Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Ο αθλητισμός έχει συνδεθεί με την ελευθερία, την ισότητα, το δίκαιο, το ευ αγωνίζεσθαι. Παράλληλα πολλές ΟΜΑΔΕΣ έχουν συνδεθεί με διαφορετικά πράγματα, διαφορετικές ιδέες.

Σύλλογοι όπως ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης έχουν συνδεθεί κατά πολύ με τα εδάφη της Μικράς Ασίας και της Πόλης.  Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές ΟΜΑΔΕΣ όπου είτε η ιδεολογία των ίδιων ή των οπαδών τους έχουν πολιτικό, πολιτιστικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο.

FC St. Pauli

Οι οπαδοί της FC St. Pauli με την σημαία να απεικονίζει το ανεπίσημο έμβλημά τους, Jolly Roger

Πλέον αγωνίζεται στην 2η κατηγορία της Γερμανίας αλλά μέσα στα χρόνια έχει περάσει στον κόσμο για τα πολιτικά πιστεύω των οπαδών της.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι οπαδοί εκμεταλλεύτηκαν την γεωγραφική θέση της ομάδας μέσα στην πόλη του Αμβούργου. Η συνοικία Reeperbahn ήταν γνωστή ως μέρος βραδινής διασκέδασης και για τους οίκους ανοχής. Μία μάζα οπαδών της ομάδας συνυφασμένη με αριστερές πολιτικές ιδέες και την διάθεση να μεταφέρουν στο γήπεδο το κλίμα γιορτής, ξεκίνησε να περνάει όλα αυτά και στους υπόλοιπους οπαδούς.

Μέσα στα λίγα επόμενα χρόνια κατάφερε να αποκόψει οποιοδήποτε είχε αντίθετες πολιτικές ιδέες από το σύνολο των οπαδών. Έγινε η πρώτη ομάδα στην Γερμανία που συνδέεται με απόλυτα με αυτές τις ιδέες.

Atlhetic Bilbao

Οι παίκτες της Athletic Bilbao πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Supercopa de España 2015 με την σημαία της χώρας των Βάσκων να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο

Το καμάρι της Βασκονίας και δεν είναι τυχαίο. Το 1903 συνενώθηκαν δύο ΟΜΑΔΕΣ για την επίσημη δημιουργία της. Αυτές οι ΟΜΑΔΕΣ είναι οι Atheltic Club και Bilbao Footbal Club. Η πρώτη ιδρύθηκε από Βάσκους φοιτητές που σπούδαζαν στην Αγγλία ενώ η δεύτερη από Άγγλους εργαζόμενους στα ναυπηγεία του Μπιλμπάο.

Η Βρετανική επιρροή φαίνεται ιδιαίτερα στο όνομα καθώς αντί του ισπανικού Atletico, χρησιμοποιείται η λέξη Athletic. Μοναδική εξαίρεση ήταν κατά την διάρκεια της μοναρχίας του Franco, καθώς απαγορευόταν οι ξένες λέξεις.

Για αρκετά χρόνια απαγορευόταν να παίξει οποιοδήποτε μη Βάσκος στην ομάδα καθώς το σύνθημα που κυριαρχεί είναι «Δεν χρειαζόμαστε τους εισαγόμενους, έχουμε τους δικούς μας παίκτες και οπαδούς» («Con cantera y aficion, no hace falta importacion»). Αυτό βασίστηκε κατά πολύ στην πολιτική της “Καλντέρα”.

Οι μόνες εξαιρέσεις που επιτρεπόντουσαν ήταν οι προπονητές και οι Βάσκοι της διασποράς. Σίγουρα δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός το γεγονός ότι πολλοί παράγοντες της ομάδας ήταν ηγετικά στελέχη του εθνικιστικού κόμματος EAJ-PNV.

Πλέον έχουν αλλάξει ελαφρώς οι καταστάσεις καθώς μπορεί κάποιος ξένος νεαρός που κατοικεί στην περιοχή να έχει θέση στην ομάδα. Πάντως μένουν ανένδοτοι στην διαφήμιση πάνω στην φανέλα, καθώς δεν έχει βάλει ποτέ.

Rangers-Celtic

Η κόντρα των δύο ομάδων γίνεται έντονη και μέσα στις τέσσερις γραμμές

Για αυτή την ιστορία πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1690. ο Προτεστάντης βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Γουλιέλμος Γ’ της Οράγγης νίκησε στη μάχη του Μπόιν, στην Ιρλανδία, τον εκθρονισμένο Καθολικό προκάτοχό του Ιάκωβο Β’ και αναχαίτισε την προσπάθεια αναβίωσης του Καθολικισμού στα Βρετανικά Νησιά.

Το 1872 οι τέσσερις ιδρυτές της Rangers θέλησαν να δημιουργήσουν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Από την άλλη η Celtic δημιουργήθηκε από τον καθολικό Ιρλανδό ιερέα Walfrid. Σκοπός του ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του φιλόπτωχου ταμείου του παιδικού συσσιτίου που είχε ιδρύσει με το όνομα: “The Poor Children’s Dinner Table”.

Η στήριξη των πιστών έδωσε μία θρησκευτική αύρα στην ομάδα. Καθώς η Rangers ξεκίνησε να δυναμώνει και να γίνεται και αυτή μεγάλη δύναμη, οι Προτεστάντες άρχισαν να την υποστηρίζουν λόγο της κόντρας με τους καθολικούς.

Η κόντρα των δύο Χριστιανικών δογμάτων ήταν, είναι και θα είναι εμφανής. Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συλλόγων είναι βαθιά ριζωμένη στο σκωτσέζικο πολιτισμό και έχει συμβάλει στην πολιτική, κοινωνική και κυρίως θρησκευτική διαίρεση στη Σκωτία, αλλά και πέρα ​​από αυτήν, στη γειτονική Βόρεια Ιρλανδία.

Θεόδωρος Βαφειάδης, Αθλητικογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *