Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Το Euro 2004, ήταν η 12η διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της UEFA. Πήραν μέρος 16 εθνικές ομάδες. Απ’ αυτές η Πορτογαλία προκρίθηκε αυτόματα ως διοργανώτρια χώρα ενώ οι υπόλοιπες 15 πέρασαν από μια προκριματική φάση στην οποία μετείχαν 50 ομάδες.

ΕΞΩ ΙΣΠΑΝΙΑ,ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στον πρώτο όμιλο Βρίσκουμε την διοργανώτρια Πορτογαλία, την Ελλάδα την Ισπανία και την Ρωσία.

Στον πρώτο αγώνα της Διοργάνωσης η Ελλάδα κάνει την μεγάλη έκπληξη και νικά με 2-1 την διοργανώτρια Πορτογαλία. Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Ισπανία νίκησε 1-0 την Ρωσία.

Στον δεύτερο αγώνα η Ελλάδα με την Ισπανία ήρθαν  1-1. Ενώ η Πορτογαλία νίκησε με 2-0 την Ρωσία.

Στον Τρίτο αγώνα του ομίλου η Ελλάδα αν και έχασε με 2-1 από την Ρωσία προκρίθηκε. Διότι στον άλλο αγώνα του ομίλου η Ισπανία έχασε με 1-0 από την Πορτογαλία και δεύτερον όσο αν και ακούγετε παράξενο η Ελλάδα είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων.

Στην Προημιτελική φάση πέρασε η Πορτογαλία με 6 βαθμούς και η Ελλάδα με 4 βαθμούς.

ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2-1

Στο δεύτερο όμιλο βρίσκουμε Κροατία, Γαλλία. Αγγλία, και Ελβετία.

Στον πρώτο αγώνα του ομίλου αναμετρήθηκαν η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία και η Αγγλία με τους Άγγλους να περνούν το προβάδισμα με τον Φράνκ Λάμπαρντ στο 36 αλλά ο Ζινταν στο 91 λεπτό με φάουλ έκανε το 1-1 και με γκολ 93 Λεπτό έκανε το 2-1. Στον άλλον αγώνα του ομίλου το Ελβετία και Κροατία ήρθε 0-0.

Στον δεύτερο αγώνα του ομίλου η Αγγλία νίκησε με 3-0 την Ελβετία. Ενώ η Γαλλία ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Κροατία.

Στον τρίτο αγώνα του Ομίλου η Αγγλία νίκησε 4-2 την Κροατία. Η Γαλλία δεν δυσκολεύτηκε και νίκησε με 3-1 την Ελβετία.

Στην Προημιτελική φάση πέρασε η Γαλλία με 7 βαθμούς και η Αγγλία με 6 βαθμούς.

ΓΑΛΛΙΑ – ΑΓΓΛΙΑ 2-1

Στον τρίτο όμιλο βρίσκουμε την Ιταλία, Δανία, Σουηδία και Βουλγαρία.

Στον Πρώτο αγώνα του ομίλου η Σουηδία διέλυσε με 5-0 την Βουλγαρία.  Δανία και Ιταλία ήρθαν ισόπαλες με 0-0.

Στον δεύτερο αγώνα του ομίλου η Ιταλία ήρθε ισόπαλη με την Σουηδία με 1-1. Ενώ η Δανία νίκησε ευκολά την Βουλγαρία με 2-0.

Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου Σουηδία και Δανία ήρθαν ισόπαλες με 2-2. Η Ιταλία νίκησε με 2-1 την Βουλγαρία.

Στην Προημιτελική φάση πέρασαν η Σουηδία και Δανία με 5 βαθμούς παρότι ισοβαθμούσαν με την Ιταλία, πέρασαν καθώς είχαν καλύτερο συντελεστή τερμάτων.

ΔΑΝΙΑ – ΣΟΥΗΔΙΑ 2-2

Στον Τελευταίο όμιλο Βρίσκουμε την Ολλανδία, Τσεχία, Γερμάνια και την Λετονία.

Στον πρώτο αγώνα του ομίλου Γερμάνια και Ολλανδία ήρθαν ισόπαλες με 1-1 και η Τσεχία νίκησε με 2-1 την Λετονία.

Στον δεύτερο αγώνα του Ομίλου η Τσεχία νίκησε με 3-2 την Ολλανδία. Η Γερμάνια ήρθε ισόπαλη με την Λετονία με 0-0.

Στον Τελευταίο αγώνα του ομίλου η Ολλανδία νίκησε με 3-1 την Λετονία και η Τσεχία την Γερμάνια με 2-1.

Στην προημιτελική φάση πέρασαν η Τσεχία με 9 βαθμούς και η Ολλανδία 6 βαθμούς.

ΤΣΕΧΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ 3-2

 

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ

Στα Προημιτελικά της διοργάνωσης στον Πρώτο αγώνα Πορτογαλία και Αγγλία βρέθηκαν αντιμέτωπες, η ομάδα που άνοιξε το σκορ ήταν η Αγγλία με τον Μίκαελ Οούεν στο 3. Όμως η Πορτογαλία είχε την απάντηση στο 83 λεπτό με τον Χέλντερ Ποστίγκα, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Στην παράταση αυτή που πηρέ το προβάδισμα αυτή την φορά ήταν η Πορτογαλία με τον Ρόυι Κόστα στο 110, αλλά η Αγγλία δεν τα παράτησε και ισοφάρισε στο 115 με τον  Φρανκ Λάμπαρντ. Όμως τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και έτσι αναπόφευκτα το μας πήγε στην διαδικασία των πέναλτι. Η Πορτογαλία νίκησε με 6-5 καθώς ο Ντέιβιντ Μπέκαμ στο πρώτο πέναλτι έστειλε την μπάλα πολύ έξω από την εστία, από την Πορτογαλία έχασε πέναλτι ο Ρόυι Κοστα, όμως το τελευταίο κρίσιμο πέναλτι το έχασε ο Ντάριους Βασέλ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ -ΑΓΓΛΙΑ  2-2[ΠΕΝ.6-5]

Στον δεύτερο αγώνα της προημιτελικής φάσης η πανίσχυρη πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλίας των Ζιντάν, Ανρί, Μπαρτέζ, Λιζαραζού και Τουράμ, αντιμετώπισε την έκπληξη της διοργάνωσης Ελλάδα, που έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην προημιτελική φάση. Όμως αυτό δεν πτόησε καθόλου την Ελληνική ομάδα καθώς με πανέξυπνη άμυνα, υπομονή και επιμονή πέτυχε το 1-0, με τον Θοδωρη Ζαγοράκη να αφήνει πίσω του τον Λιζαραζού και με όμορφη μπαλιά να βρίσκει το κεφάλι του Αγγέλου Χαριστέα στο 65 λεπτό ανοίγοντας  το σκορ, θα άλλαξε μέχρι το τέλος και η Εθνική Ελλάδος έκανε την μεγαλύτερη έκπληξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ 1-0

Στον τρίτο αγώνα των προημιτελικών η Σουηδία αντιμετώπισε την Ολλανδία. Το παιχνίδι αυτό δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας όχι τόσο πολύ για το 0-0 μου έληξε στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, αλλά επειδή δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο, αναπόφευκτα, πήγε στην διαδικασία των πέναλτι με τους εφιάλτες για τους Ολλανδούς να επιστρέφουν. Όμως αυτή την φορά στην διαδικασία των πέναλτι η Ολλανδία νίκησε με 5-4 την Σουηδία με τον μεγάλο της αστέρα Ζλάταν Ιμπαίμοβιτς να αστοχεί στο τρίτο πέναλτι, ενώ ο Φίλιπ Κοκού αστόχησε στο τέταρτο πέναλτι για την Ολλανδία, όμως το καθοριστικό πέναλτι για την Σουηδία το έχασε ο Όλοφ Μέλμπερκ.

Στο τελευταίο προημιτελικό η Τσεχία αντιμετώπισε την Δανία. Η Τσεχία δεν είχε κανένα πρόβλημα καθώς νίκησε με 3-0 με γκολ του Κόλλερ στο 49, και δυο γκολ του Μπάρος στο 63,65.

ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ -ΕΛΛΑΔΑ

Στο πρώτο ημιτελικό του Ευρο η διοργανώτρια Πορτογαλία αντιμετώπισε την Ολλανδία.

Η Πορτογαλία πηρέ κεφάλι στο σκορ με τον 19χρονο Κριστιάνο Ροναλντο στο 26 λεπτό, ενώ στο 58 λεπτό το 2-0 έκανε ο Μανίς με βολίδα, ενώ το μόνο που κατάφερε η Ολλανδία ήταν να μειώσει με αυτογκόλ του Αντράντε στο 63 λεπτό, με αποτέλεσμα αυτό να φέρνει για πρώτη φορά την Πορτογαλία σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2-1

Στον δεύτερο ημιτελικό το φαβορί της διοργάνωσης η αήττητη Τσεχία αντιμετώπισε την μεγαλύτερη έκπληξη του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου Ελλάδα.

Η αναμέτρηση για την Εθνική Ελλάδος ήταν γνωστό ότι θα είναι δύσκολο, οι Τσέχοι με τον Τόμας Ροτζίσκι στο 2 λεπτό είχαν δοκάρι, ενώ λίγο αργότερα είχαν δοκάρι και με τον Κόλλερ όμως η τύχη χαμογέλασε στην Ελλάδα καθώς ο μεγάλος αστέρας της Τσεχίας Πάβελ Νέντβετ τραυματίστηκε λιγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημίχρονου. Αν και ο τραυματισμός του Νέτβετ αρχικά κλόνισε του Τσέχους, επέστεψαν δριμύτεροι και είχαν την Ελλάδα κλεισμένη στα καρέ της για να ένα ολόκληρο ημίχρονο, αλλά η Ελλάδα κράτησε γερά και πήγε το ματς στην παράταση. Αν και κάνεις θα περίμενε την Εθνική Ελλάδος να καταβεβλημένη από την εξαντλητική άμυνα που έκανε σε όλο το παιχνίδι, όμως στην παράταση αυτή είναι που έκανε το καλύτερο παιχνίδι και με μια τρομερή φρεσκάδα, και στο 106 της αναμέτρησης ο Βασίλης Τσιάρτας εκτέλεσε το κόρνερ και με κεφαλιά ο Τραϊανός Δελλας άνοιξε το σκορ και έκανε το 1-0, που έμεινε μέχρι το τέλος. Και έτσι όπως και η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρέθηκε για πρώτη φορά στον Τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

ΕΛΛΑΔΑ – ΤΣΕΧΙΑ 1-0

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΘΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο τελικός της Πορτογαλίας με την Ελλάδα ήταν ιστορικός για δυο λογούς, πρώτον: Και οι δυο ομάδες για πρώτη φορά έφτασαν στον τελικό, και Δεύτερον: για  πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ο πρώτος αγώνας είναι και ο τελικός μια διοργάνωσης.

Αν και οι Πορτογάλοι ήταν σ καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο δεν κατάφεραν να πάρουν κεφάλι στο σκορ, όμως στο δεύτερο ημίχρονο και πιο συγκεκριμένα στο 57 λεπτό έπειτα από κόρνερ του Αγγέλλου Μπασινά, ο Άγγελος Χαριστέας νίκησε την άμυνα της Πορτογαλίας και τον Ρικάρντο, κάνοντας το 1-0. Οι Πορτογάλοι πίεσαν όλο και περισσότερο αλλά ο Αντώνης Νικολαΐδης και η άμυνα της Ελλάδας, έλεγαν συνεχώς όχι στου επίμονους Πορτογάλους, με το αποτέλεσμα να μένει μέχρι το τέλος, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης κάνοντας το μεγαλύτερο θαύμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά συνάμα και κάτι άλλο ασύλληπτο καθώς νίκησε στον πρώτο αγώνα και στον τελικό την ιδιά ομάδα που ήταν η διοργανώτρια και το απολυτό φαβορί.

ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1-0

Γιώργος Μπίτζιος, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *