ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ

Ο φωνογράφος, κοινώς γραμμόφωνο, είναι μία από τις πρώιμες συσκευές για την εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου. Κατασκευάστηκε το 1877 από τον Αμερικανό Τόμας Έντισον (Thomas A. Edison). Μία βελόνα κατέγραφε τον ήχο σε έναν κύλινδρο με αυλάκια, επικαλυμμένο με αλουμινόχαρτο, ο οποίος περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα. Το παρόν γραμμόφωνο λειτουργεί πλήρως και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της δεκαετίας του 1950.

Σύντομα η περιγραφή.

Το 1894-95, ο Γερμανός Emile Berliner εισάγει το γραμμόφωνο στις Η.Π.Α. χρησιμοποιώντας δίσκο αντί κυλίνδρου. Η καταγραφή του ήχου γίνεται πλέον σε οριζόντιες, επίπεδες αυλακώσεις, σε αντίθεση με τη μέθοδο «λόφων και κοιλάδων» του Edison. Οι πρώτοι δίσκοι είχαν διάμετρο 12 εκ. και κατασκευάζονταν με μεγάλη πίεση πλαστικής ύλης πάνω σε μεταλλική μήτρα. Οι δίσκοι οδήγησαν στην εξέλιξη της συσκευής και την κατέστησαν πιο οικονομική, και συνεπώς πιο προσιτή για τον αγοραστή. Η ταχύτητα του περιστρεφόμενου δίσκου ήταν 78 στροφές/λεπτό, ενώ το μεταλλικό διάφραγμα και το χωνί που ενσωματώθηκε στο κιβώτιο της συσκευής απέδιδαν ορθότερα τους ήχους. Το 1901 κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά δίσκοι με διάμετρο 25 εκ., ενώ από το 1904 ξεκίνησε και η παραγωγή δίσκων διαμέτρου 30 εκ.

Κομμάτι από το μετεωρίτη που έπεσε στη θάλασσα της Χαλκιδικής, πριν από περίπου 20 χρόνια. Πρόκειται για μέταλλο και όχι κάποιου είδους πέτρα και είναι μονίμως παγωμένο. Η καταγωγή και η σύστασή του δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύντομα η περιγραφή.

Σύντομα η περιγραφή.

Σύντομα η περιγραφή.

Πραγματική φωτογραφία του 1952 που απεικονίζει το Νικόλαο Πλαστήρα με τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ελευθέριου Βενιζέλου και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρα για 3 μικρά χρονικά διαστήματα κατά τον 20ο αιώνα. Ο Νικόλαος Πλαστήρας ήταν στρατιωτικός και πολιτικός, φιλοβενιζελικός, ενώ κυβέρνησε επίσης την Ελλάδα 3 φορές, για μικρά χρονικά διαστήματα. Είχε έντονη στρατιωτική δράση, κυρίως κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική εκστρατεία.

Πριν ακόμα υπάρξει οργανωμένο χρηματιστήριο στην Ελλάδα, ήδη από το 1880, οι μετοχές είχαν δυναμικό «παρών» στην ελληνική οικονομία. Με την προσάρτηση της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας στο ελληνικό κράτος, εντάθηκε το πρόβλημα της ιδιοκτησίας γης και της εκμετάλλευσής της. Οι μετοχές από το 1910 έως τα τέλη του 1930 αφορούσαν κυρίως τη γεωργική βιομηχανία. Εδώ βλέπουμε μία μετοχή του 1931 που αφορά την περιοχή της Ξηροκρήνης.

Σύντομα η περιγραφή.

Ο πρώτος χάρτης στην ιστορία της ανθρωπότητας χαράχθηκε σε μία σπηλιά περί το 30.000 π.Χ. Είναι γνωστό ότι από τον 7ο αι. π.Χ. οι Ίωνες Μιλήσιοι χρησιμοποιούσαν τα αστέρια για να γνωρίζουν πού βρίσκονται και να προσανατολίζονται. Ο Αριστοτέλης κατανόησε το σχήμα της Γης, ενώ ο Πτολεμαίος αποτελεί ακόμα και σήμερα αντικείμενο μελέτης για το πώς σχεδίασε τους χάρτες του με τόσο υψηλή ακρίβεια για τα μέσα της εποχής. Πλέον, με τα τεχνολογικά μέσα οι χάρτες έχουν εισαχθεί στους υπολογιστές και τα κινητά με απόλυτη ακρίβεια και παρέχουν μία πληθώρα πληροφοριών. Ο συγκεκριμένος χάρτης του 1929-1941, δείχνει τα σύνορα της εποχής και αναφέρει τα Σκόπια ως Vardaska.

Σύντομα η περιγραφή.

Σύντομα η περιγραφή.

Πολλοί θεωρούν τον Ιταλό εφευρέτη Γουλιέλμο Μαρκόνι (Guglielmo Marconi) πατέρα του ραδιοφώνου, ωστόσο ο Νίκολα Τέσλα (Nikola Tesla) αναγνωρίστηκε ως ο εφευρέτης το 1955. Η ιστορία του ραδιοφώνου ξεκινά από το 1886-89, όταν ο Γερμανός φυσικός Χάινριχ Χερτζ (Heinrich Rudolf Hertz) παρήγαγε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του Μάξγουελ (James Clerk Maxwell). Το 1896, ο Μαρκόνι πραγματοποίησε στην Αγγλία επίδειξη ραδιοφωνικής επικοινωνίας στέλνοντας ασύρματο σήμα σε απόσταση 2 χλμ, ενώ το 1901 στάλθηκαν τα πρώτα ραδιοφωνικά μηνύματα σε απόσταση 3 χλμ, πάνω από τον Ατλαντικό. Το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα μεταδόθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1906 στη Μασσαχουσέτη. Η εδραίωση του ραδιοφώνου έρχεται μετά το 1930. Το παρόν ραδιόφωνο ανήκει στη δεκαετία ’60-’70. Συντονίζεται στα βραχέα, ενώ μεταδίδει και ξένους σταθμούς.

Σύντομα η περιγραφή.

Σύντομα η περιγραφή.

Πρόσκληση για την παρακολούθηση της πρεμιέρας του δεύτερου μέρους της 7ης ταινίας Χάρι Πότερ, Οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 2ο. Αποτελεί συλλεκτικό έγγραφο, καθώς είχε κυκλοφορήσει περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων. Μετά το πέρας της ταινίας αποδίδονταν δίπλωμα για την αποφοίτηση από τη σχολή Μαγείας.

Σύντομα η περιγραφή.

Σύντομα η περιγραφή.

Γνήσια ρέπλικα της ράβδου του Σίριους Μπλακ, ήρωα της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ, της συγγραφέως Τζόαν Ρόουλινγκ. Φέρει χαραγμένους αρχαίους ρούνους και σφραγίδα γνησιότητας από τη Warner Bros. Το κουτί-θήκη που τη συνοδεύει, καθώς και η ίδια η ράβδος, έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος με αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί στην ομώνυμη σειρά ταινιών.

Σύντομα η περιγραφή.

Οι πρώτες φορητές κάμερες, γνωστές ως «κάμερα χειρός», εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1950, φέρνοντας μία τεχνολογική επανάσταση. Οι πρώτες φορητές κάμερες ήταν ογκώδεις και χρησιμοποιούνταν μόνο για κινηματογραφικές παραγωγές. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, οι κάμερες άρχισαν να εξελίσσονται, να μικραίνει το μέγεθός τους και να αυξάνεται η ποιότητα της κινούμενης εικόνας. Η συγκεκριμένη κάμερα HITACHI είναι μία από τις πρώτες της κατηγορίας της που πραγματοποιούσε έγχρωμη καταγραφή.

Σύντομα η περιγραφή.

Σύντομα η περιγραφή.

Έγχρωμη κάμερα μικρού μεγέθους, άριστα διατηρημένη, με πλήρεις τις λειτουργίες της.

Οι καταγραφείς ήχου χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από δημοσιογράφους και αποτελούσαν έναν πολυδάπανο για την εποχή τους εξοπλισμό. Εδώ βλέπουμε έναν πλήρη καταγραφέα ήχου της εταιρείας SONY. Διαθέτει υποδοχή για κάμερα ώστε να καταγράφει και βίντεο, καθώς επίσης υποδοχή για μικρόφωνο ώστε να εισάγουμε ήχο. Η συσκευή είναι διατηρημένη σε άριστη κατάσταση, ενώ περιλαμβάνεται και η θήκη μεταφοράς της, άκρως απαραίτητη για εξωτερικό γύρισμα.

Το Ρόδο της Ιεριχούς έχει καταγωγή από την Ιεριχώ. Ανήκει στην οικογένεια Brassicaceae (ή αλλιώς Cruciferae) και είναι το μόνο μέλος του γένους Anastatica. Είναι ένα μικρό γκριζωπό βότανο που σπάνια φυτρώνει σε ύψος άνω των 15 εκατοστών. Το φυτό αυτό φέρει μικρά λευκά λουλούδια. Απαντάται σε άγονες, άνυδρες περιοχές όπως η έρημος Negev (του Ισραήλ) και η έρημος Σαχάρα, συμπεριλαμβανομένων εκτάσεων της Βορείου Αφρικής και της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και του Ιράν. Το Ρόδο της Ιεριχούς παρουσιάζει μια παράξενη συμπεριφορά. Μετά από μια βροχερή εποχή, πεθαίνει και αποξηραίνεται τελείως, μαζεύοντας προς τα μέσα τα κλαδιά του σε μια σφιχτή μπάλα. Αυτό προστατεύει τους σπόρους και τους εμποδίζει να διασκορπιστούν πριν την ώρα τους. Οι σπόροι του φυτού είναι πολύ ανθεκτικοί και μπορούν να μείνουν αδρανείς για χρόνια. Όταν το φυτό βραχεί, τα κλαδιά του ανοίγουν και απλώνουν, και ένα μικρό τμήμα των σπόρων διασκορπίζεται από τις σταγόνες της βροχής που χτυπούν τις αποφύσεις των σπόρων, οι οποίες έχουν σχήμα παρόμοιο μ’ αυτό του κουταλιού. Η διαδικασία κατά την οποία το φυτό κλείνει και ανοίγει είναι απολύτως αναστρέψιμη και μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές.