Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

LEFTERIS MIROO: ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ

Με το Lefteri Miroo (καλλιτεχνικό όνομα) γνωριζόμαστε πάνω από εννέα έτη. Η πρώτη μας συνάντηση ήταν μέσω μιας κοινής παρέας, την εποχή που το graffiti «άνθιζε» στη Δράμα. Από νεαρή ηλικία πειραματιζόταν με τη μουσική και αφιέρωνε αρκετή ώρα ώστε να «μιξάρει» και να γράψει τους στίχους. Και αφού σας έχω διατυμπανίσει ανελλιπώς με το τοπικιστικό δραμινό πνεύμα μου, γιατί να μη ζητήσω από τον Sound Engineer & Audio Technician, Lefteri Miroo, να με παραχωρήσει μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, αφού έχει ήδη το ταλέντο;

Αρχικά, τον ρώτησα να πει λίγα λόγια για τον εαυτό του, μα τι πρωτότυπη ερώτηση… Όντας ταπεινός με είπε για ακόμη μια φορά πως δεν του αρέσει να μιλάει ιδιαίτερα για τον εαυτό του. «Μιλάω για τον εαυτό μου μονάχα όταν αστειεύομαι. Παρόλα αυτά, μπορώ να σε πω πως θέλω να εργαστώ και ως παραγωγός. Ξεκίνησα να παίρνω δουλειές beat making μίξης ήχου και γενικά με ό,τι έχει να κάνει με τη μουσική τεχνολογία κάποιου έργου ενός καλλιτέχνη. Οι δουλειές είναι αρκετά καλές, οι τιμές αρκετά λογικές και αυτό που μένει είναι να κάνω έναν διαδικτυακό χώρο διαφήμισης και δειγματοληψίας», δήλωσε.

«Συνήθως πρέπει να είσαι ψυχικά διαταραγμένος προκειμένου να ασχοληθείς με οποιοδήποτε είδος τέχνης»

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας, ήθελα να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ο Lefteris Miroo αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική. Ξεκίνησε με μια φράση που με έκανε εντύπωση, δηλαδή πως συνήθως οι ψυχικά διαταραγμένοι άνθρωποι ξεκινάνε να ασχολούνται με μια τέχνη κι ας μην ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Εν συνεχεία, ανέφερε πως «έγινα μουσικός – ηχολήπτης μετά από μια γκάμα επιθυμιών που λόγω μιας σειράς αρνητικών γεγονότων δεν πραγματοποιήθηκαν. Το πρώτο πράγμα που ξεκίνησα και ήθελα να κάνω ήταν στο ποδόσφαιρο. Πριν γίνω οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου από δουλειές ή τα χόμπι μου, έγινα ένας πιτσιρικάς αθλητής στο ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Lefteris.

Η πονεμένη εφηβεία και η περίεργη ψυχοσύνθεση στα εφηβικά χρόνια

«Αυτό που θυμάμαι είναι πως το έκανα πολύ ταπεινά και αθόρυβα, έκανα τη δουλειά μου στην απόληξη του κοινωνικού μου περίγυρου. Δε μου άρεσε να εμπλέκεται σε αυτή, μπορώ να πω πως με το πέρασμα του χρόνου αυτό έχει κάπως αλλάξει. Στη μουσική κατέληξα από αρκετά νεαρή ηλικία αλλά πολύ ερασιτεχνικά. Καθαρά και μόνο για να εκφράσω μερικές ανησυχίες πονεμένης εφηβείας και όλη αυτή τη περίεργη ψυχοσύνθεση στα εφηβικά χρόνια», είπε. Μετέπειτα δήλωσε πως το μικρόβιο όταν κολλάει, δε φεύγει. Οπότε εφόσον αναπτυσσόταν και η γνώση του πάνω στη μουσική, τότε μπορούσε να βρει τρόπους να δουλέψει εκτός των συνόρων του.

Οι δυσκολίες αυτού του μονοπατιού

Φυσικά δε γινόταν να μη ρωτήσω τις δυσκολίες που – ενδεχομένως – να συνάντησε. Ξεκίνησε με την πρώτη δυσκολία, η οποία ήταν ο καλός και καθαρός ήχος. Όμως πλέον, όπως τόνισε, υπάρχουν νέα τώρα λογισμικά σε προγραμματισμό που πραγματικά σε «λύνουν τα χέρια».

Η δεύτερη δυσκολία ήταν ο εξοπλισμός. «Δύσκολα βρίσκαμε σωστό εξοπλισμό για τις ηχογραφήσεις μας. Ήμασταν πιτσιρικάδες οπότε είχαμε και έλλειψη χρημάτων ώστε να αγοράσουμε δικά μας οπότε γράφαμε μουσική με απίστευτες πατέντες στον ήχο. Αυτό είναι άλλο ένα πρόβλημα που έχει λυθεί ως ένα βαθμό στο σήμερα λόγω των φοβερών λογισμικών που ακόμα και με ένα μικρόφωνο χαμηλότερης ποιότητας μπορείς να ακουστείς υπερβολικά καλά», συμπλήρωσε.

Τελικά η Δράμα μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στους νέους μουσικούς;

Δε χρειάστηκε να κάνει κάποιον πρόλογο, απλώς είπε «ξεκάθαρα όχι». «Δε λέω ότι δεν μπορεί να πετύχει ένας Δραμινός. Απλά αν συμβεί αυτό, θα το έχει κάνει μόνος του. Θα είναι καλός, θα έχει διαφημίσει σωστά τον εαυτό του, θα έχει καλό κύκλο και καλούς συνεργάτες; Δε ξέρω, κάτι θα έχει εκμεταλλευτεί σωστά, πάντως δε θα είναι η Δράμα αυτή που θα έχει βοηθήσει», τόνισε.

Ο νέος δίσκος

Αν και τα τελευταία χρόνια δεν έβλεπα να βγάζει πολλά κομμάτια – ναι Miroo είμαι θαυμάστρια σου αλλά μην το πάρεις πάνω σου – με εκμυστηρεύτηκε πως θα κυκλοφορήσει νέο δίσκο. Βέβαια το δήλωσε άλλες δύο φορές αλλά πάντα κάτι στο τέλος δεν του άρεσε. Το σίγουρο είναι πως «δεν υπόσχεται τίποτα», Μέχρι τότε σίγουρα θα κυκλοφορήσουν 2 single! Για την ώρα έχει κυκλοφορήσει μια συνεργασία με τον Ge6 στο κομμάτι SISSY στο Spotify με αρκετά καλή απήχηση.

«Να είσαι προσεκτικός με το έργο σου»

«Προσοχή στους κακοπροαίρετους! Άστους να περάσουν και να φύγουν! Ό,τι και αν πουν, δε θα ακουμπήσουν την αξία της δουλειάς σου και αυτό ισχύει σε οτιδήποτε και αν κάνουμε, αρκεί η δουλειά να είναι καλή. Για παράδειγμα στη μουσική μη σε παίρνει τόσο εύκολο ο ενθουσιασμός που ολοκλήρωσες ένα έργο, πρέπει να περιμένεις. Δεν πρέπει να τα μοιράζεσαι στο Διαδίκτυο, μπορείς να βγάλεις και να δουλέψεις ό,τι project επιθυμείς, είναι όλα practice. Εκεί την πατάνε πολλοί, δε χρειάζεται να τα μοιραζόμαστε όλα με τον κόσμο. Αυτό που θα είναι να ανέβει για το κοινό θα το καταλάβεις, θα σου φωνάξει και θα πρέπει να το περάσεις από κόσκινο να είναι αυτό που πρέπει, όσο πιο κοντά σε αυτό που φαντάστηκες ή/και καλύτερο», κατέληξε.

Σκάναρε και δες περισσότερα

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *