονός που προκάλεσε ταραχή. Τότε είναι που ξεκίνα ένα συναίσθημα έντονου φόβου και επικείμενου θανάτου. Αρχίζει ξαφνικά και απροσδόκητα, κλιμακώνεται μέσα σε λίγα (10 – 20’) λεπτά και συνοδεύεται από οξέα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, όπως:

  • Ταχυκαρδία
  • Εφίδρωση
  • Αίσθημα ζάλης
  • Πόνος στο στήθος
  • Αίσθηση ότι δεν επαρκεί ο αέρας
  • Ναυτία

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια κάποιες φόρες, ενώ άλλες το αντίθετο.

πανικού

Συχνά οι άνθρωποι που παθαίνουν κρίσεις πανικού εμφανίζουν τάσεις αποφυγής συγκεκριμένων καταστάσεων ή χώρων, καθώς και αγοραφοβία ή κλειστοφοβία.

Η διαφορά μεταξύ κρίσεων άγχους και κρίσεων πανικού είναι σημαντική. Μερικές φορές μια κρίση άγχους αποτελεί τον «προάγγελο» της κρίσης πανικού, ωστόσο η «κρίση άγχους» δεν αποτελεί επίσημο κλινικό όρο και είναι κυρίως αποτέλεσμα πίεσης από εξωτερικούς παράγοντες.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται με χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, με ψυχοθεραπεία ή με ασκήσεις χαλάρωσης και συγκέντρωσης, όπως η γιόγκα. Συνήθως, ο συνδυασμός θεραπευτικών μεθόδων οδηγεί σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι, όλα είναι στο μυαλό. Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει κρίση πανικού, χρειάζεται τη συμπαράσταση του κοινωνικού του κύκλου, τόσο από τους φίλους όσο και από την οικογένειά του. Εάν τύχει να είστε μάρτυρας ενός περιστατικού, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι, να μην υψώσετε τον τόνο της φωνής σας και να μην κάνετε απότομες κινήσεις. Μπόρα είναι και θα περάσει!

πανικού

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *