Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα ήταν περίοδος διακοπής πολέμων. Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές έχει γίνει η αναβολή τους λόγο Παγκοσμίων Πολέμων. Μία φορά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δύο φορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1916 ήταν να γίνουν στο Βερολίνο, το 1940 στο Τόκιο και έπειτα στο Ελσίνκι και το 1944 στο Λονδίνο. Όμως ποτέ δεν έγιναν. Μόνο άλλη μία φορά δεν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες όπως προγραμματίστηκαν και ήταν πάλι στο Τόκιο το 2020 αλλά έγιναν την επόμενη χρονιά.

Παρόλα αυτά οι τρεις “χαμένοι” Ολυμπιακοί Αγώνες μετρούνται κανονικά και έτσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021 ήταν οι 32οι ενώ στην πραγματικότητα ήταν οι 29οι που πραγματοποιήθηκαν. Φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται η ανεπίσημη διοργάνωση του 1906 στην Αθήνα για τον εορτασμό των 10 ετών.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1916

Αφίσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 1916

Έξι πόλεις διεκδικούσαν την διοργάνωση των Αγώνων. Αλεξάνδρεια, Άμστερνταμ, Κλίβελαντ, Βρυξέλλες, Βουδαπέστη και φυσικά το Βερολίνο, Στην 14η σύνοδο της ΔΟΕ  (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή), το 1912 σχεδόν ομόφωνα ψηφίστηκε το Βερολίνο.

Όλοι περίμεναν πως και πως την διεξαγωγή των Αγώνων καθώς το 1914 η ΔΟΕ ενέκρινε την εμφάνιση της ιστορικής και εμβληματικής σημαίας με τους πέντε κύκλους. Όλα έδειχναν πως θα ήταν ιδιαίτεροι Ολυμπιακοί και δεν έπεσαν έξω.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν τελείωσε μέχρι την έναρξη οπότε έγιναν οι πρώτοι Αγώνες που δεν πραγματοποιήθηκαν. Ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν δεν μπορούσε να δεχθεί την ματαίωση των Αγώνων.  Εν τέλει αποφάσισε πως η αρίθμησή τους θα συνεχιζόταν κανονικά ανά Ολυμπιάδα.

Μία πρόταση ήταν να γίνουν οι Αγώνες σε έξι πόλεις των Η.Π.Α. αλλά δεν έγινε ποτέ. Την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη να γίνει η τελετή έναρξης, διοργανώθηκε στο Άμστερνταμ μία Ολυμπιακή βραδιά.

Μια χειμερινή αθλητική εβδομάδα με χόκεϊ επί πάγου, σκι και πατινάζ προγραμματίστηκε αντί των Αγώνων. Ο σχεδιασμός αυτής της εβδομάδας έδωσε την ιδέα για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΤΟΚΙΟ 1940-ΕΛΣΙΝΚΙ 1940

Αφίσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 1940

Το 1936 η ΔΟΕ έδωσε στην Ιαπωνία τους Ολυμπιακούς Αγώνες 1936. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα γινόντουσαν επί ασιατικού εδάφους. Παράλληλα είχε δώσει και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1936 στο Σαπόρο. Πολύ άμεσα ξεκίνησαν ήδη την προετοιμασία για την πραγματοποίηση των Αγώνων.

Το 1937 πεθαίνει ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν ενώ παράλληλα ξεκινάει οι εχθροπραξίες μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας. Στην αρχή η Ιαπωνική κυβέρνηση σταματάει την χρηματοδότηση και λίγο αργότερα “επιστρέφει” τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεκατρείς πόλεις τους διεκδικούν. Εν τέλει αποφασίζεται να δοθούν στο Ελσίνκι ενώ οι χειμερινοί στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν καθώς είχαν έτοιμες εγκαταστάσεις ως τελευταίοι διοργανωτές.

Οι Φινλανδοί ξεκίνησαν αμέσως να οργανώνουν όμως με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με την Σοβιετική εισβολή οι Αγώνες ματαιώθηκαν.

Τελικά το 1952 το Ελσίνκι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΛΟΝΔΙΝΟ 1944

Αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων 1948, οι οποίοι ξαναδόθηκαν στο Λονδίνο

Λίγους μήνες πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η ΔΟΕ έδωσε την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 1944 στο Λονδίνο.

Μάλιστα ο Χίτλερ θέλησε να γίνει η διοργάνωση κανονικά εν καιρώ πολέμου. Το 1942 έστειλε απεσταλμένο στην ΔΟΕ όμως ο πρόεδρος Ανρί Ντε Μπαγιέ Λατούρ δεν το δέχθηκε. Λίγες μέρες μετά πέθανε και έτσι το ραντεβού ματαιώθηκε οριστικά.

Ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, Σίγκφριντ Έντστρομ, όπως το 1916 έτσι και τώρα διοργάνωσε μία γιορτή προς τιμή των Αγώνων στην Λοζάνη.

Μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χωρίς ψηφοφορία, το Λονδίνο διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες 1948.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *