Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΜΩΒ ΜΕΔΟΥΣΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων. Οι λατρεμένες βουτιές στη θάλασσα είναι κάτι που το περιμένουν πολλοί όλο τον χρόνο. Όμως, η παρουσία των μωβ μεδουσών, σε όλο και περισσότερες παραλίες και σημεία, καθιστούν δύσκολη την καλοκαιρινή αυτή απόλαυση.

Η έξαρση των μεδουσών

Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές ακτές και θέτει διάφορους προβληματισμούς, καθώς παλαιότερα το συναντούσαμε μόνο σε ακτές του Κορινθιακού ή των Κυκλάδων. Οι περίφημες μέδουσες είναι ασπόνδυλα ζώα, που ανήκουν στην υδάτινη στήλη και διαθέτουν λεπτά, διαφανή σώματα που η υφή τους είναι σαν του ζελέ. Το παρών είδος έχει συγκεκριμένο κύκλο ζωής και το επηρεάζουν άμεσα οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σημειώνονται ήδη από τον Μαϊο, με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο αναπαραγωγικός τους κύκλος.

Η κλιματική αλλαγή

Χωρίς δεύτερη σκέψη η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλλει στην παρατήρηση του φαινομένου αυτού. Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο της θερμοκρασίας, τα ύδατα θερμαίνονται πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και σημειώνεται η εμφάνιση τους ήδη από νωρίς. Ακόμη, κατά την περίοδο του Μαϊου η θάλασσα είναι ήρεμη, χωρίς κυματική δράση, ώστε τα θαλάσσια αυτά όντα να εμφανίζονται κοντά στις ακτές και όχι στα βάθη της θάλασσας. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι, φυσικά, η ανθρώπινη παρέμβαση στο οικοσύστημα. Η υπεραλίευση που λαμβάνει χώρα ευρέως τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να μη διαθέτει πλέον θηρευτές η μέδουσα. Η μείωση των τόνων, των ξιφιών, των δελφινιών και των θαλάσσιων χελωνών, που αποτελούν θηρευτές της, είτε καταναλώνονται από τους ανθρώπους, είτε έχουν τεθεί πλέον είδη προς εξαφάνιση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται η πληθυσμιακή έξαρση των μεδουσών.

Πως να επιφυλαχτούμε

Οι μέδουσες που επισκέπτονται τις ακτές μας είναι μικρές σε μέγεθος, σε καφέ χρώμα, ενώ αυτές που κατέχουν μωβ χρώμα εκτείνονται στα έντεκα με δώδεκα εκατοστά. Διαθέτουν κνιδοκύταρρα, μέσω των οποίων εκτοξεύουν μικροσκοπικά ακόντια που περιέχουν τοξίνες, οι οποίες αν τσιμπήσουν το ανθρώπινο σώμα προκαλούν από έναν απλό ερεθισμό, μέχρι φλεγμονή, κνησμό και αλλεργικό σοκ, αλλά υπάρχουν και οι τραγικές περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί μέχρι ναυτία και εμετός. Το τσίμπημα είναι οδυνηρό και επικίνδυνο εξαιτίας της νευροτοξίνης. Γι’ αυτό, θα ήταν θεμιτό, όταν επισκεπτόμαστε την παραλία να έχουμε μαζί μας, για παν ενδεχόμενο, μία αντισταμινική κρέμα. Άλλοι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του τσιμπήματος είναι η μαγειρική σόδα και η κορτιζονούχα αλοιφή. Ακόμη, πρέπει αμέσως μετά το τσίμπημα να καλύψουμε την περιοχή με παγωμένο νερό, και όχι με αμμωνία. Ας μην παραλείψουμε ακόμη, ότι όταν παρατηρείται έντονη παρουσία από πλαγκτόν σε μία παραλία να αποφεύγουμε τις βουτιές εκεί, διότι οι μέδουσες τρέφονται από αυτά.

Που παρατηρείται η μεγαλύτερη έξαρση

Οι πολίτες που είτε θα επισκεφτούν είτε κατοικούν σε αυτές, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αυτές είναι στον Αργοσαρωνικό, με επέκταση σε Αργολικό και στις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, στη νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης, καθώς και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Μικρότερες εμφανίσεις παρατηρούνται σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στα νησιά, σύμφωνα με το τελευταίο JellyReport.

Αντιμετώπιση

Όπως είναι επακόλουθο, εάν συνεχιστεί η ανθρώπινη παρέμβαση και συνεχιστεί η καταστροφή του περιβάλλοντος, το φαινόμενο δε θα πάψει να επαναλαμβάνεται και να μας απασχολεί. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του καιρού αλλά και η κυματική δράση, θα περιορίσει το φαινόμενο, έστω και για λίγο. Η εμφάνιση τους, προφανώς, και θα είναι έντονη κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Ας ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο και σε πιο ξένοιαστα καλοκαίρια.

Σκάναρε και δες περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ

Σοφία Αναστασία Ράπτη, φιλόλογος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *