Ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ και σε κάθε συζήτηση για τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών ακούγεται το όνομά του.
Η γέννηση ενός θρύλου
Γεννημένος το 1936, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν έπαιζε μπάσκετ στο λύκειο της Φιλαδέλφειας και στη συνέχεια στο κολέγιο στο Κάνσας, από το 1956 έως το 1958. Το 1959 επιλέχτηκε στον πρώτο γύρο ως τρίτη επιλογή στο draft του NBA από τους Φιλαδέλφεια Ουόριορς.
Η πρώτη σεζόν
Έκανε το ντεμπούτο του με τους Ουόριορς στις 24 Οκτωβρίου του 1959 εναντίον των Νιου Γιορκ Νικς, όπου σκόραρε 43 πόντους με 28 ριμπάουντ και μία ασίστ. Αναδείχθηκε ως τοπ σκόρερ του αγώνα και έδειξε από τον πρώτο του αγώνα ίχνη του θρύλου που θα γινόταν στο μέλλον. Η ομάδα του τερμάτισε δεύτερη, πίσω από τους Μπόστον Σέλτικς, πέρασε στα playoffs του ανατολικού τμήματος, αλλά έχασε στον τελικό από τους Μποστον Σέλτικς.
Τελείωσε την πρώτη του σεζόν έχοντας κατά μέσο όρο 37.6 πόντους ανά αγώνα, 27 ριμπάουντ ανά αγώνα και 2.3 ασίστ ανά αγώνα. Αυτές οι στατιστικές στην πρώτη του σεζόν θεωρούνται από πολλούς ως οι καλύτερες που θα μπορούσε να πετύχει ένας νεοσύλλεκτος, κάνοντάς τον να κερδίσει το βραβείο του MVP, έναντι του Μπιλ Ράσελ και το βραβείο του καλύτερου νεοσυλλέκτου της χρόνιας.
Επιλέχτηκε να παίξει στον αγώνα all-star μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αγώνα τον οποίο κέρδισε η Ανατολή. Ωστόσο, αν και έκανε ένα τέτοιο εκπληκτικό ξεκίνημα, κανείς δεν θα περίμενε όσα θα έκανε στον μέλλον.
Ο αγώνας που έγινε ιστορία
Τον Μάρτιο του 1962, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν έσπασε και έθεσε ένα ρεκόρ που μέχρι σήμερα στέκεται για τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα στην ιστορία της διοργάνωσης, σκοράροντας 100 πόντους κόντρα στους Νιου Γιορκ Νικς. Αυτός ο αγώνας δεν καταγράφηκε σε βίντεο και γι’ αυτό, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν άτομα που δυσκολεύονται να το πιστέψουν, απορρίπτοντας όλα τα στοιχεία γι’ αυτόν τον αγώνα ως ψέμα και θεωρώντας πως το ρεκόρ αυτό το κατέχει ο Κόμπι Μπράιαντ που σκόραρε 81 πόντους το 2006.
Οι τελικοί του Ουίλτ
Ο Ουίλτ έπαιξε τον πρώτο του τελικό το 1964 με τους Σαν Φρανσίσκο Γουόριορς εναντίον των Μπόστον Σέλτικς, όπου έχασε με 4-1. Θα επέστρεφε τρία χρόνια αργότερα, το 1967, κερδίζοντας τον πρώτο του τελικό με τους Φιλαδέλφεια 76ερς, εναντίον των Σαν Φρανσίσκο Γουόριορς, με 4-2. Έπαιξε τον τρίτο του τελικό το 1969 με τους Λος Άντζελες Λέικερς, όπου έχασε 4-3 από τους Μπόστον Σέλτικς. Το 1970 έχασε από τους Νιου Γιορκ Νικ με 4-1.
Το τέλος της καριέρας του
Ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν αποφάσισε να σταματήσει να παίζει μπάσκετ το 1973, μετά από 14 σεζόν στο NBA. Τελείωσε την καριέρα του κατέχοντας 4 φορές τον τίτλο του MVP, συμμετοχή σε 13 αγώνες All-Star, 2 πρωταθλήματα NBA, ενώ ήταν πρώτος σε πόντους για 7 σεζόν και πρώτος σε ριμπάουντ για 11 σεζόν. Επιπλέον, τρεις ομάδες του NBA αποσύραν το εικονικό του νούμερο, το 13.
Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο μυθικούς παίκτες όλων των εποχών, έφυγε από τη ζωή στα 63 του χρόνια, το 1999, λόγω καρδιακής προσβολής. Ο μύθος και τα επιτεύγματά του ζουν μέχρι και σήμερα. Ενώ για μερικούς είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες, για άλλους τα ρεκόρ του δεν μετρούνται λόγω του ότι έπαιζε στις πρώιμες εποχές του μπάσκετ, όπου ο ανταγωνισμός ήταν σχετικά πιο αδύναμος, σε σχέση με άλλες εποχές.
Παρόλα αυτά, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν θα παραμείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών.
Νικόλαος Τοτρασβίλι , Δημοσιογράφος