Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
βελονισμός

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Ο βελονισμός έχει τις ρίζες του από τη παραδοσιακής κινεζική ιατρική το και υπάρχει σε κάθε τομέα της παθολογίας, όμως η πιο διαδεδομένη εφαρμογή του είναι στη θεραπεία του πόνου. Σκεφτείτε πως εφαρμόζεται σε αρκετά από τα πιο διάσημα νοσοκομεία του κόσμου, όπως Mayo Clinic, John Hopkins, Massachusetts General Hospital κ.α.

Ο βελονισμός είναι μια ιατρική θεραπευτική πράξη κατά την οποία τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες, αποστειρωμένες και πλέον μιας χρήσεως, οι οποίες δεν περιέχουν κάποια φαρμακευτική ουσία, σε ειδικές περιοχές του σώματος, όπου και παραμένουν περίπου για 20-30 λεπτά. Πάντως δεν απαιτείται καμία απολύτως  διαδικασία πριν την εφαρμογή του, όμως σίγουρα η λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού από τον θεράποντα ιατρό είναι απαραίτητη.

βελονισμός

 

Τι θεραπεύει ο βελονισμός και τι γίνεται με την απώλεια βάρους;

Από το 1980 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος ενδείξεων,όπως ο οξύς και χρόνιος πόνος, οι απεξαρτήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία), ψυχικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία),  αλλεργική ρινίτιδα, δυσμηνόρροια, κ.α.

Όπως δήλωσε και ο ειδικός παθολόγος και βελονιστής, Ιωάννης Μπανιώτης, όσον αφορά το πρωτόκολλο της απώλειας βάρους με τη βοήθεια του βελονισμού, η διατροφή, όπως και η άσκηση, θα πρέπει να θεωρούνται αναπόσπαστα μέρη ενός επιτυχημένου πλάνου. Ο βελονισμός έχει συνήθως πολύ καλά αποτελέσματα και είναι τεράστια βοήθεια για όποιον αποφασίσει συνειδητοποιημένα να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, σε όλα τα επίπεδα. Ο βελονισμός μπορεί να επιδράσει θετικά και ποικιλότροπα, καθώς μειώνει την όρεξη και τη βουλιμία, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, οδηγεί στην ψυχική ηρεμία και ισορροπία και προκαλεί τοπική λιπόλυση και σύσφιξη.

βελονισμός

Ποια τα οφέλη του βελονισμού;

O βελονισμός,επιδρώντας στο κέντρο της όρεξης και του κορεσμού, που βρίσκονται στον υποθάλαμο, προκαλεί μείωση της όρεξης, μετριάζει τις βουλιμικές κρίσεις και μειώνει το χρόνο κορεσμού. «Με την επίδραση του βελονισμού μεγιστοποιείται η έκκριση ενδορφινών, των αγχολυτικών ενδογενών ουσιών από το νευρικό μας σύστημα, πετυχαίνοντας την επιθυμητή ψυχική ηρεμία. Στις περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης λιπώδους ιστού (κοιλιά, γοφοί), επιτυγχάνεται τοπική λιπόλυση και παράλληλη σύσφιξη με την εισαγωγή ειδικών βελονών λιπόλυσης,οι οποίες συνδέονται με συσκευές ηλεκτροβελονισμού», δήλωσε ο κ. Μπανιώτης.

Τι θα νιώσει ο ασθενής;

Όπως τόνισε και ο κ. Μπανιώτης, ο βελονισμός είναι ανώδυνος στην εφαρμογή του. Ο ασθενής αισθάνεται ένα μικρό τσίμπημα, που δεν είναι επώδυνο. Μόλις η βελόνα εισέλθει στο σωστό βάθος και τύχει του κατάλληλου χειρισμού, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα μούδιασμα, αλλά συνήθως η βελόνα δε γίνεται καθόλου αισθητή. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι βρίσκουν τον βελονισμό πολύ χαλαρωτικό.

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *