Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

Μεταμορφωμένα πετρώματα στον ελλαδικό χώρο, σύνδεση τους με μεταλλοφορία, μεταλλογενέσεις, πλούσια σε μέταλλα ορυκτά, πολύτιμουs και ημιπολύτιμους λίθους.

Μεταμόρφωση είναι η διαδικασία που τα πετρώματα αλλάζουν δομή και ορυκτολογική σύσταση.  Η αιτία είναι οι διαφορετικές, μεγαλύτερες πιέσεις και θερμοκρασίες, που τα επηρεάζουν όταν βυθίζονται στα γεωσύνκλινα, δια μέσου των γεωλογικών αιώνων.  Η ορυκτολογική και ως εκ τούτου η χημεία του πετρώματος, αλλάζει σαν αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στην ορυκτογένεση.

Κατά τη μεταμόρφωση ενός πετρώματος ιζηματογενούς η εκρηξιγενούς (πλουτώνειου, ηφαιστειογενούς, εκρηξιγενούς ,πλουτώνιου-πηγματιτικού κ.λ.π.), συμβαίνει αλλαγή της στρουκτούρας του πετρώματος και τα ορυκτά δημιουργούν συσσωματώματα (παραγενέσεις επαφής), μεμονομένων ορυκτών. Από τις συνεχείς χημικές αντιδράσεις, δίνονται κατευθύνσεις ως βαρόμετρα, για διαφορετικές συσσωματώσεις ορυκτών και μετάλλων, μεταλλογενέσεων, παραγενέσεων ημιπολύτιμων και πολύτιμων λίθων μεγάλης βιομηχανικής και όχι μόνον αξίας, στον ελλαδικό χώρο και παγκoσμίως.

Υπάρχουν ορυκτά σταθερά μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας,μεταμόρφωσηs, που επιτυγχάνονται κατά την δημιουργία γεωσυνκλίνων και αντικλίνων, εν μέσω της μεγάλης αλλαγής των πετρωμάτων. Αυτά υπόκεινται έντονα στις διεργασίες π.χ. ο προσδιορισμός των υψηλών θερμοκρασιών και σχετικά χαμηλών πιέσεων κατά την δημιουργία Δισθενούς –Σιλλιμανίτη-Ανδαλουσίτη ίδιου χημικού τύπου AI2SiO5. Δείχνουν την θέση ρουμπινιών, ίδιας χημικής σύστασης ΑΙ2SiO5, στην Ελλάδα και αλλού, στην έρευνα, εξόρυξη, των ζαφειριών, σμαραγδιών και διευκολύνουν την εξόρυξή τους μαζί με άλλα μέταλλα και ορυκτά.

 Επίσης, τα μάρμαρα δολομιτικά και μη, είναι προϊόντα μεταμόρφωσης άλλων πετρωμάτων άλλης προέλευσης γενετικής, ιζηματογενούs καθώs και άλλα βιομηχανικά ορυκτά, προερχόμενα από μεταμόρφωση πετρωμάτων, που είναι απαραίτητα σε πληθώρα εφαρμογών σε πολλούs τομείs, κεραμικά, μονωτικά και άλλα υλικά.

Δρ. Γερμαντζίδης Xρήστος, Γεωλόγος-Ορυκτολόγος
Διδάκτωρ Γεωλογικών Επιστημών, Πανεπιστημίου GOETTIGEN Γερμανίας

 

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *