Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Λένε πως όσο πιο πολλά βιβλία υπάρχουν σε ένα σπίτι τόσο πιο πολύ ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών και επιπλέον, υπάρχουν μερικά σπάνια βιβλία που θα θέλαμε όλοι να έχουμε στην βιβλιοθήκη μας! Ας «ταξιδέψουμε» λοιπόν στο παρελθόν ανάμεσα σε βιβλία που αγαπάμε και είναι δύσκολο να αποκτήσουμε:

Το πρώτο ελληνικό βιβλίο το οποίο εκδίδεται το 1476 στο Μεδιόλανο ή αλλιώς: Μιλάνο από τον γραμματικό: Κωνσταντίνο Λάσκαρη είναι μία γραμματική  και γνώρισε πλήθος επανεκδόσεων. Το πρώτο ελληνικό βιβλίο είναι από τα σπανιότερα βιβλία διεθνώς!

Υπάρχει οπωσδήποτε στην «Εθνική Βιβλιοθήκη» από την οποία εμείς κάναμε την πανομοιότυπη έκδοση το 1976 όταν εορτάστηκαν τα 500 χρόνια (!!!) από την έναρξη της Ελληνικής τυπογραφίας.

Η «Ελληνική Νομαρχία» για την οποία «έχει χυθεί πολύ μελάνι» ως προς τον συγγραφέα του έργου, γιατί αποτέλεσε ένα «ιδεολογικό μανιφέστο» για την Επανάσταση. Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι συγγραφέας είναι ο Ρήγας Φεραίος. Αυτό που το καθιστά εξαιρετικά σπάνιο είναι ότι τυπώθηκε μεν ένας μεγάλος αριθμός αντιτύπων, αλλά επειδή οι εκδόσεις γίνονταν συνωμοτικά, έχουμε πολύ λίγα αντίτυπα! Η πώλησή της έχει καταγραφεί σε δημοπρασία στα 57.000 ευρώ!

Το σπουδαίο έργο: «Αι Νέαι Αθήναι» είναι μία από τις πιο αξιόλογες εκδόσεις του σημαντικού λόγιου και συγγραφέα του 19ου αιώνα, Μαρίνου Παπαδόπουλου Βρετού και αποτυπώνει την ομορφιά τής παλιάς Αθήνας καλύτερα από κάθε έργο της εποχής του! Η απόκτηση του πρωτοτύπου έργου ήταν κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση! Η «Συλλογή Εικονογραφιών: Αι Νέαι Αθήναι» είναι ένα από τα πιο σπάνια βιβλία! Τα σωζόμενα έργα ίσως μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και πολλές διάσημες βιβλιοθήκες δεν έχουν δικό τους αντίτυπο! Φυσικά χρειάστηκαν έρευνες ετών και ένα πενταψήφιο ποσό για να καταφέρει κανείς να το αποκτήσει.

Οι σημειώσεις και τα σχέδια του Ντα Βίντσι βρίσκονται στη συλλογή του Μπιλ Γκέιτς. Ο ιδρυτής της «Microsoft» ξόδεψε πάνω από 308 εκατομμύρια δολάρια για ένα αυθεντικό αντίγραφο του διάσημου χειρογράφου που τυπώθηκε το 1508. Έπειτα ο Γκέιτς το «ψηφιοποίησε» και πλέον μπορεί κανείς να το βρει στο διαδίκτυο.

«De Revolutionibus Orbium Colestium», Κοπέρνικος. Το πρώτο αντίτυπο του πρώτου βιβλίου του Κοπέρνικου: «Περί των Περιστροφών των Ουρανίων Σφαιρών» στο οποίο αναφέρει ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο πουλήθηκε το 2009 σε μια δημοπρασία του οίκου «Christie» έναντι 22 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για να φτάσουμε στον χαρακτηρισμό του: «σπάνιου» συμβάλλει μία σειρά παραμέτρων. Μία διαδεδομένη παράμετρος είναι: η παλαιότητα.

Σκάναρε και προχώρησε την έρευνα:

Έρευνα, Τμήμα Έρευνας Ε.Ο.Ε.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *