Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΛΑΤΙΝ ΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

ΛΑΤΙΝ ΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

 

Οι λάτιν χοροί πρωτοεμφανίστηκαν στην λατινική Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα. Αποτελούν τον κύριο εκφραστή της κουλτούρας της Νότιας και Λατινικής Αμερικής εδώ και δεκαετίες. Οι πιο διαδεδομένοι από τους λάτιν χορούς έχουν δοκιμαστεί από πλήθος κόσμου κατά περιόδους, από ενδιαφέρον και μόνο, μέχρι και τον εθισμό στην ερωτική τους διάθεση. Πάμε να τους γνωρίσουμε.

 

 

Ρούμπα

 

 

Ερωτική, αισθησιακή αλλά παράλληλα και ένα παιχνίδι επίθεσης και άμυνας, η Ρούμπα ανήκει στους παλιότερους λάτιν χορούς και ίσως, είναι και ο δημοφιλέστερος. Η ισσοροπία, η καθηλοτική και κοφτή κίνηση των ποδιών και το ερμητικό βλέμμα της ντάμας σε συνδηασμό με την άγρια διάθεση του καβαλιέρου να την διεκδικήσει ολοκληρώνουν τη ρομαντική διάθεση. Να σημειωθεί πως υπάρχει και το Μπολερό, το οποίο είναι ουσιαστικά η αργή Ρούμπα.

 

 

 

Πάσο Ντόμπλε

 

 

Ο ρυθμός του ανατέλει επί της Ρωμαϊκής περιόδου, σήμερα όμως εκπέμπει περισσότερη κινησιολογία από το ισπανικό Φλαμένγκο. Χαρακτηρίζετε από τους χορευτές, πως είναι ο χορός που ο καβαλιέρος παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ντάμα του, και εν συνεχεία τη διεκδηκεί βλέποντάς τη ως ταύρο τη μία και ως την κάπα την άλλη. Η ντάμα με τη σειρά της αφήνετε στην επιρροή του παρτενέρ της και ακολουθεί πιστά τις ενδείξεις του.

 

 

 

Μάμπο

 

 

Η συνύπαρξη της αφροκουβανέζικης μουσικής και του Swing που κατέκληζε την Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 40, έφερε στο προσκύνιο το Μάμπο, ένας ρυθμός που γεννήθηκε από καταπιεσμένους σκλάβους της Αβάνας. Χορεύεται σε ρυθμό 4 στα 4 αλλά μπορεί να υιοθετήσει και τα 2 στα 4 με μερικές διαφοροποιήσεις στην ταχύτητα των κινήσεων. Σε γενικά πλαίσια η χορογραφία αναπτύσεται με γρήγορες κινήσεις με έντονο σπάσιμο της μέσης και έντονο το αίσθημα του έρωτα, ιδιαίτερα από τη ντάμα.

 

Σάλσα

 

 

Η σάλσα είναι μια μίξη Καραϊβικών και χορών της λατινικής Αμερικής. Χορεύεται με πάρα πολλούς ρυθμούς, κατά κύριο λόγο ισπανόφωνων ρυθμών όπως το Τσατσατσα και η Τσαράνγκα. Από τόπο σε τόπο έχει διάφορες εκφάνσεις, από τη Νέα Υόρκη μέχρι και την Παταγονία υπάρχουν διάφορα στυλ της. Η διαφορά με τους υπόλοιπους ρομαντικούς χορούς, η σάλσα θέτει το ζευγάρι σε κατάσταση γαλήνης και άνεσης, με αέρινες, έντονες κινήσεις να φλερτάρει με το κοινό.

 

 

Μπατσάτα

 

 

Δημιουργήθηκε σε αγροτικές κατοικίες και οικισμούς στη Δομινικανή Δημοκρατία γύρω στο 1960. Φημολογείται ότι οι μεγαλύτερες επιρροές της προέρχονται από την Ιταλία και αργότερα υπήρξε ένα συνονθύλευμα από ιταλικούς και λατινοαμερικανικούς ρυθμούς. Αρχικά οι κιθάρες της ήταν πικρές, όπως τις χαρακτήρισαν οι κάτοικοι της Δομινικανής Δημοκρατίας, ενώ έμεινε άγνωστη μέχρι τη δεκαετία του 1980, όπου και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη διαφορετικότητά της, σε σχέση με τους άλλους πιο θερμούς χορούς.

 

 

Να επισημάνουμε βέβαια, πως δεν υπάρχουν μόνο αυτοί οι χοροί λάτιν. Το φάσμα τους είναι πολύ μεγαλύτερο, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η κάθε χώρα της λατινικής και νότιας Αμερικής έχει τροποποιήσει με δικά της πιστεύω τους ρυθμούς, κατασκευάζοντας έτσι καινούρια ακούσματα. Όταν τολμήσετε κι εσείς να χορέψετε, αφεθείτε κοιτάζοντας το ταίρι σας στα μάτια, θα ερωτευθείτε.

 

Σκάναρε και δες περισσότερα

 

 

Δημήτρης Κώστογλου, Φωτορεπόρτερ

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *