Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

Σαν σήμερα το 1835 στην Ερμούπολη της Σύρου γεννήθηκε ο συγγραφέας, έμπορος και 1ος πρόεδρος της ΔΟΕ (Διεθνής ολυμπιακή Επιτροπή), Δημήτριος Βικέλας ή όπως είναι γνωστός σε άλλους ο συγγραφέας του “Λουκής Λάρας”.

Το καλοκαίρι του 1894 είχε γίνει το Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο στο Παρίσι και ο Βικέλας βρισκόταν εκεί ως  αντιπρόσωπος του Πανελληνίου. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, 23 Ιουνίου,αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, µε την τέλεση της πρώτης διοργάνωσης το 1896 στην Αθήνα.

Με πρωτοβουλία αλλά χωρίς εξουσιοδότηση καταθέτει αντιπρόταση στον Πιερ ντε Κουμπερτέν, του οποίου η πρόταση ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν στο Παρίσι το 1900. Ωστόσο τα λόγια του Βικέλα άλλαξαν το ρου της ιστορίας:
“Στην Αθήνα, ασφαλώς δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε μεγαλοπρεπείς γιορτές, αλλά τις πολλές ελλείψεις μας θα αναπληρώσει η εγκαρδιότητα της υποδοχής μας. Δεν θα προσφέρουμε στους επισκέπτες μας διασκεδάσεις άξιες προς την περίσταση, αλλά έχουμε να δείξουμε τα µνηµεία και τα ερείπια της αρχαιότητος και να τους οδηγήσουμε στους τόπους όπου τελούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τους αγώνες τους.”

Η πρώτοι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ με τον Δημήτριο Βικέλα να είναι στο κέντρο.

Εν τέλει ανακηρύχθηκε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της ΔΟΕ το 1894 αλλά έμεινε σε αυτή την θέση μόνο για δύο χρόνια μέχρι το 1896 ώσπου τον διαδέχθηκε ο βαρόνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν. Πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στην Αθήνα, όπου πέθανε στις 7 Ιουλίου 1908, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *