Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

ΤΑ 4 ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πίσω του πολλές απώλειες. Δεν έλειπαν επίσης οι καταστροφές κτιρίων, σε αρκετές από τις χώρες που μάχονταν στη πρώτη γραμμή. Και όλα αυτά, εξαιτίας των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν…

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

  1. Degtyarev – Shpagin (DSK) (Ρωσία)

Το σοβιετικό πολυβόλο Degtyarev-Shpagin (DSK) έγινε ιδιαίτερα διαδεδομένο το 1938. Τώρα βέβαια στον ρωσικό στρατό, υπάρχουν πιο εξελιγμένα μοντέλα όπως το Utyos και το Kord. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σε αρκετά αεροσκάφη και πλοία. Εκτός από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, συναντάται ακόμη σε στρατούς και ναυτικά της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Καναδά, του Βελγίου και πολλών άλλων χωρών.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

  1. Panther tank (Γερμανία)

Η ακριβής ονομασία του είναι “Panzerkampfwagen V Panther” και η συντομογραφία του είναι “PzKpfw V”. Αποτελούσε ουσιαστικά ένα ισχυρό γερμανικό τανκ, όπου χρησιμοποιήθηκε στο Ανατολικό και Δυτικό μέτωπο, από τα μέσα του 1943, μέχρι το τέλος του πολέμου, δηλαδή τον Μάιο του 1945.Το Panther προοριζόταν να αντιμετωπίσει το σοβιετικό μεσαίο άρμα T-34 και να αντικαταστήσει τα Panzer III και Panzer IV. Ωστόσο, στάθηκε δίπλα στο Panzer IV και το βαρύτερο Tiger I.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Zentralbild, II. Weltkrieg 19139-45
  1. M1 Garand (Ηνωμένες Πολιτείες)

Το M1 Garand ή M1 Rifle είναι ένα ημιαυτόματο τουφέκι και χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως επίσης στον Πόλεμο της Κορέας, αλλά και σε διάφορες άλλες μάχες ανά τον κόσμο. Αξίζει να πούμε ότι ήταν το πρώτο τυφέκιο αυτόματης πλήρωσης τυπικής έκδοσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντικατέστησε το M1903 Springfield όπου αποτελούσε ένα υπηρεσιακό τουφέκι των ΗΠΑ το 1936.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

  1. Carcano M91/38 (Ιταλία)

Ήταν ένα τουφέκι που διέθετε γεμιστήρες. Δημιουργήθηκε από τον επικεφαλή και τεχνικό Salvatore Carcano στο οπλοστάσιο του στρατού στο  Τορίνο το 1890, ενώ χρησιμοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα στο πεδίο της μάχης. Αρχικά ονομαζόταν Modello (μοντέλο) 91 ή απλά M91. Αντικαθιστώντας διαδοχικά τα προηγούμενα τουφέκια και καραμπίνες Vetterli-Vitali σε 10,35×47mmR. Κατασκευάστηκε από το 1892 έως το 1945.

Ο τρόπος σχεδιασμού του M91 συναντάται αντίστοιχα στα δύο τουφέκια (fucile) και στην καραμπίνα με μικρότερη κάννη (moschetto), όπου διέθεταν τα περισσότερα ιταλικά στρατεύματα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και κάποια γερμανικά στρατεύματα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάπως έτσι είχε σημαντική θέση  ανάμεσα στα υπόλοιπα όπλα, κατά τη διάρκεια του πολέμου από τη Φινλανδία, τη Συρία, τη Λιβύη, την Τυνησία, την Αλγερία και διαφόρων άλλων μεταπολεμικών συγκρούσεων.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Σκάναρε και ακολούθησε την έρευνα

Μάρω Τσαούση, Δημοσιογράφος

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *