Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΣΤΙΓΜΕΣ (ΧΡΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑ)

Στο προηγούμενο μέρος είδαμε το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο που κέρδισε η ΕΛΛΑΔΑ στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα για να κλείσουμε την σειρά αυτή θα δούμε τα δύο χρυσά μετάλλια. Χρυσά μετάλλια όπου η ΕΛΛΑΔΑ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχε σε αυτά τα αγωνίσματα.

Στέφανος Ντούσκος

Η ΕΛΛΑΔ είχε στην ιστορία της επί Ολυμπιακών Αγώνων τρία μετάλλια στην κωπηλασία αλλά κανένα χρυσό. Τα ξημερώματα της 30ης Ιουλίου όλα αυτά άλλαξαν χάρη στον 24χρονο φοιτητή από τα Γιάννενα. τον Στέφανο Ντούσκο. Στο απλό σκιφ κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα.

Στο πέρασμα των 500 μέτρων ήταν στην 4η θέση με 1.17 δευτερόλεπτα πίσω από τον 1ο. Σιγά σιγά άρχισε να ανεβαίνει και να πλησιάζει με αποτέλεσμα στα 1000 μέτρα να περνάει πρώτος. Από εκεί και έπειτα άρχισε να ανοίγει την διαφορά και στα 1500 μέτρα ήταν μπροστά κατά μισό κωπηλατικό.

Οι σταθερές κουπιές και το ότι είχε την μεγαλύτερη ταχύτητα από όλους αύξησαν την διαφορά. Όταν μπήκαν στα κόκκινα κουλουάρ, μετά τα 1750 μέτρα η διαφορά ήταν ένα ολόκληρο κωπηλατικό και δεν μπορούσε να χάσει. Τα έδωσε όλα και τερμάτισε σε χρόνο 6.40.45 και σημείωσε νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Μία κούρσα που θα την μνημονεύουμε για πολλά χρόνια.

Μίλτος Τεντόγλου

Με μία είσοδο που δεν έμεινα ασχολίαστη και ήταν ταιριαστή στην Ιαπωνία αλλά και στις συνήθειες του Τεντόγλου ξεκίνησαν να μιλάμε για αυτόν εκείνη την μέρα.

Με την πρώτη προσπάθεια κιόλας να είναι στα 8.11 μέτρα κρατήθηκε μέσα στα μετάλλια παρά τις δύο επόμενες άκυρες. Στην τέταρτη προσπάθεια έκανε 8.10 μέτρα. Ανέβηκε κι άλλο στην προτελευταία και έφτασε τα 8.15 μέτρα και βρισκόταν στην 3η θέση.

Ξεκινάει η έκτη και τελευταία προσπάθεια. Ο Ισπανός, Eusebio Caceres, ήταν 5ος έως τότε με 8.12 όμως τότε πήδηξε στα 8.18 και ήταν 3ος. Ο Τεντόγλου με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο είναι εκτός μεταλλίων!

Σειρά του Harrison, ο οποίος ήταν πλέον 5ος με 8.15. Πατάει 24 εκατοστά πίσω και φτάνει τα 7.49 οπότε δεν προσπερνάει.

Ήρθε η ώρα του Τεντόγλου. Βγάζει την παραπανίσια ένταση από μέσα του ξεκινάει. Τρέχει και φτάνει τα 8.41 και είναι πρώτος. Ο Κουβανός, Echevarria, είχε κάνει το ίδιο άλμα αλλά το δεύτερο καλύτερο του ήταν μόλις 8.09 οπότε πέφτει από την κορυφή.

Ο άλλος Κουβανός, ο Masso, που ήταν πλέον 3ος δεν κάνει την τελευταία προσπάθεια. Ο Echevarria είναι έτοιμος να δει αν μπορεί να κλέψει το χρυσό. Λίγα βήματα μετά ξεκινάει και σταματάει. Και οι δύο Κουβανοί είχαν τραυματιστεί και σε συνδυασμό τύχης και ικανότητας ο Τεντόγλου είναι χρυσός Ολυμπιονίκης.

Πρώτη φορά η ΕΛΛΑΔΑ βγάζει χρυσό Ολυμπιονίκη στο άλμα εις μήκος. Οι δηλώσεις του ίδιου είναι αξέχαστες.

“Ήταν καλύτεροι”, “Δεν ήταν η μέρα μου”, “Πήγα και τους το έκλεψα”, “Δεν το άξιζα”, ήταν μερικές φράσεις του που δείχνουν σεβασμό προς τους αντιπάλους του και το πόσο γνωρίζει το εαυτό του.

Χάρη στον Τεντόγλου τα Γρεβενά δεν κοιμήθηκαν όλο το βράδυ, πανηγυρίζοντας ασταμάτητα για τον Ολυμπιονίκη τους.

Μέρος 1ο:  https://grdiscovery.com/olympic-games-tokyo-stigmes/
Mέρος 2ο:  https://grdiscovery.com/olympic-games-stigmes-2
Μέρος 3ο:  https://grdiscovery.com/olympic-games-stigmes-3
Μέρος 4ο:  https://grdiscovery.com/olympic-games-stigmes-4
Μέρος 5ο:  https://grdiscovery.com/olympic-games-stigmes-5
Μέρος 6ο:  https://grdiscovery.com/olympic-games-stigmes-ellada/

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *