Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΗΡΩΑΣ: ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ

Γεννημένος στα 1932 στο χωριό Λεύκα της Κύπρου , ένα παιδί µίας φτωχής εργατικής οικογένειας, που από πολύ µικρός ζυµώθηκε µέσα στον µόχθο της εργασίας και της καθηµερινής πάλης της οικογενείας του.

Πολύ σκληρά εργαζόµενος (αφού οι «δηµοκράτες» Άγγλοι φυσικά δεν απαγόρευαν την παιδική εργασία) και παράλληλα µαθητής και ενεργό µέλος της ΟΧΕΝ, της χριστιανικής οργάνωσης η οποία αποτέλεσε φυτώριο για τους Επαναστάτες της ΕΟΚΑ. Σκληρά εργαζόµενος για να συντηρήσει τους γονείς και τα αδέρφια του, σπουδάζει παράλληλα λογιστική. Η πίστη του άσβεστη, ο λόγος του φωτιά, ατσάλι η ψυχή του.Έχει λάβει την απόφασή του να θυσιαστεί για την Πατρίδα, «Ο Θεός και η Πατρίδα µε καλούν, Πατέρα ζητώ την ευχήν σου», γράφει ο Μάρκος. Την 1η Απρίλιου 1955 ο Μάρκος ως ένας από τους εκλεκτούς καταδροµείς της ΕΟΚΑ, ηγήθηκε της επίθεσης εναντίον της τότε Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας (όργανο της Αγγλοκρατίας) και στις 19 Ιουνίου 1955 οργάνωσε βοµβιστική επίθεση εναντίον του αστυνοµικού σταθµού της Πύλης Κερύνειας στη Λευκωσία .
Εντυπωσιακή ενέργεια ήταν το σαµποτάζ στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθµό Δεκελείας, εξαιτίας του οποίου η Λευκωσία βυθίστηκε για ώρες στο σκοτάδι. Ο Μάρκος, επικεφαλής του σαµποτάζ, έχει γίνει ο φόβος και ο τρόµος των Άγγλων. Στις 25 Μαΐου 1955 ηγείται βοµβιστικής ενέδρας εναντίον του Άγγλου τυράννου Άρµιτεϊτζ στο κινηµατοθέατρο Παλλάς. Συνελήφθη από τους Άγγλους στις 30 Ιουνίου και φυλακίζεται στο Φρούριο της Κερύνειας. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1955 δραπετεύει µαζί µε άλλους αγωνιστές και επικηρύσσεται για 5.000 λίρες. Καταφεύγει στα βουνά του Κύκκου, όπου οργανώνει την πρώτη αντάρτικη οµάδα της περιοχής µε την επωνυµία “Ουρανός” και διευθύνει πολλές καταδροµικές επιχειρήσεις εναντίον των Άγγλων. Ξηµερώµατα της 19ης  Ιανουαρίου 1957 ο Μάρκος µε τους αντάρτες του µέσα σε σφοδρή θύελλα, προσπαθούν να ξεφύγουν στα βουνά γιατί οι Άγγλοι έπειτα από προδοσία τους καταδιώκουν.
Αρχίζει η µάχη και ο Μάρκος Δράκος πέφτει νεκρός µε σαράντα σφαίρες να έχουν γαζώσει το σώµα του. Ήταν 25 χρονών, και ο τρόµος που είχε κυριεύσει τους Άγγλους στο άκουσµα του ονόµατός του φαίνεται καθώς ακόµη και νεκρό τον έχουν δεµένο. Η θυσία του γίνεται ποτάμι πίστης του αγώνα και το αίµα του φωτιά που φωτίζει τον δρόµο της Επανάστασης. Τέτοιοι ήταν οι Έλληνες . Έτσι έγραφαν την ιστορία, σε µια στιγµή ζούσαν χίλιες ζωές. Σήµερα ένας φοβισµένος λαός, ένας πληθυσµός αγοραίων συνειδήσεων, πως αλήθεια µπορεί να παραδειγµατιστεί από τον Μάρκο Δράκο; Το παράδειγµά του ας στέκει ακοίµητος φάρος για ΟΣΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ .

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:Έρευνα, Βασίλης Δεληβέρης (ερευνητής)

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *