ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ

Σαν σήμερα στις 6 Απριλίου του 1896 ( 25 Μαρτίου τότε σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) , άναψε ξανά η φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων στην σύγχρονη εποχή, στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Ύστερα από προτροπή του βαρόνου  Πιερ Ντε Κουμπερτέν, η Αθήνα θεωρήθηκε η αρμόδια πόλη για την αναβίωση της Ολυμπιάδας, λόγω της άμεσης σύνδεσης της με το Αρχαίο Ελληνικό παρελθόν και κοιτίδα των αγώνων. Στο ίδιο μάλιστα συνέδριο το 1894, ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο αριθμός των αθλητών ήταν μικρός (241 στο σύνολο, με το 65% να είναι Έλληνες) αλλά έχοντας την μεγαλύτερη συμμετοχή σε αθλητικό γεγονός μέχρι τότε. Μάλιστα όλοι οι διαγωνιζόμενοι ήταν κάτοικοι Ευρώπης, με εξαίρεση την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης υπολογίστηκε στις 3.740.00 δραχμές, ποσό απαγορευτικό για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος την εποχή εκείνη. Ο Κουμπερτέν και ο Δημήτριος Βικέλας (εκπρόσωπος της Ελλάδας στο συνέδριο), ξεκίνησαν μία εκστρατεία ώστε να μαζευτεί το αναγκαίο ποσό. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος πρωτοστάτησε στο εγχείρημα αυτό και ύστερα από τον ενθουσιασμό των Ελλήνων, μαζεύτηκε το ποσό των 330.00 δραχμών. Στην ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου βοήθησε ο Γεώργιος Αβέρωφ με το ποσό των 920.00 δραχμών. Προς τιμή του κατασκευάστηκε άγαλμα στην είσοδο του Σταδίου.

 

 

Σύμφωνα με τον κανονισμό, δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο ερασιτέχνες αθλητές, με εξαίρεση το άθλημα της ξιφασκίας. Μάλιστα οι κριτές έφεραν τα αρχαία Ελληνικά ονόματα, όπως: Αλυτάρχης, Έφοροι, Ελλανοδίκες. Τελικός κριτής ήταν ο πρίγκηπας Γεώργιος.

Ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης Bob Garret ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην δισκοβολία.

Αντισφαίριση, γυμναστική, πάλη, άρση βαρών, κολύμβηση, ποδηλασία, ξιφασκία, σκοποβολή και στίβος ήταν τα αθλήματα που πήραν μέρος. Ο πρώτος Ολυμπιονίκης ήταν ο Αμερικανός James Conolly στο άλμα τριπλούν την πρώτη μέρα.  Ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος πήρε το ασημένιο μετάλλιο στην δισκοβολία, ενώ ο Σωτήρης Βερσής κατέκτησε την τρίτη θέση. Το χρυσό το κατέκτησε ο Αμερικανός Bob Garret.

 

 

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος. Ο Ολυμπιονίκης που κατέκτησε την 2η θέση στην δισκοβολία την πρώτη μέρα των αγώνων.

Η πρώτη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, αιώνες μετά την κατάργηση τους , φώτισε όλη την Αθήνα και συνάμα ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Βασίλης Λαζάρου, Αθλητικογράφος.

Share this!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *