Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

Ο Ναζισμός δημιουργήθηκε βασιζόμενος στην ιδεολογία του Εθνοσοσιαλιστικού Γερμανικού Κινήματος. Με γνώμονα την αρχή της «κοινότητας» υπό της εθνικής και βιολογικής ενότητας με αρχηγό τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος εφαρμόζοντας  δικτατορικό καθεστώς, ηγήθηκε από το 1933 έως το 1945. Σύμφωνα με τις ναζιστικές θεωρίες, οι Γερμανοί και γενικότερα τα ευρωπαϊκοί λαοί διέθεταν ανώτερα βιολογικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι ορίζονται ως «Άριοι» καταγόμενοι από ινδοευρωπαϊκά φύλα, που κατά την αρχαιότητα κατοίκησαν την Ευρώπη και την Ασία. Ωστόσο, η φυλή δεν καθορίζει τα βιολογικά χαρακτηριστικά, αλλά ορίζει την πολιτική ταξινόμηση των ομάδων. Η πολιτική αυτή πεποίθηση δεν άργησε να μεταμορφωθεί σε ρατσιστική πολεμική τακτική.

Είναι ευρέως γνωστά τα πολιτικά εγκλήματα που διεπράχθησαν από την SS, την φυλετική φρουρά του γερμανικού κράτους, όμως πολυάριθμες δράσεις τους παραμένουν μυστικές μέχρι και σήμερα. Δύο χρόνια πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ερευνητικές ομάδες είχαν αρχίσει να αποστέλλονται στην Ανταρκτική. Πάνω από 260.000 τετραγωνικά μίλια της ηπείρου χαρτογραφήθηκαν στον αέρα και ανακαλύφθηκαν αφανείς περιοχές με δένδρα και πράσινο χωρίς πάγο. Το μυστικό αυτό πρόγραμμα  πλαισίωναν αξιωματικοί και επιφανεί στελέχη της τότε Γερμανικής Κυβέρνησης. Αφού ερευνήθηκε η περιοχή, έλαβε μέρος ένα έργο κατασκευής υποδομών που αργότερα ονομάστηκε Neu Schwabenland. Η μεταφορά φορτιών στην περιοχή της Ανταρκτικής γινόταν υπό άκρα μυστικότητα και προστασία από υποβρύχια και σκάφη του γερμανικού στρατού έτοιμα να εξολοθρεύσουν κάθε εισβολέα.

Εκτός από στρατιωτικές ομάδες, μεταφέρθηκαν εκεί επιστήμονες και η «SS» έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «ULTRA». Τα μέλη του προγράμματος ήταν απαραίτητο να έχουν τον έλεγχο της Ανταρκτικής και του μεγαλόπνοου σχεδίου. Γι’ αυτό το λόγο, είχαν συμπεριληφθεί στην δράση αυτή πάνω από 400 παιδιά ηλικίας 10 έως 18 ετών, ώστε μακροπρόθεσμα να αναλάβουν την διοίκηση των ναζιστικών επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, «ULTRA» ονομάζεται και η μυστική «εξωγήινη» αντιπροσωπεία στο NSA, Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τα μέλη της οποίας ορίζονται ως οι κλωνοποιημένες αντιγραφές ή άτομα με μικροτσίπ που ελέγχονται από τους υπεύθυνους του προγράμματος. Ακόμη, «ULTRΑ» ονομάστηκε και η μυστική βάση της CIA-NSA στα βορειοανατολικά του Νέου Μεξικού. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα, πως δεν είναι καθόλου τυχαία η συγκεκριμένη συνωνυμία και  τα περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή.

Το μέγεθος της επιχείρησης λαμβάνει μεγάλη διάσταση, καθώς λέγεται ότι συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Στη Neu Schwabenland τα προγράμματα συνεχιζόταν κατά την διάρκεια του πολέμου, καθώς το γερμανικό κράτος διέθετε τον μεγαλύτερο στόλο υποβρυχίων που είχε κατασκευαστεί ποτέ από μία χώρα. Ονομάστηκαν U-boat και ήταν πανίσχυρα. Είχαν την δυνατότητα να αποδυναμώσουν την ναυτιλιακή δύναμη του εχθρού κάνοντας επιδρομές σε εμπορικά πλοία. Μάλιστα, ήταν τόσο εξελιγμένα που κατάφερναν να είναι βυθισμένα για έναν ολόκληρο μήνα συνεχώς και να ταξιδεύουν με την τριπλάσια ταχύτητα από τα υποβρύχια της εποχής. Το μέγεθος τους υπερέβαινε στο διπλάσιο το μέγεθος των αμερικανικών υποβρυχίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έτσι με ευκολία βύθιζαν πλοία που μετέφεραν στρατιώτες, όπλα και προμήθειες στην Μεγάλη Βρετανία.

Η σημαντικότερη βάση των Γερμανών στην Ανταρκτική ήταν γνωστή ως ΝΕΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πιθανολογείται πως διέθεταν πάνω από 200 βάσεις στην Ανταρκτική, αν και οι περισσότερες δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Σαφέστατα κατάφεραν να απλωθούν στις αχανείς εκτάσεις της νοτιότερης ηπείρου, διότι η Ανταρκτική εκείνη της εποχή δεν ήταν προστατευμένη από δεσμεύσεις διεθνών συνθηκών. Ο ίδιος ο Χίτλερ έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες βάσεις, οι οποίες κατοχυρώθηκαν ως γερμανικές, αφού χιλιάδες σημαίες με το σήμα του γερμανικού στρατού, τη σβάστικα, προσγειώθηκαν στις εκτάσεις δεμένες σε ειδικό πάσσαλο. Πολλά τμήματα της ηπείρου μετονομάστηκαν σε «βασίλισσα MAUD LAND, ΑΚΤΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ MARTHA, ΑΚΤΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ ASTRID, καθώς επίσης και πολλά βουνά της Ανταρκτικής φέρουν μέχρι και σήμερα γερμανικές ονομασίες.

Ένας γερμανός ερευνητής αποκάλυψε, πως το γερμανικό ενδιαφέρον για την ανταρκτική νήσο ξεκίνησε το 1874, πολύ πριν την παρουσία του Αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή. Ο πλοίαρχος της αμερικανικής αποστολής POLARIS, του οποίου το σώμα ανακαλύφθηκε σε τάφο από πάγο, έφυγε από τη ζωή έχοντας τεράστιες ποσότητες δηλητηρίου στο αίμα, αλλά και στο πεπτικό του σύστημα. Η κατάλληλη θέση για την δηλητηρίαση ήταν του μάγειρα, γεγονός που πιθανότατα αληθεύει, καθώς οι πρώτοι μετέχοντες στην αποστολή ήταν Γερμανοί κατάσκοποι, οι «Αποκρυφιστές». Επιθυμούσαν τόσο την ολοκληρωτική κατοχή της ηπείρου και γιατί;

Επιπρόσθετα, τα σταλμένα υποβρύχια U-boat ολοκλήρωσαν την αποστολή στο διάστημα των 8 εβδομάδων. Πώς κατάφεραν να μεταφέρουν πολυάριθμες ομάδες επιστημόνων και στελεχών από και προς την Ανταρκτική και να  εξασφαλίσουν την επιτυχία της επιχείρησης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Τέλος, όταν τα υποβρύχια βρέθηκαν στην Αργεντινή, συνελήφθησαν, καθώς οι Γερμανοί εκτίμησαν λανθασμένα τις φιλικές τους προσθέσεις. Αφού ανακρίθηκαν τα πληρώματα, οι Αμερικάνοι επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους για τις γερμανικές βάσεις στην Ανταρκτική και κατέκλυσαν την χώρα. Είναι σίγουρο πως δεν πείστηκαν από τις παραδοχές των γερμανών ναυτικών και έτσι η Αμερική υποστήριξε τις ενέργειες κατά της επιχείρησης των Ναζί.

Εκτός από τις βάσεις και τα πελώρια υποβρύχια, ο γερμανικός στρατός είχε επανδρωθεί με ομάδες επιστημόνων με σκοπό να εξελίξει την δύναμη του. Οι μυστικές προετοιμασίες για την θριαμβευτική νίκη περιελάμβαναν πειράματα οχημάτων αντιβαρύτητας υψηλών ταχυτήτων και βιολογικών όπλων. Μυστήριο αποτελεί και το γεγονός ότι τα πειραματικά κέντρα και οι επιστήμονες δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ένα από τα πειράματα που σκόπευαν να ολοκληρώσουν ήταν η βελτίωση της γερμανικής φυλής, κυρίως των μετέπειτα γενεών σωματικά και πνευματικά. Επιθυμούσαν να εξελίξουν το γερμανικό είδος όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση, την ταχύτητα, την δύναμη και την ευφυΐα με βάση ορισμένα πρότυπα που είχαν μελετήσει εκτενέστερα. Έπειτα, οι Γερμανοί θεωρήθηκαν πρωτοπόροι στην παραγωγή κλώνων, αντίγραφα δηλαδή οργανισμών μέσω εργαστηριακών επεμβάσεων βασισμένα στα γονίδια του πρωτοτύπου. Παραδείγματα κλωνοποίησης είναι  υβριδικοί σπόροι με σκοπό την εξυπηρέτηση γεωργικών καλλιεργειών, με μοναδικό ελάττωμα την αδυναμία τους να πολλαπλασιαστούν. Τα συγκεκριμένα πειράματα πραγματοποιούνταν με δοκιμές στους αιχμαλώτους των στρατοπέδων με στόχο την τελική τους εφαρμογή στους Ναζί, ώστε να αποστέλλονται βελτιωμένα αντίγραφά τους σε διάφορες αποστολές.

Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα στο Νταχάου, στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Άνω Βαυαρία, από το «Εντομολογικό Ινστιτούτο SS», με στόχο την ανάπτυξη ενός πανίσχυρου βιολογικού όπλου. Οι επιστήμονες ερευνούσαν το ενδεχόμενο να μετατρέψουν τα κουνούπια σε φορείς παρασίτου της ελονοσίας και το χρονικό διάστημα που θα μπορούσαν να επιβιώσουν αυτά τα έντομα χωρίς τροφή. Επιπλέον, ο εντομολόγος Edward May, τον Μάιο του 1943, εξέταζε την ανάπτυξη των φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση διαφόρων προσπαθειών των συμμαχικών δυνάμεων να καταστρέψουν καλλιέργειες με την ρίψη εντομοκτόνων. Εκτός από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν στα βιολογικά όπλα, οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν χημικά όπλα ήδη από το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς, η συστηματική χρήση τους και από τις δύο πλευρές οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο και αποφασίστηκε ότι η λειτουργία τους θα επέφερε σοβαρά αντίποινα. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν σταμάτησαν να παράγονται από τους Γερμανούς και μάλιστα ορισμένες φορές από κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο, φοβούμενος την αντίδραση των συμμάχων, ο Χίτλερ ανέστειλε την χρήση τους.

Έπειτα, μυστική παραμένει και η αιτία που προκάλεσε τρέμουλο στον Αδόλφο Χίτλερ προς το τέλος της ζωής του. Θεωρείται πως προκλήθηκε από την ασθένεια του πάρκινσον και η άσχημη κατάσταση της υγείας του ήταν καταλυτικός παράγοντας για ήττα των γερμανικών στρατευμάτων. Μία διαφορετική θεωρία θέλει τον Φύρερ να είναι εξαρτημένος από οπιούχες ουσίες, όπως ασπιρίνη, ηρωίνη και μεθαμφεταμίνη. Μάλιστα, η μεθαμφεταμίνη σε μορφή χαπιού με την ονομασία pervitin προωθούνταν από έναν στρατιωτικό ιατρό του Βερολίνου σε τεράστιες ποσότητες. Λέγεται πως το 1940 πριν από την εκστρατεία στην Δύση χορηγήθηκαν 35.000.000 χάπια στον γερμανικό στρατό. Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε κάθε στρατιώτη αντιστοιχούσαν 15 δισκία, τα οποία προκάλεσαν στους ίδιους αϋπνία για 17 συνεχόμενες μέρες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα, καθώς ορίζεται ως ηθικά και πολιτικά επικίνδυνο να βασίζεται η ισχύ των στρατιωτικών δυνάμεων στην δράση των παράνομων ουσιών.

Τέλος, οι παραπάνω πολεμικές μηχανές, εκτός από ασύλληπτα τεχνολογικά επιτεύγματα, αποτέλεσαν προηγμένα φονικά όπλα που έσπειραν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ανακαλύψεις αυτές δεν αποτελούν μόνο επιτυχίες, νούμερα, ήττες και μυστικά, αλλά μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας.

Ειρήνη Κυργιαλάνη, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *