Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ

Η Ελλάδα έχει βιώσει αρκετές διακυμάνσεις όσον αναφορά την οικονομική της ανάπτυξη. Από τη δραχμή πήγε στο ευρώ και έπειτα από κάποια χρόνια ακολούθησε η κρίση. Πολύς κόσμος έχασε τις δουλειές του και μικρές-μεγάλες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν. Δεν άργησαν επίσης τα μνημόνια να κάνουν την εμφάνιση τους, με αποτέλεσμα οι δέσμες μέτρων να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την χώρα μας.

Ακούστε την ανάγνωση του άρθρου

 

Η άνοδος της οικονομίας

 

Τη «χρυσή εποχή» του ’90 η Ελλάδα απέκτησε μια οικονομική άνθηση και έτσι ο κόσμος έδειχνε να είναι φανερά χαρούμενος. Συνεπώς, όσοι έψαχναν για δουλειά μπορούσαν να βρουν εύκολα, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να έχουν σπουδάσει κάτι. Τότε ο τρόπος ζωής των ανθρώπων κάλυπτε τις βασικές τους ανάγκες. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε και το εμπόριο, παράλληλα με τον τουρισμό. Όλα έδειχναν να είναι ιδανικά, όμως με την πάροδο του χρόνου ήρθε η οικονομική κρίση που έφερε την καταστροφή.

 

Η κάθοδος

 

Από το 2009 -2018 το ελληνικό κράτος δανειζόταν διαρκώς χρήματα από άλλες χώρες, καθώς το ταμείο ήταν άδειο και δεν άντεχε να καλύψει ούτε τα μισά έξοδα. Επίσης μέσα σε αυτό το διάστημα εμφανίστηκαν τρία μνημόνια, τα οποία επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Η ανεργία είχε χτυπήσει κόκκινο. Το βιωτικό επίπεδο και τα εισοδήματα μειώθηκαν αισθητά. Οι τιμές ωστόσο αυξάνονταν ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Με την σειρά του ο ελληνικός λαός ξεκίνησε να διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε, μέσα από τις πορείες και απεργίες, ώστε να υπάρξει κάποια ευαισθητοποίηση.

 

 

Capital Controls

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε τελικά να μην αυξήσει περαιτέρω το επίπεδο του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA). Για αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες για τρεις εβδομάδες, δηλαδή από τις 29 Ιουνίου 2015, μέχρι τις 20 Ιουλίου.

 

Επίσης εφαρμόστηκαν έλεγχοι στα τραπεζικά εμβάσματα, από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένες. Παρόλα αυτά το όριο ανάληψης μετρητών, περιοριζόταν στα 60 ευρώ ανά ημέρα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Ωστόσο οι έλεγχοι κεφαλαίων παραμένουν μέχρι σήμερα. Βέβαια από την 1η Οκτωβρίου του 2018 καταργήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και με αυτόν τον τρόπο γίνονται ελεύθερα πλέον οι αναλήψεις χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο όριο στο ποσό.

 

Τωρινά προβλήματα

Ενώ με σταδιακούς ρυθμούς η οικονομία αποκτούσε ξανά μια σταθερή πορεία μετά από όλα αυτά, τα σημερινά δεδομένα όμως εξακολουθούν να μας δείχνουν ένα αβέβαιο μέλλον για την Ελλάδα. Όπως παρατηρούμε υπάρχει μια ανατίμηση προϊόντων ήδη από την αρχή της χρονιάς, η οποία αγγίζει το 20% ακόμη και στα βασικά τρόφιμα.
Μάλιστα εκπρόσωποι του λιανεμπορίου προμηνύουν ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές το επόμενο διάστημα. Οι πολίτες ωστόσο προσπαθούν να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία, αλλά και πάλι ζορίζονται οικονομικά να τα βγάλουν πέρα. Μέχρι και η τιμή του ρεύματος έχει ανέβει, αφού πριν διαμορφωνόταν στα 83,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 4,8%. Τώρα έχουμε άνοδο 52% που αγγίζει τα 426,90 ευρώ.

 

 

Επιπλέον και το πετρέλαιο θέρμανσης (μέση τιμή) παρουσιάζει μια άνοδο τιμής που θα κοστίζει 1,50 ευρώ/λίτρο από 1,37 ευρώ/λίτρο. Αντίστοιχα, η τιμή της βενζίνης σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο. Κάπως έτσι δημιουργείται μια έντονη ανησυχία στην κοινωνία, διότι ο τρόπος ζωής έγινε ξανά τρόπος επιβίωσης, που ο καθένας κοιτάει να διασφαλίσει έστω τα βασικά.

 

Ακόμη και το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα, ενδεχομένως να είναι δύσκολο, επειδή μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας -Ουκρανίας. Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά γενικότερα σε όλη τη χώρα θα δούμε μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μέχρι 5%.

 

Απόδειξη βενζίνης από το νησί της Μήλου

 

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *