Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Τυφώνας

ΟΙ ΦΟΝΙΚΟΙ ΤΥΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Για τη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο πολύ μακρινό, αλλά παραμένει καταστροφικό για τον υπόλοιπο πλανήτη. Ας δούμε μαζί τους ισχυρότερους τυφώνες, που έχουν καταγραφεί στην ιστορία…

Τυφώνας Νίνα, Κίνα, 1975

Άφησε πίσω του 230.000 θύματα και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές, που έπληξαν ποτέ την Κίνα. Άνεμοι που έφταναν τα 205 χλμ. την ώρα, ενώ έπεσε βροχή, που αναλογούσε σε ένα ολόκληρο έτος, προκαλώντας την κατάρρευση του φράγματος Banqio και το κύμα νερού, που ξεχύθηκε, κινήθηκε με 50 χλμ. την ώρα, σκεπάζοντας επτά πόλεις και δεκάδες χωριά, αφήνοντας στο πέρασμά του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών και άστεγων.

Τυφώνας

Τυφώνας  Κατρίνα, ΗΠΑ,  2005

Πρόκειται για τον 5ο πιο θανατηφόρο τυφώνα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο διάσημος Τυφώνας  Κατρίνα πλημμύρισε το 80% της πόλης της Ν. Ορλεάνης, με τις καταστροφές να φτάνουν τα 90,9 δις δολάρια. 1.836 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν, ακόμη και σήμερα, 705 άνθρωποι που αγνοούνται.

Τυφώνας

Τυφώνας Μόρακοτ, Ταϊβάν, 2009

Από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έπληξαν ποτέ την Ταϊβάν, προκάλεσε βροχές και κατολισθήσεις που σκέπασαν και εξαφάνισαν μια ολόκληρη κωμόπολη μαζί με τους κατοίκους της και προξένησε ζημιές σε 140.000 κατοικίες στα κεντρικά και νότια του νησιού. Ο τυφώνας πέρασε -με πολύ λιγότερη καταστροφική μανία- και από περιοχές σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Κίνα. Τα θύματα ανέρχονται στα 789, ενώ οι ζημίες άγγιξαν τα $6,2 δισ.

Τυφώνας

Τυφώνας  Άικ, Κούβα, ΗΠΑ, 2008

Ο καταστροφικότερος τυφώνας στην ιστορία της Κούβας και ο τρίτος καταστροφικότερος στην ιστορία των ΗΠΑ. Κατέστρεψε εντελώς 3,5 εκατ. στρέμματα καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου και χιλιάδες κατοικίες στις δυτικές περιοχές του νησιού, ενώ στο Τέξας πλημμύρισε την περιοχή του Γκάβελστον, κατέστρεψε την πόλη Gilchrist, και προκάλεσε ζημιές στο Χιούστον. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν Αμερικανοί που έμειναν στα σπίτια τους παρά τις προειδοποιήσεις.

Τυφώνας

Κυκλώνας του Μπαγκλαντές, 1991

Στο καταπονημένο Μπαγκλαντές ήρθε ο κυκλώνας και το αποτελείωσε. Άνεμοι ταχύτητας 240 χλμ/ώρα και κύματα ύψους 6 μέτρων έπληξαν την περιοχή Chittagong εξαφανίζοντας χωριά, παρασύροντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, προκαλώντας κατολισθήσεις και καταστρέφοντας για πάντα τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι άστεγοι υπολογίστηκαν σε 10 εκατομμύρια. Υπήρξαν 138.000 θύματα.

Τυφώνας

Τυφώνας Άντριου, Μπαχάμες, 1992

Οι άνεμοι έφταναν τα 280 χλμ/ώρα και έπληξαν τις Μπαχάμες καταστρέφοντας εκατοντάδες κατοικίες και προκαλώντας ζημιές σε συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση και καλλιέργειες. Στην ευρύτερη περιοχή του Μαϊάμι, από τον άνεμο και τις πλημμύρες, ζημιές προκλήθηκαν σε 100.000 σπίτια αφήνοντας άστεγους 175.000 ανθρώπους και 1,4 εκατ. χωρίς ρεύμα. Σκοτώθηκαν 45 άτομα και οι ζημιές ήταν 43 δισ. δολάρια.

Τυφώνας

Οι ονομασίες των τυφώνων

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ονομασίες των τυφώνων. Η χρήση γυναικείων ονομάτων καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1940, υπό την επίδραση του μυθιστορήματος «Καταιγίδα» του Τζορτζ Ρ. Στιούαρτ που εκδόθηκε το 1941. Από το 1953, οι τυφώνες παίρνουν τα ονόματά τους από καταλόγους που εκπόνησε το  Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, οι οποίοι ενημερώνονται σήμερα από μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Τυφώνας

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μαρίλη Μπουφίδου, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *