Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ

Μυστήριο κρύβουμε όλοι μέσα μας και γεννιέται από το φόβο μας για το άγνωστο. Η άγνοια συχνά παράγει φόβο και καχυποψία, ένα λυπηρό γνώρισμα του ανθρώπινου χαρακτήρα. Από τις απαρχές του πολιτισμού και σίγουρα από τότε που η ανθρωπότητα άρχισε να δημιουργεί θρησκείες υπάρχουν Μυστικές Εταιρείες, ορισμένες έχουν πολιτικές ή επαναστατικές επιδιώξεις ή θρησκευτικά κίνητρα. 

 Ναΐτες Ιππότες 

Ιδρύθηκαν γύρω στο 1119 με σκοπό την προστασία των Χριστιανών προσκυνητών που ταξίδευαν στην Ιερουσαλήμ, η οποία είχε καταληφθεί από τους Σταυροφόρους. 

Πρωτεργάτης και ιδρυτής τους, ο Ουγό Ντε Παιν, ευγενής από την Καμπανία στη βορειοδυτική Γαλλία μαζί με άλλους επτά ευγενής ιππότες. Ο αριθμός τους αυξήθηκε γρήγορα. Το 1130 υπήρχαν 300 ιππότες στην Παλαιστίνη. Το όνομα τους προήλθε από το κατάλυμα τους στην Ιερουσαλήμ κοντά στο Τέμενος του Αλ Ακσά στο όρος του Ναού, που λέγεται πως είχε χτιστεί στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος. Το πλήρες όνομά τους ήταν Τάγμα των Φτωχών- Ιπποτών του Χριστού και του Ναού του Σολομώντος. Αν και το τάγμα υπήρχε από το 1119, εγκρίθηκε επίσημα από τον πάπα το 1128 , στη Σύνοδο της Τρουά , νοτιοανατολικά του Παρισιού. 

Οι Ναΐτες, έπαιρναν όρκο αγνότητας και υπακοής. Ήταν το μόνο θρησκευτικό τάγμα που είχε αφιερωθεί αποκλειστικά στη μάχη. Υπήρχε ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους Ναΐτες που εκπαιδεύονταν να σκοτώνουν χωρίς ενδοιασμό και να απολαμβάνουν τις σεξουαλικές ηδονές, όπου ήθελαν , με τους μοναχούς που έπρεπε να παραμένουν καθαροί από τα εγκόσμια. Υπήρχαν τέσσερις όροι, που ακολουθούν τα μέλη τους, έως και σήμερα, να μην έχουν χρέη, να είναι ανύπαντροι και ενήλικοι, μην είναι μέλη άλλου τάγματος και γενικότερα να μην έχουν άλλες υποχρεώσεις. 

Το τάγμα με τον καιρό απέκτησε οικονομική ανεξαρτησία και   τα πρώτα σημάδια ότι οι Ναΐτες Ιππότες θα γίνονταν η τράπεζα της Ευρώπης φάνηκαν από τη Δεύτερη Σταυροφορία, όπου τους δόθηκαν κάστρα και προπύργια σε όλη την Ευρώπη. 

Το 1307 έφτασαν και οι πρώτες υπόνοιες για διάλυση του Τάγματος, όλα τα μέλη συνελήφθησαν στην Γαλλία με την κατηγορία της αίρεσης. Μερικές από τις κατηγορίες ήταν σεξουαλικές ακολασίες, ομοφυλοφιλικές πράξεις, μυστικές συμφωνίες με τους Σαρακηνούς ώστε οι Άγιοι Τόποι να ανήκουν στους Μουσουλμάνους και όχι στους Χριστιανούς, επίσης βλασφημία εναντίον του Χριστού και λατρεία στο κεφάλι ενός ειδώλου που λεγόταν Μπαφομέτ. 

Ροδοσταυρική Αδελφότητα 

Στις αρχές του 17ου αιώνα, κυκλοφόρησαν στη Γερμανία , τρία κείμενα που κίνησαν την περιέργεια, γνωστά ως Ροδοσταυρικά Μανιφέστα, εν ονόματι Διακήρυξη της Αδελφότητας, Ομολογία της Αδελφότητας, Χημικός Γάμος.  Αποτέλεσαν την πρώτη γνωριμία με τους Ροδόσταυρους και ήταν ανώνυμα. 

Το πρώτο μανιφέστο περιέγραφε την ιστορία της Αδελφότητας, αναφέρεται στον Κρίστιαν Ροζενκρόιτς ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία το ’78,ταξίδεψε στους Άγιους Τόπους, μαθήτευσε κοντά σε Μουσουλμάνους και μυστικιστές και εφόσον απέκτησε μεγάλη εσωτερική γνώση, επέστρεψε στη Γερμανία και ίδρυσε το Τάγμα ή την αδελφότητα του Ρόδινου Σταυρού, οπού θα γινόταν ένας αόρατος σύλλογος πεφωτισμένων ανθρώπων. Το δεύτερο μανιφέστο  προσκαλούσε τους ανθρώπους που είχαν τις ίδιες απόψεις να ενταχθούν στην Αδελφότητα, τα μέλη της Αδελφότητας ήταν μορφωμένα είχαν ικανότητες στην Ιατρική κι έπρατταν το καλό, αν και παρέμεναν στη μυστικότητα. Οι νεοφερμένοι θα έπρεπε να είναι υπομονετικοί και προετοιμασμένοι ότι δεν θα μάθουν όλα τα μυστικά τους, αλλά θα προχωρούν βήμα βήμα , από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και δεν πρέπει να πτοηθούν στις δυσκολίες. Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό όλων των μυστικών εταιρειών : τα μέλη προχωρούν αργά , αλλά, σίγουρα, μέσω των μυστηρίων. Μέσα σε σύντομο διάστημα δημιουργήθηκαν Ροδοσταυρικές ομάδες ως ανταπόκριση στα μανιφέστα, κάτι που ίσως να ήταν ο στόχος των  ανώνυμων συγγραφέων τους. Σήμερα, υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά μεταξύ τους Ροδοσταυρικά Τάγματα, στην Ευρώπη, και κυρίως στην Αμερική. 

Ελευθεροτεκτονισμός 

Μια πολύ γνωστή οργάνωση με ηλικία 350 ετών. Όμως προκαλεί έκπληξη ο μυστικισμός όσον αφορά την προέλευση και την πρώιμη ιστορία. Ένα μέρος της ευθύνης γι’ αυτό ανήκει στους ίδιους τους Ελευθεροτέκτονες διότι ειδικά τον 18ο αιώνα αρέσκονταν στο να δημιουργούν πολυάριθμα νέα τάγματα και βαθμούς κάθε ένα από τα οποία διέθετε δικά του σύμβολα, τελετουργικό και τη δική του συμβολική ιστορία για να εξηγεί από πού προήλθε και να παρέχει το υπόβαθρο των ηθικών μαθημάτων που διδάσκονταν στις τελετουργίες του. Αποτελείται από τρεις βαθμούς , του μαθητή, του Εταίρου και του Διδασκάλου.  Ο Ελευθεροτεκτονισμός, όπως και οι περισσότερες εσωτερικές οργανώσεις , είναι μια μυητική εταιρεία , στην οποία τα μέλη ανεβαίνουν σκαλί σκαλί μια σκάλα προόδου, ένα δρόμο πνευματικής σταδιοδρομίας. Σε κάθε στάδιο λαμβάνουν νέες γνώσεις που χαρακτηρίζονται ως μυστικά. Απαιτείται να ορκιστούν ότι δεν θα αποκαλύψουν τα μυστικά στην κοινωνία ή σε κάποιον που δεν έχει φτάσει στο συγκεκριμένο επίπεδο. Η Στοά που θεωρείται αυθεντία από τους μη Τέκτονες , λόγω της παλαιότητας και της γενικής αποδοχής είναι η Ενωμένη Μεγάλη Στοά Αγγλίας και Ουαλίας. 

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Εύη Λαζάρου (δημοσιογράφος)

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *