Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν εδώ και δεκαετίες τον γρίφο της μακροβιότητας. Σε συνεργασία με τον Friederike Flachsbart του Πανεπιστήμιο Kiel της Γερμανίας κατάφεραν να εντοπίσουν έναν τύπο γονιδίου που σχετίζεται με τη μακροζωία συγκρίνοντας δείγματα DNA από 388 άτομα 100 ετών με αυτά από νεότερους ηλικιωμένους. Οι ερευνητές βρήκαν μια συγκεκριμένη μορφή του γονιδίου FOXO3 στους εκατονταετούς. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα του ερευνητή Craig Willcox, ο οποίος βρήκε αυτή την παραλλαγή γονιδίου σε ένα δείγμα 200 ηλικιωμένων στης Η.Π.Α. Δεν είναι όμως σαφές πώς αυτός ο τύπος γονιδίου επηρεάζει την ηλικία.

«Ενώ τα γονίδια έχουν μέτρια επίδραση στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, πολλοί άλλοι παράγοντες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο», λέει ο Vaupel και άλλοι ειδικοί εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις

Δηλαδή:

καλά γονίδια,

μεσογειακή διατροφή,

κοινωνική ένταξη,

καλή φυσική κατάσταση.

Τότε το ερώτημα είναι ποια είναι η μέγιστη ηλικία που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος; «Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί». Ας δούμε λοιπόν, ορισμένους από τους ανθρώπους αυτούς που ζουν περισσότερο, και ποια είναι τα μυστικά τους;

Περιπτώσεις όπου η μακροζωία έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα της έρευνας μακροζωίας, αποκαλύπτουν σε έναν κατάλογο υπεραιωνόβιων με βάση το έργο οργανισμών, όπως η  Gerontology Research Group  (GRG) ή το  Guinness World Records.

• Η μεγαλύτερη ηλικία που έχει καταγράφει ποτέ ήταν της Γαλλίδας Jeanne Louise Calment (21 Φεβρουάριο 1875 – 4 Αυγούστου 1997) που έφτασε στα 122 χρόνια, 164 ημέρες, η μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη διάρκεια ζωής στην ιστορία. Ο πλούτος του συζύγου της επέτρεψε να μην χρειαστεί ποτέ να εργαστεί και της επέτρεπε έναν χαλαρό τρόπο ζωής, έχοντας χόμπι όπως τένις, ποδηλασία, κολύμπι, πατινάζ, να παίζει πιάνο στην όπερα και φυσικά την υγιεινή διατροφή.

• Άλλη καταγεγραμμένη περίπτωση είναι η κυρία KaneTanaka γεννημένη στις 2 Ιανουαρίου 1903)  που, σε ηλικία 117 ετών, 262 ημερών, είναι το παλαιότερο επαληθευμένο ζωντανό άτομο στον κόσμο, και το τρίτο παλαιότερο επαληθευμένο άτομο ποτέ. Η Τανάκα έχει μπει στο  Guinness World Records  ως το παλαιότερο ζωντανό άτομο σε ηλικία 116 ετών, 66 ημερών στις 9 Μαρτίου 2019. Η ίδια πιστεύει ότι η οικογένεια, ο ποιοτικός ύπνος, η διατροφή της είναι η αιτία για τη μακροζωία της. Είπε ότι θα ήθελε να ζήσει έως την ηλικία των 120 ετών.

• Μια άλλη περίπτωση η Elisabeth Becker, που γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1912 η οποία είπε «Είχα χαρούμενες και λυπημένες στιγμές στην ζωή μου. Και θυμάμαι κάθε μια.

Όταν ρωτήθηκε «πώς ζείτε για να είστε 100 ετών;»

Απάντησε με ένα χαμόγελο:

– Οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα

– Πρόσεχα το τι τρώω και περπατούσα πολύ… 

– Να έχετε στόχους στην ζωή σας, τους οποίους όμως μπορείτε να επιτύχετε.


• Ο Josef Höing, γεννημένος στις 7 Αυγούστου 1913

Λέει: κοιμάμαι και ξυπναώ νωρίς, τρώω πολλά λαχανικά, ειδικά πατάτα, περπατώ πολύ και μου αρέσει να κάνω βόλτες με την μηχανή μου…

• Elisabeth Schmauch, γεννημένη στις 7 Οκτωβρίου 1911

Το μυστικό της, λέει:

προσευχόμουν πολύ να παραμείνουν οι αγαπημένοι άνθρωποι μου όλοι ζωντανοί. Οποιοσδήποτε στόχος στην ζωή, μπορεί να επιτευχθεί με θέληση. Εάν δεν είχα πάντα τον Κύριο μαζί μου, δεν θα είχα ξεπεράσει κάποια πράγματα.


• Στην Ελλάδα το επίσημο ρεκόρ μακροζωίας κατέχουν 2 Άτομα:

Ο κύριος Γρηγόρης Πανταζής, ο οποίος γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1873 και πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 1983, σε ηλικία 110 ετών και 341 ημερών.

Ο κύριος Χαράλαμπος Μητσόγλου έκλεισε τα 112 χρόνια ζωής και γεννήθηκε το 1902 στο χωριό Ντοούζ Αγά της Πάφρας του Πόντου. Μετά τον ξεριζωμό ζει με την οικογένεια του σε περιοχή έξω από την Θεσσαλονίκη.

Παρατηρούμε πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ανήκουν στον κατάλογο των υπεραιωνόβιων, κάνουν κυρίως μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, με ποικιλία φυτικών συστατικών, πολύ κίνηση, πολύ νερό, φροντίδα των ηλικιωμένων από την οικογένεια, κοινωνικές συναναστροφές και μια δυνατή ψυχή για να επιτύχουν στόχους στην ζωή τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή και την υγεία τους. Όμως, δεν ξέρουν από που να τις αντλήσουν για να τις κάνουν πράξη στην καθημερινότητά τους. Ένας από τους κυριότερους σύγχρονους λόγος που προκαλεί ασθένειες είναι το άγχος και το στρες το οποίο δημιουργείται με βάση τις λανθασμένες καθημερινές κακές συνήθειες του ανθρώπου. Πέρα από τις εξωτερικές επιρροές που λαμβάνει είναι και:

κακή διατροφή,
ακινησία,
λανθασμένο ωράριο ύπνου,
πάρα πολλοί υψηλοί στόχοι που δεν μπορεί να επιτύχει,
επίσης σπουδαίος παράγοντας είναι η απομόνωση/μοναχικότητα από την οικογένεια και την κοινωνία.

Όλα αυτά δημιουργούν μπλοκάρισμα σε σώμα, πνεύμα και νου και δεν αφήνουν τον οργανισμό να λειτουργήσει σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, για μια ποιοτική ζωή.

Τελικά, ποιοι είναι οι σημαντικοί παράγοντες που δίνουν μακροζωία;

• Να ευχαριστείτε κάθε μέρα τον Θεό, να νιώθετε ευγνωμοσύνη. 

• Καλή φυσική κατάσταση, που οφείλεται στην άθληση του οργανισμού από τις χειρωνακτικές εργασίες και το καθημερινό περπάτημα, ακόμα και στην ηλικία των ογδόντα και ενενήντα ετών και άνω.

• Η μεσημεριανή ξεκούραση, έστω και με έναν σύντομο ύπνο. Έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει και καλυτερεύει τη λειτουργία της καρδιάς.

• Η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τα φυσικά προϊόντα που παράγονται και καταναλώνονται στον τόπο τους, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα διάφορα χόρτα, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, το μέλι.  Λιτή διατροφή και φυσικά το κόκκινο κρασί με μετρό όπως γνωρίζουμε από τα αρχαία χρόνια.
Έρευνες που έγιναν τελευταία έδειξαν επίσης ότι σημαντικός παράγοντας στη μακροζωία, είναι και η κατανάλωση ροφημάτων από βότανα, ως βασικά αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό.

• Η ελάχιστη χρήση φαρμάκων.

• Η ενεργή σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

• Το συναισθηματικό δέσιμο και οι ισχυροί οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων.

• Οι χαλαροί ρυθμοί στην καθημερινότητα, χωρίς άγχος και στρες, με αισιοδοξία.

• Να γίνεστε δυνατότεροι μετά από μια αναποδιά.

• Να ζείτε χωρίς προσκολλήσεις και χωρίς έντονες επιθυμίες.

• Να έρχεστε συχνά σε στενή επαφή με τη φύση.

• Να γελάτε συχνά.

Το τιμόνι της ζωής μας το κρατάμε οι ίδιοι στα χέρια μας, οπότε καλό είναι να αναθεωρήσουμε τι ακριβώς θέλουμε. Πολλά και ποιοτικά χρόνια στην ζωή μας ή χρόνια με έντονη πίεση, άγχος, στρες με μια προσωρινή λανθασμένη απόλαυση η οποία μπορεί να κοστίσει χρόνια με χάπια και νοσήματα;

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Γεώργιος Μαραντίδης (διατροφολόγος)

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *