Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η κατάσταση στην οποία περιέρχεται ένα κράτος, σε περίπτωση που δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στις εξωτερικές κι εσωτερικές του υποχρεώσεις, και κατά συνέπεια αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του, ονομάζεται κρατική χρεοκοπία ή πιο απλά πτώχευση. Η ιστορία του ελληνικού κράτους θα συνδεθεί με μια σειρά οικονομικών πτωχεύσεων ήδη από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

19ος ΑΙΩΝΑΣ

Το 1827, έξι χρόνια μετά την έναρξη της πολεμικής σύρραξης, ο τόπος θα βιώσει την πρώτη του οικονομική κρίση κι εκείνη με τη σειρά της θα οδηγήσει σε πτώχευση. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει συνέπεια της σύναψης δύο υπέρογκων δανείων, εκείνων του 1824 και του 1825, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των επαναστατών. Τα εν λόγω δάνεια στόχευαν στην οικονομική ενίσχυση της ένοπλης εξέγερσης και συνοδεύονταν από δυσμενείς όρους.

Το 1832, με την εγκαθίδρυση της μοναρχίας του Όθωνα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, θα δοθεί από τις τρεις Προστάτιδες Δυνάμεις, δηλαδή τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, εκ νέου δάνειο στη χώρα. Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα οι σοβαρές πολιτικές, κοινωνικές κι οικονομικές συνέπειες αυτού του δανείου θα αναδυθούν στην επιφάνεια. Τα εθνικά έσοδα θα υποχρεωθούν σε δέσμευση ούτως ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα δάνεια καθώς και οι πολεμικές αποζημιώσεις. Αποκορύφωμα των κοινωνικών αναταραχών που ξέσπασαν, αποτέλεσε το στρατιωτικό κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και η παραχώρηση Συντάγματος.

Απεικόνιση της πτώχευσης του 1893

Η τρίτη κατά σειρά οικονομική πτώχευση έχει συνδεθεί με το όνομα του Χαρίλαου Τρικούπη και την ιστορική φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», η οποία ειπώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1893. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1873 δεν άφησε ανεπηρέαστη την «εύθραυστη» ελληνική οικονομία οδηγώντας τη φιλόδοξη πολιτική του Τρικούπη για τον εκσυγχρονισμό της χώρας να ναυαγήσει. Ο Τρικούπης θα αιτηθεί τη χορήγηση νέου δανείου όμως αυτή δε θα γίνει δεκτή με αποτέλεσμα το οικονομικό σύστημα να κηρύξει πτώχευση.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο έπειτα από την ήττα της Ελλάδος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Ο διάδοχος του Τρικούπη στην πρωθυπουργία της χώρας, Θεόδωρος Δηλιγιάννης, δε θα αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις των στρατιωτικών, οι οποίοι μιλούσαν για μη ετοιμότητα της χώρας και για την ανεπάρκεια πολεμικού υλικού. Η επιμονή του για εμπλοκή σε πόλεμο θα οδηγήσει σε βαρύτατες συνέπειες. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί στην κατάθεση μεγάλης οικονομικής αποζημίωσης προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία καθώς και η είσοδος της χώρας σε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

 

20ος ΑΙΩΝΑΣ

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει. Το Μεγάλο Κραχ του 1929, όπως θα μείνει στην ιστορία, θα δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα, αν κι ετεροχρονισμένα, θα περάσει το 1932 την τέταρτη πτώχευση στην ιστορία της. Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ελευθέριος Βενιζέλος σε μια προσπάθεια ελιγμού θα προχωρήσει στην εφαρμογή μιας πολιτικής αυτάρκειας. Σύντομα όμως η εξέλιξη της μετατρεψιμότητας του εθνικού νομίσματος, θα πάψει να καθιστά την Ελλάδα ικανή να εξυπηρετήσει τα εξωτερικά της δάνεια και θα την οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Χιουμοριστική εκδοχή της οικονομική κρίσης του 1932 με την Miss Δανία και την… Miss Δάνειο

21ος ΑΙΩΝΑΣ

Η πιο πρόσφατη οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα έχει την αφετηρία της στο 2008 και συνδέεται με μια παγκόσμια οικονομική ύφεση. Η διετής οικονομική ύφεση που ταλάνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το χρονικό διάστημα 2007 – 2009, θα κορυφωθεί με το ξέσπασμα της «σοβαρότερης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης όλων των εποχών», όπως θα χαρακτηριστεί αργότερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η οικονομική κρίση του 2008 θα βρει το ελληνικό χρέος να αγγίζει το 110% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που οι διεθνείς αγορές, ταραγμένες από την κρίση, δεν παρουσίαζαν καμία προθυμία να δανείσουν ακόμη και σε χώρες με μέτριο πιστωτικό ρίσκο. Στα τέλη του 2009 πλέον, άρχισε να διαφαίνεται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο έχει εκτιμηθεί σε 115% του ΑΕΠ, δεν ήταν πια βιώσιμο.


Προκειμένου να αποφευχθεί μία επικείμενη χρεοκοπία, θα υπογραφεί το Μάιο του 2010 το 1ο μνημόνιο. Ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 12 Ιουλίου 2011, και καθότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν είχε επιτευχθεί, η χώρα θα προχωρήσει στην υπογραφή και 2ου μνημονίου.
Η 3η και τελευταία κατά σειρά μνημονιακή σύμβαση της χώρας υπογράφηκε στις 15 Αυγούστου του 2015 ενώ η μνημονιακή εποπτεία θα λήξει επίσημα για τη χώρα τρία χρόνια αργότερα, στις 20 Αυγούστου του 2018.

 

Δέσποινα Ακριτίδου, Αρθρογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *