Η ομορφιά είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει o άνθρωπος. Υπάρχουν ποικίλες θεραπείες που μπορεί να κάνει κάποιος, είτε μεσοθεραπείες είτε να δοκιμάσει κάποιο μηχάνημα, όπως αυτό της κρυολιπόλυσης. Η αισθητική ιατρική σημειώνει ραγδαία εξέλιξη με την πάροδο του χρόνου, αντιμετωπίζοντας αρκετά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο, όπως η γήρανση και η κυτταρίτιδα. Μάλιστα, οποιοσδήποτε τύπος αλλεργίας μπορεί να ανιχνευτεί μέσω του διαγνωστικού εργαλείου patch test.
Τι είναι η μεσοθεραπεία;
Η πρώτη αναφορά στη μεσοθεραπεία γίνεται τη δεκαετία του ’60 από τον Γάλλο θεραπευτή, Dr. Michel Pistor και πρόκειται για τεχνική εισαγωγής διαφόρων βιταμινών, πεπτιδίων και άλλων ουσιών στο τμήμα του δέρματος που ονομάζεται «χόριο», το μεσαίο στρώμα. Ο Managing Director της Innosoul Medical, Δημήτριος Τζιεσλής, δήλωσε πως υπάρχουν διαφορετικά προϊόντα μεσοθεραπείας με τα οποία ο γιατρός προσφέρει θεραπείες ενυδάτωσης, μείωσης των ρυτίδων, ανόρθωσης του προσώπου, σύσφιξης προσώπου και σώματος, καθώς και θεραπείες κατά των κηλίδων- δυσχρωμιών, καταπολέμησης των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, κατά της ακμής και των ούλων ακμής, κατά της κυτταρίτιδας, του τοπικού πάχους αλλά και για τις ραγάδες.
Πώς αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα;
Πολλές γυναίκες και λιγότερο συχνά άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κυτταρίτιδα και η δημιουργία της οφείλεται στην ανώμαλη συγκέντρωση λίπους και νερού μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού. Στα σημεία της κυτταρίτιδας, ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του (κολλαγόνο) και το δέρμα παρουσιάζει μια ανώμαλη όψη με λακκάκια και εξογκώματα.
Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται κυρίως κυτταρίτιδα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, τα μπράτσα και οι γάμπες. Δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, αποτελεί όμως ένα αισθητικό πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του 90% του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως. Παράγοντες όπως τα γονίδια, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη άσκησης και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισής της. Βέβαια, όσον αφορά την εξάλειψή της, ο κ. Τζιεσλής ανέφερε πως μπορεί να βοηθήσει η μεσοθεραπεία με εξειδικευμένα προϊόντα, καθώς και με τη χρήση μηχανημάτων, όπως τις ραδιοσυχνότητες, υπέροχους και μηχανήματα που βοηθούν τη κυκλοφορία του λεμφικού.
Τι είναι τα χημικά peelings;
Το χημικό peeling είναι μια μέθοδος ανάπλασης του δέρματος που έχει πολύ βαθιές ρίζες. Η πρώτη εφαρμογή παρατηρείται από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα, τη Ρώμη, αλλά και την Αίγυπτο προκειμένου οι γυναίκες να αποκτήσουν λείο, σφριγηλό, λαμπερό και νεανικό δέρμα. Όπως δήλωσε και ο κ. Τζιεσλής, υπάρχουν διάφοροι τύποι χημικών peeling για όλες της ανάγκες, για αντιγήρανση, λεύκανση, ακμή, ουλές ακμής, ανάπλαση, ανόρθωση και ενυδάτωση.
Επιπροσθέτως, το δέρμα διεγείρεται και παράγει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, επαναφέροντας τη χαμένη λάμψη και σφριγηλότητα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός χημικού διαλύματος που εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα απολεπίζοντάς το σιγά- σιγά και αφαιρώντας τα νεκρά και κατεστραμμένα κύτταρα που κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται θαμπή και κουρασμένη.
Όμως τι γίνεται με τις αλλεργίες;
Όταν αναφερόμαστε στον όρο της αλλεργίας, εννοούμε τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί έντονη αντίδραση ενάντια σε, συνήθως, αβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα. Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για την αλλεργία δεν είναι γνωστοί, αλλά σίγουρα σημαντικοί είναι οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ατοπικοί χαρακτηρίζονται οι άνθρωποι με τάση να υποφέρουν από αλλεργικές παθήσεις. πλειονότητα των περιπτώσεων το αντίσωμα που είναι υπεύθυνο για την αλλεργική αντίδραση ανήκει στην κατηγορία IgE.
Το πρώτο βήμα στη διάγνωση των αλλεργιών είναι η αξιολόγηση από το γιατρό για αναθεώρηση των συμπτωμάτων και να εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας. Όπως εξηγεί και ο κ. Τζιεσλής τα patch test αποτελούν διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι αλλεργιολόγοι και οι δερματολόγοι για να εντοπίσουν από ποιες ουσίες προέρχονται δερματικές αλλεργίες και έτσι να καθοδηγήσουν τον ασθενή κατάλληλα για θεραπεία του από αυτές.
Πάντως, μπορεί και ο ίδιος ο ασθενής να βοηθήσει το γιατρό του να κάνει μια ακριβή διάγνωση, κρατώντας ένα αρχείο των συμπτωμάτων του, συμπεριλαμβανομένου του πότε ξεκίνησαν και τι τα προκαλεί.
Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα
Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος